Türkiye'de 200'den fazla Amerikan hukuk şirketi kuruldu

Güncelleme Tarihi:

Türkiyede 200den fazla Amerikan hukuk şirketi kuruldu
Oluşturulma Tarihi: Mart 26, 2009 15:57

Türk Amerikan İşadamları Derneği (TABA) Başkanı Uğur Terzioğlu, Türkiye'de Amerikan hukuk bürolarının sayısının 200’e ulaştığını belirtti.

Türk Amerikan İşadamları Derneği (TABA) Başkanı Uğur Terzioğlu, “ABD şu an milyarlarca dolarlık büyüklüklere varan kaynaklarıyla tam anlamıyla fonların zenginliği olan bir ülke. Türkiye dahil birçok ülke için yabancı gelecek fon türleri var. Bu fonları çekmek için kapılarını çalmak gerekiyor” dedi.

TABA Başkanı Uğur Terzioğlu, ABD Başkanı Barack Hüseyin Obama’nın 5-7 Nisan 2009 tarihleri arasında Türkiye’ye yapacağı ziyaretin önemini değerlendirmek üzere bir basın toplantısı düzenledi. Terzioğlu, konuşmasında, Amerikan şirketlerinin son yıllarda Türkiye’ye finans sektörü yanı sıra, fabrikalara, süpermarketlere, hizmet sektörüne ve üniversitelere yatırım yapmakta olduklarına işaret ederek, “ABD şu an milyarlarca dolarlık büyüklüklere varan kaynaklarıyla tam anlamıyla fonların zenginliği olan bir ülke. Türkiye dahil birçok ülke için yabancı gelecek fon türleri var, Öğretmenler Fonu, Emekli Polisler Fonu, Hapishane Gardiyanları Fonu gibi varlıkları milyarlarca dolara ulaşan fonlar söz konusu. Bu fonları çekmek için kapılarını çalmak gerekiyor. Bu konuda da eski diplomatlar, eski politikacılar önemli rol oynayabilir” dedi.

Terzioğlu, ABD’de milyarlarca dolara sahip olan çok sayıda fonun yatırım yapmak için kriz ortamında uygun ülke arayışında olduğunun altını çizerek, “Türkiye karşılıklı ticaret hacminin artışı yanı sıra bu fonları yatırım için Türkiye’ye çekebilme fırsatı bulunuyor. Biz de Dernek olarak Amerikalı yatırımcıları ve fon yöneticilerini Türkiye’ye getirebilmek için bir anlamda Lala Paşalık, yani akıl hocalığı yapmaya çalışıyoruz” dedi.

200’ÜN ÜZERİNDE AMERİKAN HUKUK BÜROSU KURULDU

Ağırlıkla İstanbul’da olmak üzere Türkiye’de çok sayıda yabancı hukuk büroları kurulmuş durumda olduğunu ve kurulmaya da devam ettiğini söyleyen Terzioğlu, ”Amerikan kökenli hukuk bürolarının sayısı neredeyse 200’e ulaşmış durumda. Bu büroların kiminde tek hukukçu olduğu gibi, kimisinde de 10-15 avukatın çalıştığını duyuyoruz. Bu hukukçular Türkiye’ye yatırım yapmak isteyen veya yapabilecek ABD’li fonlara yatırım koşulları altyapısı ve mevzuat konusunda hukuki alanda danışmanlık yapıyorlar” dedi.

TABA Başkanı Terzioğlu, Obama’nın ziyaretinin sadece politik yönüyle ele alınmaması gerektiğini, küresel krizden çıkış için bu ziyaretin ticari bir fırsata dönüştürülebilme şansının da bulunduğuna dikkat çekerek şöyle devam etti:

“Sayın Başbakanımızdan naçizane bir ricam olacak; Türk-Amerikan ticaret hacmini masaya yatırsınlar ve nasıl arttırırız konusuna baksınlar. Şu an gerek konjonktürden gerekse bazı başka sebeplerden geçtiğimiz dönemde ticaret hacmimizi arttıramamızın en önemli sebebi olan düşük kur da ortadan kalktı.Bunu bir fırsat olarak görmeli ve karşılıklı ikili anlaşmalarla aramızdaki ticaret hacmini artırıcı kararlar almalıyız.”

