"Kriz varsa çare de var" seferberliği

Güncelleme Tarihi:

Kriz varsa çare de var seferberliği
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 23, 2009 14:59

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, TOBB önderliğinde Hak-İş, Türk-İş, TESK, TİSK, Kamu-Sen, TİM, TÜSİAD ve MÜSİAD'ın bir araya gelerek başlattığı “Kriz varsa çare de var” seferberliği ile ilgili olarak, “Bu girişim ile biz tulumbaya ilk suyu döküyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Rifat Hisarcıklıoğlu, “Kriz varsa çare de var” seferberliğinin tanıtımı dolayısıyla Hak-İş, Türk-İş, TESK, TİSK, Kamu-Sen, TİM, TÜSİAD ve MÜSİAD
temsilcilerinin katılımıyla Ceylan Otel'de basın toplantısı düzenledi.

Hisarcıklıoğlu, konuşmasında, uzun zamandır üzerinde çalıştıkları bu kampanya için yola çıkarken dünya ekonomisinin gelişim süreci ile küresel krizi ve Türkiye ekonomisinin rakamlarını analiz ettiklerini, mevcut krizin nedenlerini anlayarak bu krizin etkilerini azaltmaya dönük bir strateji ortaya koyduklarını, hazırladıkları projelerin tümünün bu strateji doğrultusunda hayata geçirileceğini ifade etti.

Önceki krizlerden çok daha yaygın ve derin bir krizle karşıya bulunulduğunu, sanayi üretiminin Ağustos'tan bu tarafa hızlı bir şekilde küçüldüğünü belirten Hisarcıklıoğlu, kapasite kullanım oranlarındaki gerilemenin krizle birlikte ivme kazanmış durumda olduğunu, son dönemde hafif bir toparlanma gözlense de tüketici ve yatırımcı güveninin halen düşük seyretmeye devam ettiğini söyledi.

Haberin Devamı

Dış ticaret ve kredi kanallarındaki tıkanıklıkla Türkiye'yi etkisi altına alan krizin, içeride yatırım ve tüketimdeki azalmayla birlikte iyice derinleştiğini savunan Hisarcıklıoğlu, “Tüm bunlar sonucunda işsizlik hızla artıyor. Özellikle gençlerimiz arasındaki ve şehirlerdeki işsizlik kaygı verici boyutlara ulaşıyor. Ancak, bugün bizler bir noktaya dikkati çekmek için buradayız. Kriz varsa, çaresi olduğuna da inanıyoruz. Çaresizliğe, ümitsizliğe, karamsarlığa kapılmanın gereği olmadığını düşünüyoruz. Bu farkındalığı yaymak için bir kampanya başlatıyoruz” dedi.

Hisarcıklıoğlu, milli gelirin yaklaşık yüzde 70'ini oluşturan hane halkı tüketimini canlı tutmanın krizin etkilerini hafifletmek için önemli olduğunu, rekabet içinde oldukları birçok ülkenin küresel krizle mücadele önlemleri alırken kendi iç pazarlarını canlandırma ve başka ülkelere kaptırmama mücadelesi verdiğini, Türkiye'nin de bunu yapması gerektiğini kaydetti.

“ŞİMDİ TÜKETİMİ KESME DEĞİL, BİLİNÇLİ TÜKETİM ZAMANI”

/images/100/0x0/55eab977f018fbb8f892abf5
Rifat Hisarcıklıoğlu, Türk tüketicisi için ürettikleri ürünler sayesinde ekonominin, enerjisinin büyük kısmını içeriden aldığını belirterek, “İçinde bulunduğumuz süreçte pek çok sektörde fiyatların aşağıya doğru gittiğini görüyoruz. Kriz, alım için bir dizi yeni fırsat ortaya çıkarıyor. Tüketiciler olarak bu fırsatları dikkatle analiz etmeliyiz. Şimdi tüketimi kesme değil, bilinçli tüketim zamanındayız. Tüketiciler olarak krizi fırsata çevirmenin yolu, fiyatların en düşük olduğu noktada ihtiyaçlarımızı karşılamaya başlamaktır” diye konuştu.

Haberin Devamı

Hazırladıkları projenin ilk ayağında bir iletişim kampanyası başlatacaklarını, bu kampanyayı 5 hafta sürecek 5 başlık altında topladıklarını, bu mesajları her hafta kamuoyu ve halkla paylaşacaklarını anlatan Hisarcıklıoğlu, bugün, kampanyayı başlattıkları ilk gün halka “eve kapanma, pazara çık” dediklerini söyledi.

“(BU DA GELİR, BU DA GEÇER) DEMEYİ UNUTMAMALIYIZ”

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“İmkanı olanların yaşamlarını, harcamalarını azaltmadan sürdürmelerini söyleyeceğiz. Bilinçli tüketim zamanının geldiğini hatırlatacağız. Daha sonra hem halkımıza hem de sanayicimize güven vermeyi amaçlayan ilanlarımız devreye girecek. Nereden nereye geldiğimizi, hiçbir doğal kaynağa sahip olmadan bu topraklarda güçlü bir sanayinin temelini attığımızı, kaç badireden geçtiğimizi ve sapasağlam ayakta kaldığımızı herkese hatırlatacağız. Aynı o Erzincan türküsündeki gibi bugünkü zorlukların içinde aklımızda hep yarın olmalı, 'bu da gelir, bu da geçer' demeyi unutmamalıyız. Zaten hep öyle olmadı mı?

