AB, Intel’e 1 milyar Euro ceza kesti

Güncelleme Tarihi:

AB, Intel’e 1 milyar Euro ceza kesti
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 14, 2009 00:00

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, bilgisayar işlemcisi pazarındaki hakim durumunu kötüye kullanarak rekabeti ihlal etmekle suçladığı teknoloji devi Intel’e 1.06 milyar Euro (1.45 milyar dolar) rekor para cezası verdi.

Daha önce ABD’li yazılım devi Microsoft’a 1 milyar Euro ve cam üreticisi Saint-Gobain’e 896 milyon Euro ceza veren Komisyon, Intel’e kestiği son cezayla yeni rekora imza attı. Intel Başkanı ve CEO’su Paul Otellini, AB’nin verdiği cezaya sert tepki göstererek, "Bu karardaki iddiaların aksini ortaya koyan çok önemli kanıtlar kabul edilmemiş veya görmezden gelinmiştir. Temyize başvuracağız" dedi.

Gizli indirim iddiası

Komisyon yaptığı açıklamayla, Intel’i, Ekim 2002-Aralık 2007 döneminde bilgisayar işlemcisi pazarındaki yüzde 70’i aşan payını, tüm ihtiyaçlarını ya da büyük kısmını kendisinden karşılamaları şartıyla bilgisayar üreticilerine gizli indirim ve Intel işlemcili ürünler satmaları koşuluyla büyük perakendecilere doğrudan ödeme yoluyla kötüye kullanmakla suçladı. Intel’in ayrıca rakip ürünleri kullanmamaları ya da buna yönelik projelerini ertelemeleri karşılığında bilgisayar üreticilerine doğrudan ödeme yaptığını tespit eden Komisyon, ABD’li şirketin halen rekabet ihlaline neden olan bazı uygulamalarını derhal durdurmasını istedi. Komisyon’un rekabetten sorumlu Üyesi Neelie Kroes ise Intel’in rakiplerini milyonlarca Avrupalı tüketiciye ulaşmaktan bilinçli olarak yıllarca alıkoyduğunu belirterek, "Tekelcilikle mücadele kurallarının bu kadar ciddi şekilde ihlal edilmesi hoş görülemez" dedi. Intel Başkanı Paul Otellini, söz konusu kararın yanlış olduğunu savunarak, "Tüketiciler söz konusu durumdan hiç bir şekilde zarar görmemişlerdir. Intel temyize başvuracaktır" dedi. Uygulamalarının AB kurallarına aykırı olduğunu düşünmediklerini söyleyen Otellini, şöyle konuştu: "Bir firma satışlarda öne geçerken diğerinin geride kalması, yalnızca iki büyük tedarikçinin bulunduğu rekabetçi bir pazarın doğal sonucudur. Komisyon’un Rekabetten Sorumlu Kurulu, bu karardaki iddiaların aksini ortaya koyan çok önemli kanıtları kabul etmemiş veya görmezden gelmiştir."

Otellini, "Yüksek miktarlarda üretim yapabilen dünyanın lider mikroişlemci üreticisi olarak, ürünlerimizin fiyatlarını düşürebiliyor, son derece rekabetçi bir pazarda rekabet edebiliyor ve tüm bu avantajları tüketicilere yansıtabiliyoruz" dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!