12 bin ürünle 10 milyon lirayı yakaladı, araçlara buzdolabı üretimi planladı

Güncelleme Tarihi:

12 bin ürünle 10 milyon lirayı yakaladı, araçlara buzdolabı üretimi planladı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 29, 2011 00:00

Adıyamanlı Yaşar Günaydın, 1975’te geldiği İstanbul’da işportacılık yaparak işe başladı. 1980’de şirket kurdu ve ABD’li Igloo’nun Türkiye distribütörü olunca, ‘outdoor’ ürünlere odaklandı. Günaydın’ın şirketi Andoutdoor, şu anda 12 bin ürünle 10 milyon lira ciro yapıyor. Günaydın şimdi araç buzdolaplarını ve teknik tekstil ürünlerini Türkiye’de üretmeye hazırlanıyor.

Haberin Devamı

SON yıllarda Türkiye’de hızla yayılan doğa sporları, bu alanda kullanılan malzeme, araç-gereç sektörünü de büyütüyor. Adıyamanlı 7 çocuklu bir ailenin ferdi olarak 1975’te İstanbul’a göçen ve Mahmutpaşa’da işportacılık yaparak iş hayatına atılan Yaşar Günaydın, 1980’de kendi şirketi And Dayanıklı Tümetim Malzemeleri Sanayi ve Ticaret Ltd.’i (Andoutdoor) kurdu. Günaydın’ın şirketi Andoutdoor, şu anda 12 bin ürünle 10 milyon lira ciro yapıyor. Günaydın, şöyle başlıyor anlatmaya:
Musevilerle ticaret
Muhmutpaşa’da işportacılık yaparken, beyaz eşyada eleman olarak çalışmaya başladım. Tahtakale piyasasında Musevi tüccarlar çoktu. Onlar ithal ediyor, biz pazarlıyorduk. Pazar büyüyünce beni ürün seçimi için yurtdışına da götürmeye başladılar. İyi pazarlamacıydım, işin o tarafını da öğrendim. Sonra kendi firmamı kurdum. İthalatı kendi kendime öğrendim. Ardından İngilizce öğrenmenin şart olduğunu anladım. Kurslara gidip yeterli İngilizce öğrenince kendi ithalatlarımı da artırdım. 1980’lerde televizyon, video, müzik seti gibi ürünleri ithal edip sattım. 1990’a kadar böyle gitti. Bu arada üniversiteyi de (gıda mühendisliği) bitirdim ama Mahmutpaşa, Tahtakale bizi tüccar yaptı.
Igloo ile kaderim değişti
1990’da ABD’li Igloo’nun buzdolabı, buzluk, termos gibi ürünlerini ithal etmeye başladım. Bu ürünler ev için değil daha çok outdoor içindi. Bu firmanın distribütörü de olunca toplantılarına katılmaya başladım. Farklı ülkelerin distribütörleriyle tanıştım ve outdoor işinin nasıl bir iş olduğunu gördüm. Doğa sporlarında ne kadar ürün varsa onlara odaklandım.
Büyük perakendeye tedarik
Avcılar’daki 6 bin metrekarelik binamızda uzun yıllar sadece toptancı olarak faaliyet gösterdik. Türkiye genelindeki büyük perakende zincirlere Metro, Carrefoursa, Real, Tansaş neredeyse hepsine satıyoruz. Ayrıca avcılık, balıkçılık, kampçılık mağazalarına satıyoruz. Şimdi ise Avcılar’daki binamızın 5 binmetrekarelik bölümünü büyükbir mağaza showroom haline getirdik. Ayrıca Ankara-Eskişehir yolunda 2 bin 500 metrekare kapalı alanı olan bir bina aldık. Oraya da bir mağza açacağız. Ardından da franchising ile mağazalaşmayı hızlandıracağız.
Buzdolabı üreteceğiz
Yakın zamanda yatlarda ve araçlarda kullanılan ‘hareket halindeyken çalışabilen’ buzdolaplarını Türkiye’de üretmeye başlayacağız. Evdeki buzdolapları hakreketli ortamlarda çalışabilenlerden farklı. Biz hareket halinde çalışabilenler için tüm tasarımları tamamladık ve Türkiye’de fason üretimine başlayacağız. Ayrıca güneş enerjisi alanında üretim deneyimimiz de gayet iyi. 1.5 watt’tan 1000 watt’a kadar enerji üreten sistemleri biz fason olarak üretttirip kendi markamızla satıyoruz, kuruyoruz. Kendi binamızda da bunları kullanıyoruz.

