Doğan Yayın Holding'den İMKB'ye açıklama

Güncelleme Tarihi:

Doğan Yayın Holdingden İMKBye açıklama
Oluşturulma Tarihi: Şubat 18, 2009 19:14

Doğan Yayın Holding, tebliğ edilen vergi cezasına ilişkin olarak İMKB'ye bir açıklama yaptı.

Haberin Devamı

Doğan Yayın Holding'den İMKB'ye gönderilen yazıda şu ifadeler yer aldı:

"İSTANBUL MENKUL KIYMETLER BORSASI BAŞKANLIĞI’ NA
                                                        İSTANBUL

Açıklanacak  Özel Durum

Halkalı Vergi Dairesi tarafından Şirketimize Yapılan 17.02.2009 Tarihli Tebligat.

01.04.2003-31.03.2004, 01.04.2004-31.12.2004, 2005 ve 2006 hesap dönemlerine ilişkin olarak, Halkalı Vergi Dairesi tarafından gönderilen 16.01.2009 ve 30.01.2009 tarihli “Vergi İnceleme Raporları” dayanak gösterilerek toplam 132.921.473,-TL tutarında “vergi aslı” tutarı ile 693.179.004,-TL tutarında “vergi ziyaı” ve 165.000,-TL tutarında “özel usulsüzlük” cezalarını içeren vergi/ceza ihbarnameleri dün (17.02.2009) Borsanız 2’nci Seansı’nın kapanışının ardından, saat 17:30 itibariyle Şirketimize tebliğ edilmiştir.

Haberin Devamı

Vergi İnceleme Raporları’nda özetle;

1- Şirketimizin, bağlı ortaklığı Doğan TV Holding A.Ş.’de sahip olduğu ve Doğan TV Holding A.Ş. sermayesinin %25’ini temsil eden hisse senetlerinin Axel Springer AG’nin %100 iştiraki olan Dreiundvierzigste Media Vermögengsverwaltungsgesellschaft GmbH (DMV)’a hukuken satışının 2007 yılında yapılmış olmasına rağmen, satışın 2006 yılında gerçekleştirildiği ve bu hisse satışının 2006 yılı kayıtlarına alınmaması iddiası ile Kurumlar Vergisi Kanunu’nun md.5/1-e’de düzenlenen “iştirak hissesi satış kazancı istisnası”ndan yararlanamayacağı,

2- İştirak hisselerinin satın alınmasına ilişkin finansman giderlerinin (kur farkı ve faiz giderlerinin) gider yazılamayacağı,

3- İştirak (Doğan Raks Satış Pazarlama ve Dağıtım A.Ş.) hisse senedi satışından doğan zararın kurum kazancından indirilemeyeceği,

4- 3065 sayılı Katma Değer Vergisi (KDV) Kanunu’nun, Geçici 10’uncu maddesinin, 5422 sayılı Kurumlar Vergisi Kanunu (KVK)’na doğrudan atıf yaptığı; iştirak hissesi satışında KDV istisnasının uygulanmasının mezkûr madde hükümlerine göre uygulanmasının mümkün olmadığı; dolayısı ile hisse senedi ile temsil edilmesine rağmen KDV Kanunu uygulamasında iştirak hissesi olarak değerlendirilmesi gereken ve 5422 sayılı KVK’nın Geçici 28’inci maddesi ile KDV Kanunu’nun Geçici 10’uncu maddesinde yer alan istisna şartlarını taşımayan iştirak hisselerinin satışında [İMKB’ye Şirketimiz tarafından bildirilen 19.04.2005 tarihli İMKB Özel Durum Açıklaması] KDV hesaplanması gerektiği,

Haberin Devamı

5- İştirak (ANS Uluslar arası Yapım Yayın Reklamcılık A.Ş.) hisse senedi satışından doğan kazancın 5422 sayılı Kurumlar Vergisi Kanunu’nun 8/12’nci maddesi kapsamında iştirak hisseleri satış kazancı istisnasından faydalanamayacağı,

iddia edilmektedir.

İlk iddia [Doğan TV Holding A.Ş. hisse senetlerinin satışının 2006 yılında tamamlandığı] ile ilgili olarak talep edilen “vergi aslı” 115.299.694,-TL, Kurumlar Vergisi tutarı üzerinden 3 kat olarak hesaplanan “vergi ziyaı cezası” 345.899.081,-TL, mahsup dönemi geçtiği için aslı talep edilmeyen Geçici Vergi’nin 3 katı olarak hesaplanan “vergi ziyaı cezası” 311.308.206,-TL olmak üzere, vergi aslı ile birlikte toplam talep edilen tutar 772.506.981,-TL’dir.

