Sigara 10 lira olacak iddiası doğru çıkmadı

Güncelleme Tarihi:

Sigara 10 lira olacak iddiası doğru çıkmadı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 30, 2009 13:31

Maliye ve Sağlık Bakanlığı’nın sigara fiyatlarını Avrupa’da olduğu gibi ortalama 10 liraya yükseltmeye dönük çalışma yaptığı iddialarının doğru olmadığı anlaşıldı.

Haberin Devamı

SİGARA 10 LİRA OLACAK İDDİASI 

Maliye Bakanlığı yetkilileri böyle bir çalışmaları olmadığını belirtirken, iddiaların kaynağında Dünya Sağlık Örgütü yer alıyor.     

Dünya Sağlık Örgütünün (DSÖ) Tütünle Mücadele Türkiye Sorumlusu Toker Ergüder, DSÖ’nün yaptığı çalışmaya göre sigara fiyatının yüzde 10 artırılması durumunda sigara içiminde yüzde 8 oranında azalma olduğunu söyledi. Bu artışın çocuk içicilerde ise yüzde 16 ila 24 oranında azalma sağladığını vurgulayan Ergüder, “Türkiye Tütün Kontrolü Çerçeve Sözleşmesi’ni 2004 yılında imzaladı. DSÖ olarak bunu imzalayan ülkelere fiyat artışlarının sigara içimini azalttığına dair bir çalışma yaparak fiyatları artırma tavsiyesinde bulunuyoruz. DSÖ Türkiye olarak 1 yıldır bir çalışma yapıyoruz. Eylül ayında raporumuzla birlikte tavsiyemizi Sağlık Bakanlığı ile Maliye Bakanlığı’na sunmayı planlıyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Tavsiye niteliğinde

Bu raporla birlikte fiyatları artırıp artırmama kararının hükümetin insiyatifinde olacağını vurgulayan Ergüder, bunun bir yaptırımının bulunmadığını söyledi. Ancak Ergüder, “Bugüne kadar DSÖ’nün tavsiyesini uygulamayan ülke olmadı. Türkiye’nin de bu tavsiyeye uyacağını umuyoruz. Sonuçta hem sigara tüketimi azalacak hem de devletin vergi gelirleri artacak. Ayrıca tütünün neden olduğu hastalıklar nedeniyle devletin yaptığı harcamalar da azalacak” dedi.


Tiryaki ucuza kayıyor

Sigara firmaları ise fiyat artışlarıyla birlikte sigara içiminin kayda değer oranda azaldığı iddialarını kabul etmiyor. Bir firma yetkilisi, “Fiyatlar arttığında insanlar daha ucuz olan sigaraya yöneliyor. İçicilerin sadece yüzde 10’u sigarasının fiyatı ne olursa olsun değiştirmiyor. Ama yüzde 90’ı için sigaraya ödediği miktari, gelirinin belli bölümüyle sınırlandırıyor” dedi.

Sigara içiminin yasaklarla değil, eğitimle azaltılabileceğini ileri süren firma yetkilisi, 2000 yılından bugüne Türkiye’de tütün piyasasındaki büyüme oranının yüzde 1 ila 1.5 olduğunu söyledi. Bunun nüfus artış hızıyla karşılaştırıldığında azalma anlamına geldiğini belirterek, “Yaklaşık 10 yıldır ilköğretim kitaplarıyla sigarının zararlarına karşı ciddi bir eğitim veriliyor. Çocuk ve gençlerin bilinç düzeyi arttıkça sigaradan uzak duruyor” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!