’Yıldız Terlik Üniversitesi’ dedi, 15 bin lira cezayı yedi

Güncelleme Tarihi:

’Yıldız Terlik Üniversitesi’ dedi, 15 bin lira cezayı yedi
Oluşturulma Tarihi: Haziran 14, 2009 00:00

’Gerilla pazarlama’ olarak anılan kışkırtıcı reklamlarıyla bilinen Türkiye’nin en fırlama markalarından Twigy’nin ’Yıldız Terlik Üniversitesi’ esprisi 15 bin TL’ye patladı. Yıldız Teknik Üniversitesi’nin açtığı dava aleyhine sonuçlanan Twigy’nin sahibi Sinan Öncel, "Yaptığımız espri ilk kez bu kadar pahalıya mal oldu" dedi.

TÜRKİYE’nin en ’fırlama’ markalarından birisi olarak kabul edilen Twigy’nin Beşiktaş Yıldız’daki mağaza açılışı öncesi Yıldız Teknik Üniversitesi’ne gönderme yaptığı ’Yıldız Terlik Üniversitesi’ reklamlarına para cezası kesildi. Yıldız Teknik Üniversitesi’nin açtığı maddi ve manevi tazminat davasında 15 bin lira ödemeye mahkum olmalarını değerlendiren Twigy Yönetim Kurulu Başkanı Sinan Öncel, "Biz yaratıcı, sıra dışı, kışkırtıcı reklamlar ile fark yaratmaya çalışan bir markayız. Yaptığımız espri ilk kez bu kadar pahalıya mal oldu" dedi.

İlk kez tazminat ödüyor

13 Aralık 2006 tarihinde açtıkları Yıldız mağazasının dekorasyonu sırasında mağazanın üzerini, tam karşısında yer alan Yıldız Teknik Üniversitesi’nden esinlenerek ’Yıldız Terlik Üniversitesi’ görselleriyle kapladıklarını hatırlatan Sinan Öncel şöyle konuştu: "Çok kısa bir süre sonra da mağazamız açılmış ve görsel kaldırılmıştık. Yıldız Teknik Üniversitesi’nin tarafımıza açtığı maddi ve manevi tazminat davası geçenlerde sonuçlandı ve 15 bin lira tazminat ödemeye mahkum olduk.Üniversite kendilerine yaptığımız ’maddi kazanç sağlamak için haksız saldırılar’nedeniyle bu davayı açmıştı. Bundan önce yaptığımız reklamlara olumlu veya olumsuz eleştiriler almıştık, ancak ilk defa tazminat ödeyeceğiz."

FB Cumhuriyeti’ne itiraz

Twigy’nin daha öncede pek çok reklamı çok ses getirmişti. Kızıltoprak’taki ’Fenerbahçe Cumhuriyeti Nüfus 25 Milyon’ panosu şikayet üzerine indirilmişti. Sinan Öncel bu panoyla ilgili Kadıköy Savcılığı’na ifade vermişti.

Gerilla pazarlama taktiği

Şu an Ali Sami Yen’in üzerindeki reklam alanlarında ’Galatasaray Üniversitesi Tarih Fakültesi’ yazdığını belirten Öncel, "Bu reklamda ayrıca Galatasaray’ın Avrupa ve dünya şampiyonluklarının listesi var. İnşallah bir tarih fakultesi dava açmaz! İçerenköy’deki mağaza açılışımızda dekorasyon süresince dükkanın etrafı ’Zzzıt Erenköy’ görseliyle kaplanmıştı. Allahtan Erenköylüler hoşgörülüydü" dedi. Öncel, dünyanın her yerinde ’Gerilla pazarlama’ olarak adlandırılan bu yöntemin Türkiye’de bazen bedel ödemek zorunda bıraktığını da sözlerine ekledi.

Terliğin içinden çıkan adamlar yönetici oldu

KALIPLARLA
düşünmenin insanın önünü kestiğine ve yaratıcılığını engellediğine inanan Sinan Öncel, "sürüden ayrılanı kurtlar yer" gibi yaklaşımlarla yeniliklerden uzaklaşıldığına dikkat çekiyor. Özellikle futbol maçlarında takım renklerine sahip dev terlikler giyen ilk ’terlik adamlar’ın yönetici olduğunu anlatan Öncel, "İlk terlik adamlarımızdan biri Nişantaşı öbürü Mecidiyeköy mağazamızda yönetici. ’Terliğin içinden geldik’ diye övünüyorlar. Altı yıl önce kurye bir arkadaşımız da şimdi 13 mağazanın ürün yöneticisi. Kariyer fırsatlarında da kalıpların dışına çıkıyoruz" dedi.

Yılda 1.5 milyon terlik satıyor

Twigy’nin 13 mağazası var ve 700 noktada satılıyor.

2009’da 3 yeni mağaza açmayı hedefliyor.

Yılda yaklaşık 1.5 milyon çift terlik satıyor.

Twigy’nin Gürcistan’da açtığı 2 mağaza savaş nedeniyle kapandı.

İran ve Azerbaycan en çok satış yaptığı ülke.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!