Haberin Devamı

İkinci iddia [iştirak hisselerinin satın alınmasına ilişkin finansman giderlerinin -kur farkı ve faiz giderleri-gider yazılamayacağı] ile ilgili olarak talep edilen vergi aslı 4.792.465,-TL ve vergi zıyaı cezası da 6.225.045,-TL olmak üzere toplam 11.017.510,-TL’dir.

Üçüncü iddia [İştirak hissesi satışından doğan zararın kabul edilmeyerek kurum kazancından indirilemeyeceği] ile ilgili olarak talep edilen “vergi aslı” 2.096.143,-TL, Kurumlar Vergisi tutarı üzerinden 3 kat olarak hesaplanan “vergi ziyaı cezası” 6.288.429,-TL, mahsup dönemi geçtiği için aslı talep edilmeyen Geçici Vergi’nin 3 katı oranında hesaplanan “vergi ziyaı cezası” 5.296.367,-TL olmak üzere, vergi aslı ile birlikte toplam talep edilen tutar 13.680.939,-TL’dir.

Haberin Devamı

Dördüncü iddia [hisse senedi ile temsil edilmesine rağmen, hisselerin satışında KDV hesaplanması gerektiği] ile ilgili olarak talep edilen “vergi aslı” 3.497.297,-TL ve “vergi zıyaı cezası” da 3.497.297,-TL olmak üzere toplam 6.994.594,-TL’dir.

Beşinci iddia [İştirak hisseleri satış kazancı istisnasından faydalanılamayacağı] ile ilgili olarak talep edilen “vergi aslı” 1.006.333,-TL ve “vergi zıyaı cezası” da 2.211.167,-TL olmak üzere toplam 3.217.500,-TL’dir.

Dolayısı ile sadece ilk iddia ile ilgili olarak talep edilen tutar 772.506.981,-TL olmaktadır ki; bu tutar diğer vergi tutarları ile birlikte talep edilen toplam tutarın %93,5’ini oluşturmaktadır. 

Haberin Devamı

Vergi İnceleme Raporları’nda yer alan söz konusu iddialara karşı görüşümüz ise şu şekildedir;

A- Doğan TV Holding A.Ş. Hisselerinin Axel Springer AG’ye Satışının 2006 Yılında Gerçekleştiği İddiası;

a. Doğan TV Holding A.Ş. hisse senetlerinin Axel Springer AG [DMV]'ye satışı konusunda anlaşmaya varıldığı 16.11.2006 tarihli Özel Durum Açıklama Formu ile Borsanız Başkanlığı’na bildirilmiştir.

b. Ancak aynı “Açıklama”da, varılan bu anlaşmanın “şarta bağlı” bir anlaşma olduğu ve anlaşmanın ancak belirli koşulların sağlanması ile yürürlüğe girebileceği de açıkça belirtilmiştir.

c. Söz konusu “Açıklama”da aynen yer aldığı şekliyle “Satış işlemi (kapanış) Axel Springer AG'nin Doğan TV'de yapacağı inceleme çalışmalarının (due diligence) sonuçlanmasının ardından ve gerekli yasal izinlerin alınmasını takiben gerçekleştirilecektir.” denilmektedir.

d. Ayrıca konuya ilişkin “Hisse Devir Anlaşması”nda; bahsi geçen tüm ön şartların sağlanmasını takiben, ancak hisse senetlerinin mülkiyetinin Axel Springer AG [DMV]’ye hukuken geçmesi ve hisse devir bedelinin de Şirketimiz hesaplarına intikal etmesi ile hisse devir sürecinin tamamlanmış sayılabileceği çok açık bir şekilde ifade edilmektedir. 

e. Türk Ticaret Kanunu (TTK)’nun 416’ncı maddesine göre; nama yazılı hisse senetlerinde [Doğan TV Holding A.Ş. hisse senetleri nama yazılıdır] devir ciro edilmiş senedin devralana teslimi ile olur. Şu kadar ki; devir, şirkete karşı ancak pay defterine kayıtla hüküm ifade eder.

f. Yukarıda belirtildiği üzere hisse devir işlemi, “Hisse Devir Sözleşmesi”nde yer alan tüm ön koşulların yerine getirilmesini takiben, hisse senetlerinin mülkiyetinin 02.01.2007 tarihinde “ciro” edilmek suretiyle Axel Springer AG [DMV]’ye geçirilmesi (teslimi) ile tamamlanmıştır. Hisse devir bedeli de hisse senetlerinin teslimi ile aynı tarihte (02.01.2007) Şirketimiz hesaplarına intikal etmiştir. Bu itibarla, “Hisse Devir Sözleşmesi”nde belirtilen tüm koşulların yerine geldiği görülerek, Axel Springer AG [DMV] ile yine 02.01.2007 tarihinde karşılıklı mutabakat (closing memorandum) imzalanmak ve “kapanış” işlemleri Hisse Devir Sözleşmesine uygun olarak yapılmak suretiyle hisse devir süreci tamamlanmıştır. Bu işlemlerin Axel Springer AG [DMV]’nin kayıtları ile de karşılıklı olarak teyit edilmesi her zaman mümkündür.

g. Axel Springer AG [DMV]’ye devredilen söz konusu hisseler yine 02.01.2007 tarihinde Doğan TV Holding A.Ş. pay defterine kayıt edilmiştir.