Haberin Devamı

Üreten Türkiye'nin dayanma gücünü artırmak için iç piyasayı canlandırmamız şart. Bu iletişim kampanyası, sadece bir zihinsel hazırlık sürecini oluşturuyor. Krizin üstesinden hep beraber nasıl geleceğimiz konusunda halkımızla bir bilgi paylaşımında bulunuyoruz. Çünkü, bu konuyu bir bütün olarak ele almalıyız. Tek başına iletişim kampanyası ile krize çözüm getiremeyiz. Bu nedenle hem hükümetimizden beklentilerimiz var hem de bu kampanyamızı entegre başka proje ve kampanyalarımız takip edecek. Şu an yaptığımız şey, bir fitili ateşlemek. Ne kadar tek vücut olursak ekonomik gücümüz ve hedeflerimize ulaşma başarımız o kadar artacaktır.”

Kampanyanın önümüzdeki aylarda genişleyeceğini, farklı sektörlere dinamizm getirmeyi hedefleyeceklerini, sektör temsilcileri, bankalar ve kamu kurumlarının, ortak hedef için ekonomiye canlılık getirme hedefi için girişimlerde bulanacaklarını belirten Hisarcıklıoğlu, “Bu kampanyamız, hükümetin alacağı tedbirler ve ekonomideki gelişmelere bağlı olarak gündeme gelecek. Biz bir araya geldik. Kendimize güvenimiz tam. Ülkemizin krizden çıkış çabalarına katkıda bulanabileceğimizi düşünüyoruz. Herkesi de bize katılmaya davet ediyoruz” dedi.

“BELEDİYE BAŞKANLARIMIZ VE VALİLERİMİZ BİZLERİ DESTEKLEYECEK”

Rifat Hisarcıklıoğlu, kampanyanın ilanlarının tüm ülkeye afiş ve pankart olarak yayılacağını, belediyelerin bilboardlar ayırdığını, belediye başkanları ve valilerin kendilerini destekleyeceğini, ilanların odalar ve sendikalar aracılığıyla iş yerleri, çarşı ve pazarlara asılacağını, ayrıca isteyen herkesin ilanları web sitesinden temin ederek kendi logosu ile kullanabileceğini anlattı.

Haberin Devamı

Üreten Türkiye platformunun isteyen herkese açık olduğunu vurgulayan Hisarcıklıoğlu, medyadan destek beklediklerini ifade ederek, “Hepimiz aynı geminin içindeyiz” dedi.

Hisarcıklıoğlu, kampanya için kendilerine destek veren başta Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ana muhalefet partisinin lideri Deniz Baykal, MHP lideri Devlet Bahçeli ve hükümetin ilgili bakanlarına teşekkür etmek istediğini, siyasilerin bu noktadaki mutabakatının kendilerini daha çok heyecanlandırdığını ifade etti.
Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Hisarcıklıoğlu, imkanı olanlara tüketimi ertelememelerini, şu anda işini kaybetmeyen insanlara tüketimlerini kısmamalarını söylediklerini belirterek, bu kampanyanın; bütün kesimleri bir araya getiren bir paydayı oluşturduğunu, siyaset üstü bir proje olduğunu kaydetti.

Haberin Devamı

Hisarcıklıoğlu, “Bunun içerisinde vergi indirimleri, harcama çekleri var, harcamayı artırmaya yönelik... Hepimiz bunları zaten iletiyoruz” diye konuştu.
İnsanların umut taşımamaları halinde alışveriş etmediğini savunan Hisarcıklıoğlu, otomotivdeki ÖTV indiriminden sonra satışların yüzde 80'inin kredi kullanılmadan yapıldığını, güveni sağlamanın önemli olduğunu vurguladı. Hisarcıklıoğlu, “Muhakkak desteklenecek hareketler var mıdır, vardır. Hükümetin alması gerekenler var mıdır, vardır. Herkesi bu kampanyaya destek olmaya çağırıyoruz. Herkes üzerine düşeni yapmalı” dedi.

“HEPİMİZ BİRBİRİMİZE AYNI ZİNCİRİN HALKALARI GİBİ BAĞLIYIZ”

Hisarcıklıoğlu, “İşin en güzel tarafı; iktidarıyla muhalefetiyle böyle bir kampanyada... Yaklaşık 2 yıldır böyle bir konsensüs ararken, 2 yıldır yakalayamadığımız birşeyi yakaladık. İktidarıyla, muhalefetiyle değerli genel başkanlar bize bu kampanyaya destek olacaklarını ifade ettiler. Onun için herkesin üzerine düşen var. Bankalarımızın var, hepimizin üzerine düşen var. Temaslarımız devam ediyor” şeklinde konuştu.

Herkesin aynı geminin içinde olduğunu belirten Hisarcıklıoğlu, “Hiçbirimiz ayrı yerde değiliz. Sen işini kaybettiğin zaman ben satışımı kaybediyorum. Ben satışımı kaybettiğim zaman sen işini kaybediyorsun. Hepimiz birbirimize aynı zincirin halkaları gibi bağlıyız” görüşünü dile getirdi.

Rifat Hisarcıklıoğlu, bir soru üzerine, “Tüketimin üzerindeki yükler, tüketiciye harcama kolaylığı getirecek çalışmalar... Devam ediyor. Bankalar Birliğimizle de görüşüyoruz. Hazine'yle de görüşüyoruz. Herkes üzerine düşeni yapmak için çalışma içinde. Biz bunun ilk ateşini yaktık. Bundan sonra herkes parça parça yaptığını anlatacak” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!