Krizde cenaze bile pahalı geliyor ABD, ’ölü yakma’ patlaması yaşıyor

Güncelleme Tarihi:

Krizde cenaze bile pahalı geliyor ABD, ’ölü yakma’ patlaması yaşıyor
Oluşturulma Tarihi: Nisan 20, 2009 00:00

Global kriz ABD’de günlük yaşamdan sonra, yaşam sonrasını bile etkilemeye başladı. Cenaze defin masraflarından kısmak isteyen ABD’liler yüzde 50 daha ucuz olan ölü yakmayı tercih etmeye başladı. 2000 yılında yüzde 26 olan ölü yakma oranının kriz ile birlikte bu yıl yüzde 38’e çıkması bekleniyor.

ABD’de ekonomik kriz cenaze törenlerini de vurdu. Cenaze defin işlemleri için fazla para harcamak istemeyen Amerikalıların yarı yarıya ucuz olan ölü yakmayı tercih ettiği ortaya çıktı. ABD’de cenaze defin metotları arasında ölü yakma işleminin aldığı payın bu yıl yüzde 38’e çıkması bekleniyor. ABD’nin önde gelen gazetelerinden New York Times, "Cenaze: Büyük harcama yapmak için son şansınız" başlıklı haberde, ekonomik krizin ABD’deki ölüleri bile vurduğunu yazdı. Haberde, kremasyon (ölü yakma) tercihinin ABD’deki cenaze hizmetleri endüstrisinde bir dönüşüme neden olduğuna dikkat çekilerek, 2000 yılında defin işlemlerinde ölü yakılma oranın yüzde 26 olduğu ve bu rakamın bu yıl yüzde 38’e çıkmasının beklendiği belirtildi.

Yakmak yüzde 50 daha ucuz

İnsanların daha basit ve sade cenaze törenlerine yöneldiğine işaret edilen haberde, özellikle ekonomik kriz döneminde gömme işlemine göre yarı yarıya ucuz olan yakma işlemine talebin arttığı kaydedildi. Buna göre, geleneksel toprağa gömme işleminin yer aldığı bir cenaze törenin maliyeti ortalama 8 bin doları buluyor. Oysa ölü yakma işlemi sayesinde cenaze töreninin maliyeti yüzde 50 veya üzerinde bir oranda azalıyor. Gazete, ABD’de cenaze şirketleri tarafından organize edilen geleneksel dini törenlere olan ilginin giderek azaldığına dikkat çekerek, artık ailelerin kendileri tarafından planlanan laik ve sade törenler tercih ettiğini vurguladı.

20.7 milyar dolarlık pazar

Araştırma firması IBISWorld tarafından hazırlanan bir sektör raporunu göre, ABD’deki cenaze hizmetleri endüstrisinin bu yıl yüzde 1.2 oranında büyüyerek 20.7 milyar dolara ulaşması bekleniyor. Raporda, sektörün 2008 yılında ise yüzde 3.2 oranında büyüme gösterdiği kaydediliyor. ABD’de her yıl 2.5 milyon kişi hayatını kaybediyor. İnsanların ömrü uzamasına rağmen ABD’de hayatını kaybedenlerin sayısı her yıl yaklaşık yüzde 1 oranında artış gösteriyor.

Bir cesetten 400 gram kül çıkıyor

Cesetler, krematoryum (ölü yakma yeri) adı verilen yerlerde yakılıyor.

Vasiyete göre kadavradan alınabilecek organlar, organ nakli için alınıyor

Ceset kremasyon için vücudunda bulunan bütün protez ve metal cihazlardan arındırılıyor.

Yakılacağı fırına uygun bir tabuta konuluyor.

Yakılma işlemi genelde 80-120 dakika arası sürüyor.

Cenaze yakılırken herhangi bir koku duyulmuyor.

Kremasyon fırınını çalıştırmak için sıcaklığın önce 870 derece seviyesine sonra 1000 derecenin üzerine yükselmesi sağlanıyor. Bu süreç sonunda sanıldığı gibi ceset kül haline gelmiyor, geride küçük kemik parçaları kalıyor. Kemikler, mekanik özel öğütücüden geçirilerek toz halinde getiriliyor.

850 derecede yakılan küllerden yaklaşık 400 gram kül çıkıyor.

Fırına tabutla konan cesedin yanma işlemi bitince, cesedin külü ve tabutun külleri ayrıştırılıyor.

Cesedin külleri özel kaplara konuyor.

Dinler ölü yakmaya nasıl bakıyor

Hinduizm: Cenazenin yakılması bir zorunluluk. Yakılma işlemi açık havada gerçekleştiriliyor.

Budizm: Cenazenin yakılması bir zorunluluk.

Katolik Hıristiyanlık: Vatikan ölü yakma konusundaki yasağı 1963 yılında kaldırdı. Ölülerin yakılması yasaklanmadı ancak teşvik de edilmiyor. Cenazenin toprağa gömülmesi tercih ediliyor.

Protestanlık: Ölü yakmaya Katoliklere oranla daha sıcak bakılıyor.

Ortodoks Hıristiyanlık: Cenazenin yakılması savaş veya salgın gibi durumlar dışında yasak.

Yahudilik: Cenazenin yakılması yasak, ancak reformist Yahudiler tarafından tercih edilen bir yöntem. Ortodoks Yahudiler için ise ölü yakmayı tamamen yasak.

İslam: Cenazenin yakılması kesinlikle yasak.

Büyük soprano Gencer de yakılmış külleri Boğaz’ın sularına dökülmüştü

DÜNYA opera tarihinin en büyük sopranolarından biri olan Leyla Gencer de vasiyeti üzerine yakılmıştı. Gencer, 10 Mayıs 2008’de Milano’daki evinde kalp ve solunum yetmezliğine bağlı olarak hayatını kaybettiğinde 80 yaşındaydı. Gencer’in cenazesi 12 Mayıs günü Milano’da La Scala Operası’nın Santa Babila Kilisesi’nde düzenlenen kalabalık bir törenden sonra vasiyeti doğrultusunda krematoryuma götürülerek yakıldı. Gencer’in külleri daha sonra İstanbul’a getirildi. Kendi vasiyeti gereği küller, 16 Mayıs günü Dolmabahçe Sarayı ile Dolmabahçe Camii arasındaki yapılan bir törenden sonra Boğaz sularına döküldü.

Cenaze yakıldıktan sonra ne oluyor

Cenazenin külleri vazo gibi bir kaba konarak saklanabilir.

Küller deniz veya nehre dökülebilir.

Küller toprağa gömülebilir.

Sıra dışı uygulamalar da yapılabiliyor. Örneğin, küller helyum gazıyla doldurulmuş bir balonla gökyüzüne gönderiliyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!