Bu itibarla, söz konusu hisse devir işleminin 2007 yılında gerçekleşmesine rağmen, Vergi İnceleme Raporu’nda yer alan “Doğan TV Holding A.Ş. hisse senedi devir işleminin 2006 yılında tamamlandığı” iddiasının herhangi bir hukuki bir geçerliliği olmadığı aşikârdır.  

B- İştirak Hisselerinin Alımına İlişkin Finansman Giderlerinin Gider Yazılmaması;

a. Maliye Bakanlığı'nın iştirak hisselerinin alımına ilişkin finansman giderlerinin gider yazılması gerektiği yönünde birden fazla muktezası bulunmaktadır. Dolayısı ile Bakanlığın bu konudaki görüşünün istikrar kazandığı düşünülmektedir.

b. Aynı şekilde istikrar kazanmış vergi yargısı kararlarında da, iştirak hisselerinin alımına ilişkin finansman giderlerinin gider yazılmasının kabul gördüğü bilinmektedir.

c. Vergi Hukuku Uzmanlarınca yayınlanmış çok sayıda kitap, dergi ve makalede de, iştirak hisselerinin alımına ilişkin finansman giderlerinin gider yazılmasının mali mevzuata uygun olduğu belirtilmektedir.

d. İştirak hisselerinin alımına ilişkin finansman giderlerinin gider olarak yazılabileceği 5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanunu'nun 5’inci maddesinde de açıkça yer almaktadır.

e. 01.04.2003-31.03.2004 hesap döneminde iştirak hissesi alımı ile ilgili olduğu iddia edilen krediler ile ilgili kur farkı gelirleri oluşmasına rağmen, İnceleme Raporları’nda söz konusu kur farkı gelirleri dikkate alınmadan sadece faiz giderleri ve diğer yıllardaki kur farkı giderleri esas alınarak işlem tesis edilmiş olup, bu yönüyle de tarhıyatın yersiz olduğu düşünülmektedir.

C- Senede Bağlanmış Hisselerin Satışında KDV Hesaplanması;

a. Genel kabul görmüş ve yerleşik uygulamalar dikkate alındığında, senede bağlanmış hisselerin satışında KDV hesaplanması gerektiği yönünde bir yorumla bilgimiz dahilinde ilk kez karşı karşıya kalınmaktadır,

b. Köklü bir şirketleşme kültürüne ve gelişmiş bir sermaye piyasasına sahip Ülkemizde, senede bağlanmış hisselerin satışında KDV hesaplanması yönünde yapılacak yorumların, özellikle dış finansman ve kaynak ihtiyacının arttığı bir dönemde Ülkemiz için olumsuz sonuçlarının olması kaçınılmazdır.

c. Yabancıların özellikle son beş yılda Ülkemize önemli yatırımlar yaptığı ve bu kapsamda, iştirak hissesi satın almak suretiyle, birçok şirketimize iştirak ettiği bilinmektedir. Vergi İnceleme Raporu’ndaki iddia kabul gördüğü takdirde, son beş yılda iştirak hissesini satmış bir çok gerçek ve tüzel kişi için vergi matrah farkı ve vergi ziyaı cezası hesaplanması gündeme gelecektir.

Vergi İnceleme Raporları’nda eleştiri konusu yapılan Şirketimiz uygulamalarının, yasal düzenlemelere ve Maliye Bakanlığı’nın tebliğ, sirküler ve muktezalarına uygun olduğu düşünülmekte olup; düzenlenen Vergi İnceleme Raporları’nda yer alan tüm iddialara karşı her türlü yasal hakkımız kullanılacaktır.

Yukarıdaki açıklamalarımızın, Kurul’un Seri: VIII, No: 54 sayılı Tebliğinde yer alan esaslara uygun olduğunu; bu konuda/konularda tarafımıza ulaşan bilgileri tam olarak yansıttığını; bilgilerin defter kayıt ve belgelerimize uygun olduğunu, konu ile ilgili bilgileri tam ve doğru olarak elde etmek için gerekli tüm çabaları gösterdiğimizi ve yapılan bu açıklamalardan sorumlu olduğumuzu beyan ederiz.

Saygılarımızla,"

D. Ali YILMAZ    Soner GEDİK  
Koordinatör      Yönetim Kurulu Üyesi

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!