Ä°nÅŸaat için dev bir kent kurdular

Güncelleme Tarihi:

İnşaat için dev bir kent kurdular
OluÅŸturulma Tarihi: Temmuz 16, 2009 17:16

Koray İnşaat CEO'su Şamil Çapar ile dün başladığımız röportaj bugün devam ediyor...

Haberin Devamı

I. Bölüm: Konutta ciddi bir alım dalgası gelecek

- Yeni ÅŸehirlere girecek misiniz? Â

Olacak tabi ama özel bir şey yapabileceğimize inanıyorsak yapacağız. Şu anda kesinleşmiş birşey yok.

- istanbul'da?

İki ayrı yerde arsa takip ediyoruz. İkisi de Avrupa yakasında. Ama dediğim gibi bizim için önemli olan herhangi birşey yapmak değil, özel projeler olması lazım, farklı olması lazım.

Bir semtte 6 bin tane konut varken gidip orada 500 tane daha yapmak bizi hiç cezbetmiyor.

- Yurtdışında ağırlıklı olarak nerelerde iş yapıyorsunuz?

Koray topluluğunun içinde bir rusya grubumuz var. Ürdün'de bir grubumuz var, Libya'da bir şirket açtık, Azerbeycan'da bir grup var..

- Hangisi en baskın?

Dönem dönem değişiyor. Şu an Ürdün'deki projeyle Azerbaycan'daki proje çok iyi gidiyor.

Haberin Devamı

- Ürdün'deki hastane ne kadar büyük bir proje?

120 bin metrekarelik bir alanda inşa ediyoruz ama biz daha büyük yapılar yapmaya alışkınız. Bu projenin özelliği  büyüklüğünden, dünyada altıncı örneği olması. Burası tam bir hastane değil aslında, bir onkoloji araştırma merkezi. İçerisinde çok özel laboratuarlar var. abd'de bir hastanenin eş değeri niteliğinde yapılıyor. Kullanılan medical ekipmanlar da çok özel, test odaları çok özel...

- Sizin hastane inşaatları konusunda tecrübeniz var mıydı?

Bizim hastane anlamında yaptığımız inşaatlar var ama bu dediğim gibi türünün altıncı örneği olacak. Biz Türkiye'de özellikle hastane ekipmanlarını yapan ve hazırlayan şirketlerle de görüşüyoruz, onların ifadesi üzerine bunları söylüyorum. Hastane projesinin içindeki donanımı inceledikleri zaman onkoloji merkezleri arasında böyle bir hastane altıncı olacak diyorlar.

Konusunda en uzman doktorların danışmanlık yaptığı, birçok danışmanın destek ve hizmet verdiği fikir verdiği bir hastane.

- Projenin sahibi kim?

Projenin sahibi King Hüseyin Enstitüsü. Arkasında da Ürdün Kraliyetine ait fon var.

- Yatırım maliyeti nedir?

Yatırımı yaklaşık yarım milyar doları bulacak. 2012'nin ortaları gibi de teslim etmeyi planlıyoruz.Â

Bakın size projenin büyükklüğü ile ilgili şöyle bir örnek vereyim, biz burayı yapabilmek için yaklaşık 1200 kişinin içinde yaşayacağı bir kent inşa ettik... 8 bin metrekare kapalı alanı olan bir yeri sadece burayı inşa edecek çalışanların yaşaması için geliştirdik.

Haberin Devamı

- Türkiye'den işçi gidecek mi?

Sürekli öyle yapıyoruz zaten. Toplamda bin kişiye yakın işçi Türkiye'den gitmiş olacak. Ama bu ortalama rakam, projenin durumuna göre daha da çıkabilir...

Biz gittiğimiz yerlerde bazı imalatları yerel firmalarla da yapıyoruz ama bilmediğimiz, tanımadığımız kimseye yaptıramayacağımız imalatı Türkiye'den götürüyoruz.  Özellikle kaba inşaat bizim için çok önemlidir, bu konuda kimseye güvenemeyiz mutlaka kendimiz yaparız.

- Bundan sonra yöneleceğiniz özel bir alan olacak mı?

Şöyle diyelim, bizim mutlaka yurtdışındaki faaliyetlerimizi mevcut halinden daha da ileriye götürme gibi planlarımız var.

- Hangi bölge?

Ortadoğu'ya yoğunlaşacağız. Libya, Bahreyn, Katar...

- Rusya?

Haberin Devamı

rusya'daki sistem devam edecek ama krizden sonra dünyanın dengesi de paranın merkezi de değişti. Para artık Ortadoğu'da.

- Nasıl projeler yapacaksınız peki?

Bizim Ürdün'deki proje çok meşhur oldu. Biz artık hiç gitmediğimiz ülkelerde bile tanınmaya başladık. Bundan sonra o ülkelerdeki özel projelerle ilgili bağlantılar kurup onları takip etmek istiyoruz. Hastane, iş merkezi, çok özel konut projeleri gibi işler yapmayı hedefliyoruz.

- Türkiye'de?

Bizim 2009 sloganımız şu: Günü yakala... Koray olarak bütün yatırımlarımız aynı hızla devam ediyor, inşaatlarımız aynı hızla devam ediyor.

Tamam kriz var ama her şeyin bir avantajını bulmak gerektiğini düşünüyoruz. Bugünün dezavantajını 50 yıllık birikimle ve ismimizle avantaja çevireceğiz.

Haberin Devamı

- Ortaklık teklifi geliyor mu?

Evet özellikle yurtdışından geliyor. Mesela Katar'dan öyle bir teklif aldık, şimdi de Libya'dan geldi. Proje bazlı ve yeni şirketler kurup ortaklıklar  yapıyoruz.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!