12 ay işsiz kalanın borcunu sigorta şirketi ödeyecek

Güncelleme Tarihi:

12 ay işsiz kalanın borcunu sigorta şirketi ödeyecek
Oluşturulma Tarihi: Nisan 13, 2007 10:23

Kredi kartı borcunu ödeyemeyenler için söz konusu olan işsizlik sigortası yaygınlaşıyor. Konut kredisi aldıktan sonra işsiz kalan ancak, işsizlik sigortası yaptıranların 12 aya kadar olan borçlarını sigorta şirketleri karşılayacak.

Haberin Devamı

Referans Gazetesi'nde Alp Süer imzasıyla yer alan habere göre Mortgage (tutsat) Yasası'nın çıkmasının ardından, ikincil düzenlemelerin yapılıp sistemin işlemeye başlamasıyla birlikte Türkiye'de binlerce kişinin de konut sahibi olma düşü gerçeğe dönüşecek. Belli bir peşinatı ödedikten sonra, ev sahibi olmak için yüklü miktarda borç alacak kişilerin en önemli korkuları ise işsiz kalmak. Yakın dönemde iki defa büyük kriz yaşayan ülkemizde bireylerin böyle bir korku duymaları da gayet doğal. Türkiye'de kredi kartı borçlarından sonra konut kredilerinde de uygulanmaya başlayacak "işsizlik sigortası" sayesinde artık bireyler "işsiz kaldım" diye korkmasın! Konut kredisi aldıktan sonra işini kaybeden ve ancak işsizlik sigortası yaptıran kişilerin 12 aya kadar olan borcunu sigorta şirketi ödeyecek.

Haberin Devamı

KREDİ KARTLARINDA BAŞLADI

Bazı sigorta şirketleri, Türkiye'de işsizlik sigortasını başlattı. Ancak, bu sadece bireylerin "kredi kartı" borçlarını teminat altına alıyor. Önümüzdeki aylarda sigortanın öncelikle konut kredilerinden doğan borçlar için de devreye girmesi bekleniyor. İkincil düzenlemeleri beklenen mortgage yani ipotekli konut finansman sistemine giren bir kişinin de işsizlikten dolayı borcunu ödeyemesi durumunda bu sigortadan yararlanılabilmesi için sigorta şirketleri ürün çalışmalarını sürdürüyor. Ancak, Hazine'nin de bu konuda genel şartları yayımlaması bekleniyor.

Kredi kartı borcunu ödeyemeyenler için işsizlik sigortasını sağlayan şirketlerden biri de AIG Sigorta. AIG Sigorta Ferdi Kaza Departmanı Direkt Pazarlama Müdürü Deren Karaca, şu anda sadece HSBC Bank aracılığı ile bu sigortayı sağladıklarını belirterek, "Sigorta, kart sahibinin borcunun maksimum yüzde 50'sini seçilen teminat limiti dahilinde güvence altına alıyor" diyor. Karaca, işsizlik sonucu kredi kartı borcunu ödeyemeyen kişileri kapsama alacak bir sigorta ürününü pazara sunma konusunda değerlendirmelerinin sürdüğünü kaydediyor.

İşsizlik sigortası, bireylerin yaşamlarını da oldukça kolaylaştırıyor. Kişi, işsiz kaldığından ötürü, kredi kartı borçlarını, uzun vadeli konut ya da mortgage kredilerini ödeyebilmek için borçlanmak ya da evini satmak zorunda kalmıyor. Borçları sigorta şirketi ödediği için iş arama şansına da kavuşuyor.

Haberin Devamı

SÜRELER UZAYABİLİR

İşsizlik sigortasının, hayat ve elementer branşları bir araya getiren bir ürün olduğunu belirten Gras Savoye Türkiye Genel Müdür Yardımcısı Murat Altın, ürünü bankaların ihtiyaçlarına göre dizayn ettiklerini ve reasüransını getirdiklerini kaydediyor. Türkiye'de TEB ile anlaştıklarını, diğer bankalarla da görüştüklerini kaydeden Altın, ileriki dönemlerde Türkiye'de işsizlik oranlarının düşmesi, finansal piyasalarda istikrarın sağlanması ve kriz beklentisinin azalması durumunda işsizlik sigortasında, bireylerin konut kredilerinde sözgelimi, 24 aya kadar olan borçlarının da teminat altına alınabileceğine dikkat çekiyor.

TEB DE İŞSİZLİK SİGORTASINI BAŞLATTI

TEB ve TEB Sigorta, Türkiye'de işsizlik sigortasını başlatan şirketlerin başında geliyor. TEB Sigorta olarak istek dışı işsizlik, tehlikeli hastalıklar, ferdi kaza ve kayıp/çalıntı teminatlarını içeren "Kredi Kartı İşsizlik Sigortası" ürününü şubatta piyasaya sunduklarını belirten TEB Sigorta Genel Müdürü Ertuğrul Bul, "Bu rizikoların gerçekleşmesi halinde, sigortalının rizikonun gerçekleştiği andaki kredi kartı borcunu, limitler dahilinde güvence altına alıyoruz" diyor. Müşterilerin ihtiyaçlarına en uygun limit alternatiflerinin 500 YTL ile 10.000 YTL arasında değiştiğini belirten Bul şunları söylüyor: "Poliçe ile teminat altına aldığımız limit dahilinde ödemeyi yapabilmek için 1 ay bekleme süresi uyguluyoruz. Kısaca, işsiz kalınan tarihten 1 ay sonraki ekstrede ödemelerimiz başlıyor. Ayrıca, poliçenin ilk satıldığı dönemde geçerli olmak üzere 45 günlük bir 'yetkinlik süresi' söz konusu. Yani, bu süre içinde işsizlik bildirimi söz konusu olursa bunu kabul etmiyoruz." Bul, işsizlik nedeniyle konut kredilerinden doğan borçları da kapsama alacak bir ürün üzerinde de çalıştıklarını kaydediyor.
 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!