Umudumuz Uruguay sığırı

Güncelleme Tarihi:

Umudumuz Uruguay sığırı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 25, 2009 10:56

Türkiye'de damızlık olarak üretimine ilk kez Manisa'da başlanan Argus tipi büyükbaş hayvanların, meraya sahip bölgeler için bir kalkınma modeli olabileceği, bu cinsin üretimiyle et fiyatlarının düşmesinin sağlanabileceği iddia edildi.

Haberin Devamı

İşte Uruguay sığırı Argus 

Manisa'da Türkiye'nin en büyükleri arasına giren etçil damızlık büyükbaş hayvan çiftliğini kuran Berre Hayvancılık şirketinin sahibi ve Manisa Ticaret Borsası Başkanı Arif Koşar, hayvancılıkta verimli türler konusundaki bir araştırma sonucu Uruguay, ABD ve Arjantin'de yoğun olarak yetiştirilen Argus cinsinin Türkiye şartlarına en uygun ve ekonomik getirisi en yüksek cins olduğunu saptadıklarını ifade etti.

Uruguay'a giderek yerinde incelemelerde bulunduklarını ve iki yıl önce deneme için 200 gebe hayvan alarak bu işe başladıklarını dile getiren Koşar, kısa zamanda iyi sonuç alarak damızlık hayvan sayısını bin 500'e çıkardıklarını söyledi.

Bu özellikleriyle ülkedeki nitelikli etçil damızlık büyükbaş hayvanda en büyük çiftliğe sahip hale geldiklerini bildiren Koşar, şu bilgileri verdi:

Haberin Devamı

“Bu kapasiteye Türkiye'nin hayvancılıktaki potansiyeline ve Argus cinsine güvendiğimiz için ulaştık. 2 yıllık çalışma sonucu bu yıldan itibaren ülkenin değişik bölgelerindeki üreticilere hayvan göndermeye başladık.

Türkiye'de halen kullanılmayan 20 milyon dönüm mera var. Bu hayvan tipi merada çok düşük maliyetle yetişmesi nedeniyle yüksek kazanç getiriyor. Merada yetişen 15 aylık bir hayvan 650 kilograma ulaşıyor ve yüzde 63'lük et verimi sağlıyor. Türkiye'de şu anda et üretimi çoğunlukla verimi düşen süt hayvanlarından sağlanıyor. Bu da etin, hayvana yapılan yatırıma rağmen verim ve kalitesinin düşük olmasına fiyatının yüksek kalmasına yol açıyor. Türkiye'de insanlara ucuz ve kaliteli et yedirmenin tek yolu bu hayvanlardan geçiyor. Bu konuda iddialıyız.”

TARIM BAKANLIĞI'NA ÇAĞRI

Türkiye'ye yıllar önce getirilen Argus cinsinin iyi takip edilmediği için diğer cinslerle karıştığını, hedeflerinin bu soyu bozmadan tüm Türkiye'deki mera alanlarına yaymak olduğunu dile getiren Koşar, bu konuda hayvancıların desteğini gördüklerini ifade etti.

Geniş mera alanlarına sahip Doğu Anadolu, İç Anadolu, Ege ve Trakya'daki hayvancıların bu cinse ilgi duymasını beklediklerini dile getiren Koşar, şöyle konuştu:

Haberin Devamı

“Özellikle valilerimizden büyük ilgi var. İl Özel İdaresi kanalıyla üreticiye hayvan dağıtmak istiyorlar. Bu konudaki taleplerin hepsine şirket olarak yetişmemiz mümkün değil. Tarım Bakanlığı'nın vereceği manevi destekle Argus cinsinin ülkeye hızla yayılmasını sağlayabiliriz. Zincirin halkalarını iyi oluşturursak süt ırklarındaki gibi et ırkını da sağlam temeller üzerine kurup ülkede hayvancılığın çıkışını sağlayabiliriz.”

Manisa'da ülkeye örnek niteliğinde bir tesis kurduklarını, burada sektörü eğitmeyi de hedeflediklerini kaydeden Koşar, ülkenin değişik bölgelerinden girişimcilerin tesise gelerek bilgi aldığını kaydetti.

Tesiste ürettikleri hayvanların bir bölümünden et üreterek satışını da yaptıklarını dile getiren Koşar, üretimi çok fazla olmayan kaliteli et tipi nedeniyle önde gelen restoranların tercihi haline geldiklerini ifade etti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!