Haberin Devamı

Eksi 30 derecede sıcak kalan çadır serinleten atkı ‘fan’lı şapka var

Haberin Devamı

ANDOUTDOR Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Günaydın, 12 bine yakın ürün çeşidine ulaştıklarını söylüyor ve şu örnekleri veriyor:
Teknik tekstil ile üretilen rüzgar ve yağmur geçirmez ama nefes alabilir terletmeyen kayak giysileri.
4 mevsim kullanılan çadırlarda, eksi 30 derecede günlerce kalabilirsiniz.
Bir avcı dağda bir avlak bulduğunda, akşam orayı terk etmek zorunda değil. Güneş enerjisiyle aydınlatma, telefon bilgisayar şarjı mümkün.
Cool Down Atkı’lar kristal polimer soğutma teknolojisiyle üretiliyor, suyla temas ettiğinde soğuyor ve serinletici etkisi saatlerce sürüyor.
Solar enerjili şapka güneşi görünce küçük paneller enerji doluyor, fan çalışmaya başlıyor, serinlik veriyor.

Haberin Devamı

15 ülkeyle ticaretimiz var, 6 markamız oldu

YAŞAR Günaydın, 15 ülkeyle ticaret yaptığını vurgulayarak, şunları anlatıyor: “İthal ettiğimiz ürünlerin komşu ülkeleri haracatına da başladık. Türkiye distribütörü olduğumuz marka sayısı 16. Çin’den Hindistan’dan da var ama ağırlık Avrupa markaları. Igloo ABD’li, Ezetil ve Falke Alman, Bestway ve Dolamite İtalyan. Kendimize ait de 6 marka geliştirdik. Bu markalarla bazı üretimlere başladık.”

Giysi sivrisinek kovuyor vakum, zehri çıkarıyor

YAŞAR Günaydın, outdoor ürünler arasında teknik tekstil ürünlerinin çok önemli olduğunu bunların bazılarını Türkiye’de üretmek istediklerini belirtiyor ve şunları söylüyor:
Tekstilde artık ömür boyu özelliğini kaybetmeden sivrisinek kovan giysiler var. Eskiden bu tür giysiler 5 yıkama dayanırdı. Şimdi kullanabildiğin kadar dayanıyor. Son derece de şık tasarımlarla üretiliyor.
Doğadayken akrep, yılan, örümcek, çarpan balığı gibi zehirli hayvanların sokmalarından sonra kendi kendinize zehrin yayılmasını durdurmak için kullanabileceğiniz zehir çıkarıcı alet de var. Arı sokmalarından sonrada alerjik reaksiyonları engellemek için çok önemli.
Çok özel ayakkabılar var. Su geçirmez, içerdeki ısıyı dışarı verir ama dış havayı içeri almaz, hareketi destekleyen ayakkabılar.

Haberin Devamı

DİĞER E-KOBİ HABERLERİ

Travel Turkey İzmir 8 Aralık’ta başlıyor

BU yıl 5’incisi düzenlenecek Travel Turkey 2011 Turizm Fuar ve Konferansı, 8 Aralık’ta İzmir’de başlayacak. İzmir Uluslararası Fuar Alanı’nda gerçekleştirilecek organizasyon 4 gün sürecek. Fuara 19 ülke, 50 şehir, 600 firma katılacak. Çin, Endonezya, Fransa ve Slovenya ise fuarda ilk kez stand açacak. Fuar süresince ülke standlarında ikramlar, şovlar, çekilişler yapılacak. İzmir Fuarcılık Hizmetleri Kültür ve Sanat İşleri (İZFAŞ), Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) ve Hannover-Messe International İstanbul işbirliğiyle düzenlenen fuarın daimi sponsorluğunu THY, basın sponsorluğunu ise Hürriyet Gazetesi üstlendi. THY’nin işbirliğiyle fuara turizm basınından 70 kişilik heyet davet edildi. Geçen yıl yıl düzenlenen fuara 17 ülkeden 585 firma katılmış, fuarı 30 ülke ve 51 ilden 15 bin 963 turizm profesyoneli ziyaret etmişti.

