Avea ile Turkcell'in port savaşı

Güncelleme Tarihi:

Avea ile Turkcellin port savaşı
Oluşturulma Tarihi: Mart 04, 2009 14:58

Avea, 55 TL tutarındaki her yöne sınırsız konuşma tarifesinin Turkcell ile aralarında sorun yarattığını ve bu nedenle kampanyaya ara verdiklerini açıkladı.

Haberin Devamı

Turkcell: Avea kendi hatasını bize yüklemeye çalışıyor 

Avea CEO’su ve Genel Müdürü Cüneyt Türktan, her tarifeyi kazanç marjıyla yaptıklarını, 55 liraya her yöne sınırsız konuşma tarifesinin çok yüksek ilgi gördüğünü ve yoğun bir talep aldıklarını belirterek, “Sınırsız konuşma tarifemiz de bizim için karlı olduğu gibi tüketicilerin de lehine bir tarifedir. Lider operatör de 65 TL’lik benzeri bir tarife çıkardığına göre demek ki doğru bir tarife geliştirmişiz. Sektör için olumlu bir adım olduğunu düşünüyoruz. Çünkü mutsuz ve konuşmaya hasret kalmış bir abone kitlesi vardı. Şimdi biz oluşan bu rekabet sayesinde mutlu abone kitlesi yaratıyoruz. Artık alışkanlıklar değişiyor. Abonelerimiz zevkle diledikleri yönü arayabiliyorlar” dedi.

I. Bölüm: Abone sayısı artışında birinciyiz

Türktan, 55 TL'ye her yöne sınırsız konuşma tarifesinin Turkcell ile aralarında sorun yarattığını, lider operatöre yönelik aramaların sıklaştığını ve aktarmaların hızlı yapılmamasından dolayı haberleşme trafiğinde kendilerinden kaynaklanmayan sorunlar yaşandığını söyledi. Avea Genel Müdür Yardımcısı Cengiz Anık da, sözleşmeler uyarınca bu yükümlülüğü yerine getirmemenin bir yaptırımı olduğunu, bu nedenle Turkcell’e geçen Cuma günü protesto mektubu gönderdiklerini ve kendilerinden bugün yarın yanıt beklediklerini açıkladı.

SINIRSIZ TARİFE BEKLEMEDE

Türktan, ilgili sözleşmelerde açık hüküm olmasına karşın Turkcell’in konuşma kanallarını (trunk) yeterli hızda açmadığını, bu nedenle trafikte bir sıkışma ve kilitlenme meydana geldiğini ifade ederek, “Şimdilik sınırsız tarifeyi yeni başvurular açısından beklemeye aldık. Bir anlamda kampanyayı şimdilik dondurmuş olduk. Turkcell ihtiyacımız olan trunk kanallarını bize sağladığında kampanyayı sürdüreceğiz. Şu aşamada Turkcell’e yönelik aramaları ara bağlantı ücretlerini de biz ödeyerek Türk Telekom üzerinden yapıyoruz. Bu işlemden dolayı Türk Telekom’un Turkcell’e vermesi gereken ara bağlantı ücretini de biz üstlendik” dedi.

Avea’nın 2008 sonuçlarının değerlendirildiği basın toplantısında soruları yanıtlayan Genel Müdür Türktan, numara taşınabilirliği yanı sıra yeni tarifelerin yapılan yatırımları anlamlı kıldığını ifade ederek “Tüm bu yatırımlara değdiğine inanıyoruz. Numara taşınabilirliğinden en fazla kazançlı çıkacak olanının da sektöre yeni giren üçüncü-dördüncü operatör olacağını söylüyorduk, nitekim biz bu süreçten çok faydalanarak çıktık. Ama son tahlilde kazanan tüketici oldu” diye konuştu.

“FİYAT REKABETİNE DİKKAT ETMELİ, AMA FİYATLAR DAHA DA İNEBİLİR”

Fiyat rekabetinin sektöre zarar vermeyecek şekilde yaşanmasından yana olduklarını ifade eden Türktan, “Bizde abone başı konuşma süresi 180 dakikalar civarında. Rakiplerimizde 90 ile 120- 130 dakikalar civarında değişiyor. Halbuki Avrupa’da ve dünyanın değişik ülkelerinde 500-600 dakikalık konuşma süreleri var. Türkiye’de de abone başı konuşma sürelerinin daha da artacağını düşünüyoruz” dedi.

