Abartmayın bilmeyenler işini kaybediyor, kriz teğet geçecek

Güncelleme Tarihi:

Abartmayın bilmeyenler işini kaybediyor, kriz teğet geçecek
Oluşturulma Tarihi: Mart 25, 2009 00:00

Krizin ’teğet geçeceği’ yönünde ısrarını sürdüren Başbakan Tayyip Edoğan, ’Kriz yüzünden iş yerleri kapanıyor’ sözlerini abartılı buldu. Erdoğan’ın bu konudaki yorumu, "İşi bilmeyenler kapatmış olabilir" şeklinde oldu.

AKP’nin Bolu’da düzenlediği yerel seçim mitinginde, kriz değerlendirmesi yapan Başbakan Tayyip Erdoğan, ’teğet geçecek’ iddiasını yineleyerek, "En az zararla bunu biz atlatacağız" dedi. Kriz nedeniyle işyerlerinin kapatıldığı ile ilgili sözlerin ’abartılı’ olduğunu söyleyen Erdoğan, "Kalkıp efendim ’şu kadar tekstil fabrikası kapanmış, şu olmuş bu olmuş’ diyorlar. Abarttıkları gibi bir şey yok ortada. Yani işini bilmeyen başarısız varsa, olabilir; kapatmış da olabilir" diye konuştu.

İşsizliği konuşuyorlar

Geçen yıl sonu itibariyle yüzde 13.6’ya ulaşarak işsiz sayısının 3.3 milyon kişiye ulaşmasına ilişkin eleştirilere, yanıt veren Erdoğan, krizin küresel ve ABD kaynaklı olduğunu hatırlattı ve şöyle konuştu: "Kalkıp kalkıp işsizliği konuşuyorlar. Geçen hafta Amerika’da bir ekonomi dergisi kapak yapmış, işsizlik krizi. İspanya’da işsizlik yüzde 15’in üzerinde. Amerika’da yüzde 8.1. Ve artış devam ediyor. Avrupa ortalaması yüzde 5’in üzerinde. Bizde yüzde 13. Niye bu kadar rahatsız oluyorsun. Biz çalışıp tekrar geriye indireceğiz. Benim ’Teğet geçer’ lafımdan rahatsız oluyorlar. Aynı şeyi söylüyorum: Evet, teğet geçecek. En az zararla bunu biz atlatacağız. Abarttıkları gibi bir şey de yok ortada. İşini bilmeyen başarısızlık varsa olabilir. Bizden önceki iktidar döneminde yüzlerce, binlerce, on binlerce esnaf kapattı. 400 bini aşkın esnaf kepenk indirdi. Öyle gittik biz seçimlere."

"O kadar enteresan ki, sıkılmasalar kriz duasına çıkacaklar" diyen Erdoğan, şöyle devam etti: "İnanın durumları böyle. Onlar tahrip etti, biz tamir ettik. Onlar borçlandılar, biz borç ödedik. Onlar bozdu, biz yaptık. Onlar dağıttı, biz topladık. Kriz kriz kriz. Bununla prim yapamazsın. Milletim sana prim vermeyecek. Gerçekler ortada. Biz bu krizi karşı 48 önlem aldık. Bu önlemleri de sürekli uygulamaya koyduk. En son 4 maddeden oluşan bir paket açıkladık. Otomotiv, toplu konut, beyaz eşya ve elektronik ile ilgili bir paket açıkladık. Piyasada ciddi bir hareketlenme başladı. Çiftilerin Ziraat Bankası’na olan borçlarının vadelerini uzattık. Krizin çalışanlarına, esnafa, çiftçiye yük olmaması için her türlü tedbiri aldık ve almaya devam edeceğiz."

17’nci büyük ekonomi olduk

İKtidara, Türkiye dünyanın 26’ncı büyük ekonomisiyken devraldıklarını, şimdi 17’nci büyük ekonomi haline geldiklerini söyleyen Erdoğan, şunları dile getirdi: "Dünyanın 17’nci büyük ekonomisi, Avrupa’nın 6’ncı büyük ekonomisi olduk. Şimdi böyle bir Türkiye var. Bugün AB katılım müzakerelerini eğilmeden, bükülmeden sürdüren bir Türkiye var. Bugün Kıbrıs’a hakettiği itibarı kazandıran bir Türkiye var. BM Güvenlik Konseyi’nin üyesi olan bir Türkiye var. Burası bize yetmez, biz burada duramayız."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!