1.5 trilyon dolarlık Rusya’da Efes 50’nci büyük şirket oldu

Güncelleme Tarihi:

1.5 trilyon dolarlık Rusya’da Efes 50’nci büyük şirket oldu
Oluşturulma Tarihi: Haziran 11, 2009 00:00

Rusya’daki 10’uncu yılını 1 milyar dolarlık cirosuyla kutlayan Efes, 1.3 trilyon dolarlık Rusya ekonomisinin en büyük 50 şirketi arasına girmeyi başardı. Anadolu Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan, "Krizin ortasına düştük ama bütün bira yatırımcıları fabrikalarını kapatıp giderken biz devam ettik. Rusya’ya verdiğimiz hızlı büyüme sözümüzü tuttuk" dedi.

Haberin Devamı

EFES Pilsen, Rusya’daki 10’uncu yılını toplamda 900 milyon dolar yatırım ve 1 milyar dolarlık cirosuyla kutladı. Efes, 1999 yılında faaliyete geçtiği 1.3 trilyon dolarlık Rusya ekonomisinin en büyük 50 şirketi arasına girmeyi başardı. Anadolu Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan, bundan 10 yıl önce Moskova’ya yatırım için geldiklerinde Belediye Başkanı Yuri Luzkhov’a hızlı büyüme sözü verdiklerini hatırlatarak, "Sözümüzü tuttuk. Efes Rusya’yı 10 yılda Rusya’nın en büyük 50 şirkete arasına soktuk" dedi. Özilhan, kriz döneminde Rusya’ya yatırım yaptıklarına işaret ederek, "Krizin ortasına düştük. Moskova’nın insansız bir şehir haline geldiğini görünce gözlerimden yaş geldi. 1998’de fabrika yatırımının yarısını tamamlamıştık. Bütün bira yatırımcıları fabrikalarını kapatıp gidiyordu. Fakat biz devam ettik" diye konuştu.

Rusya pazarına girişinin 10’ncu yılı Moskova’daki fabrikada, Moskova Belediye Başkanı Yuri Luzkhov’un, Anadolu Grubu Onursal Başkanı Kamil Yazıcı’nın ve Tuncay Özilhan’ın hazır bulunduğu bir törenle kutlandı. Özilhan, 1998 krizinde Rusya’da yatırımı yapmaktan vazgeçmediklerini belirterek, "Bırakıp gidemezdik. Fakat bu bize inanılmaz bir fırsat yarattı. 150 milyon litre üretimle başladığımız pazarda şimdi yüzde 10 pazar payına ulaştık. Dördüncü büyük bira üreticisi olup Rusya’nın ilk 50 büyük şirketi arasına girdik" dedi.

Macera Lada ile başladı

Anadolu Grubu’nun Rusya macerasının 1980’lerde Lada marka otomobillerin ithalatıyla başladığını söyleyen Özilhan, şöyle konuştu: "1995 yılında Rostov’da Coca-Cola şişeleme fabrikası kurmamızla devam etti. 1999’da Efes fabrikasının kurulmasıyla doruk noktasına çıktı. 1997’de yatırım yapma kararı aldığımızda, bu ülkeye ve potansiyeline inancımız tamdı. Yatırımı kriz dönemi olmasına rağmen 1 yıl gibi kısa bir sürede tamamladık. 2008 yılı sonu itibariyle Rusya’ya toplam 900 milyon dolar yatırım yaptık. Efes’in Rusya’daki faaliyetlerinin Anadolu Grubu’nun 2008 yılı konsolide cirosundan aldığı pay alıyor. Geçen yıl Rusya’daki bira satışımız 1.1 milyar litreyi buldu."