Türktan, konuşma ücretlerinin düşme ihtimaliyle ilgili bir soruya yanıt verirken, ara bağlantı ücretlerinin yüzde 25 düşmesi nedeniyle tüketici lehine kampanyalar düzenlemenin daha da kolaylaştığını savunarak sözlerini şöyle sürdürdü:

“Şu anda ara bağlantı ücretleri 9-11 kuruş arasında. Eğer bu ücretler biraz daha aşağı inerse, bu düşüşü de tüketiciye yansıtma şansımız olacak. Demek ki konuşma tarifeleri konusunda rekabet için daha fazla marjımız bulunuyor. GSM sektöründe artık daha çok konuşma daha az ücret dönemine girmiş bulunuyoruz.”

TURKCELL’E PROTESTO ÇEKTİK”

Turkcell’le aralarında yaşanan trunk ve port krizi hakkında bilgi veren Avea Genel Müdür Yardımcısı Cengiz Anık, 5 şubat 2009 itibariyle itibariyle Turkcell’den trunk ilavesi istediklerini ve 9 Şubat’ta kampanyayı başlattıklarını, ancak trafik artışına paralel olarak Turkcell’den port talebinin ihtiyaçlarına uygun olarak karşılanmadığını ve konuyu Bilgi Teknolojileri Kurumu’na (BTK) yazılı olarak ilettiklerini söyledi. Cengiz Anık şöyle devam etti:

“Port talebimize Vodafone ve Türk Telekom olumlu bir yanıt verdi. Vodafone port ihtiyacımızın yüzde 100’ünü karşılar durumda. Türk Telekom da yüzde 91’ini karşılıyor. Turkcell ise henüz yüzde 27’sine olumlu yanıt vermiş durumda. Avea aboneleri her iki operatör abonelerini rahatlıkla ararken, Turkcell abonelerini aramada sorunlar yaşanıyor. Tarifeyi kesmedik ancak Turkcell’den bize kanallar verilince devam edeceğiz.”

Cengiz Anık, her attıkları adımı BTK’ye da bildirdiklerini belirterek “ Turkcell’den aldığımız yanıt, çalışıyoruz şeklinde. Ancak port talebi isteklerimiz için olumlu bir yanıt gelmeyince 27 Şubat Cuma günü Turkcell’e bir protesto mektubu gönderdik. Şimdi yanıtlarını bekliyoruz. Bu bir kamu hizmeti ve bu trafiği taşımak zorundayız. Dolayısıyla bu yükümlülüğü yerine getirmemenin bir yaptırımı vardır” dedi.

Cüneyt Türktan, bir soru üzerine, sınırsız konuşma tarifesinin bir kamu hizmeti olduğunu, bu yönüyle sadece bireysel abonelerin kullanımının mümkün olduğunu kaydederek “ Bu yönüyle ticari olarak bu kampanyayı kullanmak mümkün değil. 3 bin civarında şirket santralinin bu tarifeyi kullandığını tespit ettik ve bunun üzerine santral kullanımlarını tümüyle sistem dışında bıraktık” dedi.

“2009’ DA YÜZDE 25 GELİR ARTIŞI HEDEFLİYORUZ”

Toplantıda 2009 hedeflerini de aktaran Cüneyt Türktan, gelirlerde yüzde 20-25’lik büyüme ve rakamsal olarak da 2.5-2.6 milyar YTL civarında bir gelir öngördüklerini belirterek “ 2009’da pazar koşulları ve rekabet daha da zorlaşacak. O yüzden pazar payı büyümesinde ve abone başı gelir artışında hafif bir iyileşme bekliyoruz. Yatırımlarımız da 2008’in biraz üzerinde olacak. Abone sayımızı ise yüzde 15 civarında büyütmeyi hedefliyoruz” diye konuştu.

“Avea olarak üçüncülükten ikinciliği geçiş hedefiniz var mı” şeklinde soruya Türktan “ Son çeyreği itibariyle sektörden aldığımız gelir payında ikinci operatöre çok yaklaştık. Sıkı bir rekabet olduğu kesin. Aşırı karları artık bırakma zamanı geldi. Ancak gelir payı olarak 2009’da ikincilik neden olmasın diye düşünüyoruz tabi ki” karşılığını verdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!