Haberin Devamı

Bebek arabası olabilen bisiklet üretti, 2012 kapasitesini doldurdu

BİSİKLET ve mopet üreticilerinden İzmir merkezli Bisan Bisiklet Moped Otomotiv Sanayi ve Ticaret A.Ş., (BİSAN) fabrikasında üretim hatlarını en son teknolojiyle yeniledi. Yeni fabrikada üretmeye başladığı Euro 3 sınıfı motorlarıyla daha iddialı bir döneme giren Bisan Genel Müdürü Abidin Dursun Kaleli, “Hedefimiz yurt içi için 250 bin bisiklet ve 50 bin motor montaj ve imalatı yapmak. 2012 yılına ait tüm siparişleri tamamladık ve 12 aylık üretim kapasitemizi doldurduk. Tam kapasite üretime devam edeceğiz. Kuzey Afrika ülkelerine (Fas, Tunus ve Cezayir) motor ve yedek parça ihracatımız devam ediyor”  dedi. Antalya’daki bayi toplantısında sergilenen ve istendiğinde bebek arabası ya da bisiklet haline gelebilen ürünü de büyük ilgi gördü. Bu ürün anneler için çocuklarını gezdirirken spor yapma imkanı da sunuyor. E-bazaar adı verilen üç tekerlekli elektrikli bisiklet ise aküsü ile pedal çevirmeden ilerlemeyi sağlıyor. Pedal çevirerek ilerleken akü şarj oluyor.
250 kişilik istihdam
Bir Bisan ekibinin ABD pazarı için araştırma yaptığını söyleyen Kaleli, şöyle konuştu: “ABD’ye bisiklet ihracatı ile ilgili neler yapabiliriz araştırıyoruz. Bisan geçmişte yılda 60 ila 100 milyon TL ciro yapabilen büyük bir sanayi kuruluşudur. Sezona göre yükselen üretim dönemlerinde çalışan sayımız 600 kişiye kadar çıkabiliyor. Temel çalışan sayımız ise 250 kişi.”
Ebru Yaşar ‘Bisan’lı oldu
Antalya’da 3 gün süren Bisan Bayi toplantısının gala gecesinde Ebru Yaşar sahne aldı. Küçükken bisikleti olmadığını ve abisine alınan bisikleti sürdüğünü belirten Ebru Yaşar “Çocukların hayali bisiklet sahibi olmaktır. Benim de küçükken hayalimdi. Çocukluğumda bisiklet denildiğinde akla Bisan gelirdi” dedi.

Peynirle İSO’nun inovasyon ödülünde finale kaldı

MURATBEY Peynirleri, yaptığı yenilikle İstanbul Sanayi Odası’nın (İSO) İnovasyon Ödülleri’nde finalistlerden biri oldu. Turkcell, Vodafone, Eczacıbaşı gibi teknoloji ve sanayi firmalarıyla birlikte 10 finalist arasına girmeyi başaran firma, finalistler içindeki tek gıda firması olarak da dikkat çekti. Muratbey Yönetim Kurulu Başkanı Necmi Erol, “Çocuklara peyniri sevdirmek ve herkesin daha çok peynir yemesini sağlamak için ürettiğimiz parmak peynirimiz ile yenilik yaptık ve finale kaldık. Hepimiz için gurur verici. Yeni ürünümüzü ürettiğimiz makinelerin patenti de bize ait” dedi. İSO İnovasyon Ödülleri finali 14 Aralık’ta gerçekleşecek ve İSO İnovasyon Büyük Ödülü, Jüri Özel Ödülü’nün yanı sıra Liderlik, Stratejik Planlama, Bilgi, İnsan Kaynakları, Süreç Yönetimi, İş Sonuçları dallarında da ödüller verilecek.

Tunus’ta yeni dönem başladı, yatırıma gelin

TÜRK-Arap Ülkeleri İşadamları Derneği’ni (TURAB) ziyaret eden Tunus Ankara Büyükelçisi Mehrez Ben Rhouma, karşılıklı işbirliğinin artırılması için çağrı yaptı. Rhouma, 400 yıllık kültürel geçmişin sahip olunduğu Türkiye’nin Tunus’a yatırımlar ve işbirlikleri kurarak, bu avantajları fırsata dönüştürmesini beklediklerini bildirdi. TURAB Başkanı Doğan Narin, “Üzerimize düşeni yapma gayretinde olacağız” derken Mehrez Ben Rhouma da, temaslarına ilk kez Çukurova Bölgesi’nden başladığını belirtti. Tunus’taki iç karışıklıklar nedeniyle ekonomide gerileme olduğunu fakat Tunus’ta istikrarın sağlanması ile yeni bir dönemin başladığını bildiren Rhouma, ekonomiyi yukarı çıkarma çalışmalarına ağırlık verildiğini aktardı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!