10 yıllık Rusya 40 yıllık Türkiye’yi geçti

EFES Rusya Genel Müdürü Ahmet Tuğrul Ağırbaş ise bu yıl Efes’in kuruluşunun 40’ıncı yılını ve Rusya’da faaliyetimizin de 10’uncu yılını birlikte kutladıklarını belirterek, şöyle konuştu: "1999’da bir fabrika ve 150 milyon litrelik üretimle başladık. Bugün 5 bira, 5 malt fabrikası ve 2 milyar litrelik üretim kapasitesine çıktık. Geçen yılki toplam 1.1 milyar litrelik satışımızla Türkiye’yi geride bıraktık. 10 yıllık Rusya 40 yıllık Türkiye’yi geçti. 16 markayla faaliyet gösterdiğimiz Rusya pazarında yüzde 10 ile 4’üncü sıradayız. Pazardaki ilk 5 firmadan Efes dışındaki 4’ü zaten dünyadaki ilk 4 üretici. Pazarda birinci yüzde 39, ikinci yüzde 16, üçüncü yüzde 15 ve Efes yüzde 10, beşinci yüzde 6’lık paylarla sıralanıyor. Bu yılın ilk 4 ayında ise pazarın 5 büyük bira üreticisi arasında en az etkilenen Efes oldu. Bu yıl pazarın yüzde 5-6 daralmasını bekliyoruz."

Bir arpa tanesiyle başlayıp ilk 50 arasında girdik

EFES Rusya Genel Müdürü Ahmet Tuğrul Ağırbaş, bir arpa tanesiyle tek fabrikada yola çıktıklarında üretim kapasitelerinin bugünkünün 10’da biri kadar olduğuna dikkat çekerek, "Aradan geçen 10 yılda önce Moskova’da, ardından tüm Rusya’da başarılı olduk. Var olan markalarımız yetmedi 10 yeni markayı devreye soktuk. 250 çalışan yetmedi, 3 bin 200 kişiye ulaştık. Başarı hırsımız bizi Rusya’nın en büyük 50 şirketi arasına soktu. Daha da büyüyerek daha fazla tesis ve fabrikaya sahip olmak istiyoruz" diye konuştu.

Cesur Efes Moskova’ya 230 milyon dolar yatırdı

MOSKOVA Belediye Başkanı Yury Luzkhov ise Anadolu Grubu yatırım yapmak için geldiği günlerde çok zor zamanlar geçirdiklerini hatırlatarak, şöyle devam etti: "Bu nedenle de bu yatırıma temkinli yaklaştık. O dönemde Türk şirketleri için Rusya’ya yatırım yaparak büyük cesaret gerektiriyordu. Efes bu cesareti gösterdiği için çok teşekkür ediyorum. Küçük adımlarla başladınız. Moskova’daki başarı özgüven verdi ve Efes’in başka fabrikalar açmasını sağladı. Efes, ilk başta kullandığı arpanın yüzde 90-95’ini ithal ediyordu. Efes, Rus arpa üreticilerini destekledi. Bugün kullandığı arpanın yüzde 80’ini iç pazardan tedarik ediyor. Efes, Moskova’ya 230 milyon dolar yatırım yaptı. 12.6 milyon dolar vergi ödedi."

Dünyada 14’üncü Avrupa’da 5’inci sıradayız

EFES Bira Grubu Başkanı Alejandro Jimenez de Rusya’da aradan geçen 10 yılda harika bir başarı elde ettiklerini vurgulayarak, şunları söyledi: "Efes dünyada en güçlü bağımsız bölgesel bira üreticisi konumundadır. Avrupa’nın 5’inci dünyanın 14’üncü büyük üreticisidir. Efes Rusya, Efes Grubu’nun başarısında büyük bir rol oynadı, oynuyor ve gelecekte de oynayacak. Herkes Efes’i dünyada ve Rusya’daki en iyi bira üreticisi olarak görünceye kadar mutlu olmayacağız. Hedeflerimize ulaşıp bütün rekorları kıracağımıza inanıyoruz."

Rusların içki tüketimi düşmez

EFES Rusya Genel Müdürü Ahmet Tuğrul Ağırbaş , Rusların içki tüketiminin krize rağmen düşmeyeceğini söyleyerek, "Ruslar her durumda kutlama yapan, kültürlerinde alkol olan bir millet. Krizden içki tüketimi anlamında en az etkilenen ülke olacak" diye konuştu.

Rakamlarla Efes Rusya

2008 yılı cirosu: 1 milyar dolar.

2008 yılı bira satışı: 1.1 milyar litre.

Çalışan sayısı: 3 bin 200.

1999’dan beri toplam yatırım tutarı: 900 milyon dolar.

Fabrika sayısı: 5 bira ve 5 malt olmak üzere toplam 10 adet.

Pazar payı: Yüzde 10.

Pazardaki sırası: Dördüncü.

Bayi sayısı: 115

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!