2010 DA KARŞILIKLI TİCARET HACMİ 20 MİLYAR DOLARA ÇIKMALI

Şu an ABD’nin Türk iş adamları için iyi bir pazar olduğunu hatırlatan Terzioğlu “ Bilindiği gibi mal satarken değil, malı alırken de para kazanılır. Bu ekonomik şartlarda gerek Türk iş adamları için ABD’de gerekse Amerikan iş adamları için Türkiye’de çok büyük yatırım imkanları olduğu kanısındayım.Fiyatlar bu seviyede iken yatırım yapan ilerde çok karlı çıkacak buna şüphe yok” dedi.

Toplantıda soruları yanıtlayan Terzioğlu 2008’de karşılıklı ticaret hacminin 11.5 milyar dolar civarında olduğunu belirterek. “2009’da ne olur, gerçekten bunu bilmek için müneccim olmak lazım. Ancak bizim hedefimiz 2010’da bu rakamın 20 milyar dolara çıkmasıdır” diye konuştu.

ABD PAZARI HER ŞEYİ HAZMEDEBİLİR

Terzioğlu 1990 başlarında karşılıklı ticaret hacminin 960 milyon dolar düzeyinde bulunduğunu, geçen süre içinde hükümetlerin de teşviki ve iş adamlarının karşılıklı çabaları sonucunda istikrarlı bir çizgide gelişerek 12 milyar dolar düzeyine çıktığını söyledi. Terzioğlu, “Hükümetlerin teşviki tabi ki her zaman gereklidir. Ancak ticaret hacminin arttırılması konusu iki devlet başkanının yapacağı iş değildir. Bu konu iş adamlarının maharetine kalmış biraz da. Küçük partiler halinde ihracat yerine, 1 milyon adetli rakamlara ulaşacak şekilde şirketlerin ortak ihracat modelinde birleşmesi lazım. Büyük rakamlara çıkınca ancak pazarın dikkatini çekebilirsiniz. Amerika pazarı her şeyi hazmetme gücüne sahip” görüşünü dile getirdi.

ZİYARET KÜÇÜMSENMEMELİ

Terzioğlu, Obama’nın ziyaretini değerlendirirken, “Başkan Obama’nın bu ziyareti koltuğu devralmasından sonra Müslüman bir ülkeye yapacağı ilk ziyaret olacaktır ve bunun için Türkiye’yi uygun görmüş olması nedeniyle bu ziyaret küçümsenmemeli ve gerekli çıkarımları yapmalıyız” diye konuştu. Obama’nın ziyaretinin askeri amaçlı değil, insancıl amaçların öne çıktığı bir ziyaret olacağı yönünde işaretler bulunduğunu vurgulayan Terzioğlu, “Obama kendi başarısını Türkiye’nin bu bölgedeki başarısına endekslemiş görünüyor. Bu çok akıllıca bir tercih. Bush maalesef bunu göremediği için başarılı da olamadı. Halbuki Türkiye’ye sırtını dayasaydı başarılı olabilirdi. Başkan Obama Türkiye’ye bölgesine hakim bir ülke algısıyla gidiyor” dedi.

ERMENİ TASARISI KESİNLİKLE ÇIKAMAZ

Bir soru üzerine Terzioğlu sözde Ermeni soykırım tasarısının ABD Kongresi’nden çıkmasının mümkün olmadığını ifade ederek “ Böyle bir yasa ABD’nin dış politika çıkarlarına kesinlikle aykırıdır. Böyle bir yasa tasarısı Senato’ya gelemeyecek ve Temsilciler Meclisi’nde komisyonlarda kalacaktır.Bu konuda yüzde 100 iddiaya girerim” diye konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!