11 bankadan vadesiz kredi paketi: Bankalardan ihracatçıya yeni destek

Güncelleme Tarihi:

11 bankadan vadesiz kredi paketi: Bankalardan ihracatçıya yeni destek
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 29, 2023 07:00

İhracatçıların son dönemde sıklıkla dile getirdiği finansman sorununa bankalardan kredi yanıtı geldi. Türkiye İhracatçılar Meclisi ile 11 kamu ve özel banka arasında imzalanan protokole göre, ihracatçılara 1 milyar dolar büyüklüğünde “Vade(SİZ) İhracat Kredi Paketi” verileceği açıklandı. Altı ay ödemesiz, dolar cinsinden yıllık yüzde 7.99 faizli paket gerektiğinde yükseltilebilecek.

Haberin Devamı

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), 11 kamu ve özel bankanın desteğiyle, 1 milyar dolar büyüklüğünde “Vade(SİZ) İhracat Kredi Paketi”ni açıkladı. Söz konusu paketin, son dönemde ihracatçıların sıklıkla dile getirdiği finansmana erişimi kolaylaştırması ve rekabet gücünü artırması bekleniyor. Dün düzenlenen imza töreninde, 1 milyar dolar olarak belirlenen üst limitin ise talebe göre artırılabileceği belirtildi. Altı ay ödemesiz düzenlenen pakette faizler, dolar cinsinden yıllık yüzde 7.99, Euro cinsinden ise yıllık yüzde 6.99 olacak.

11 bankadan vadesiz kredi paketi: Bankalardan ihracatçıya yeni destek

Buna göre, ihracatçı firmalar azami 5 milyon dolar veya 100 milyon TL’ye kadar uygun maliyetli ihracat kredisinden yararlanabilecek. Rotatif kredi seçeneğiyle, 12 aylık süreyle başlayan kredi vadesi, firmaların azami kredi tutarı kadar ihracat alacaklarını anlaşmalı bankalara yönlendirmeleri durumunda maksimum 36 aya kadar çıkabilecek.

Haberin Devamı

YEŞİL FİNANSMAN KREDİSİ DE YOLDA

Türkiye Bankalar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Alpaslan Çakar, cari açığı düşürmek için ihracatın mutlaka desteklenmesi gerektiğini belirterek, “Dünyanın en büyük ekonomileri aynı zamanda en çok ihracat yapan ülkelerden oluşuyor. Dünya ihracat pazarından yüzde 1 civarında pay alıyoruz. Açıkladığımız bu paket, KOBİ’ler için 1 milyon dolar, KOBİ dışı müşteriler için ise 5 milyon dolarlık 36 ay üst vadeli kredileri kapsıyor. TL cinsi krediler de KOBİ ve KOBİ dışında 20 milyon TL ya da 100 milyon TL” dedi.

“Müşterimizin kredibilitesi esas olacak. Finansman konusunda ihracatçılara çok faydalı olacağı kanaatindeyim” diyen Çakar, sözlerini şöyle sürdürdü: “İhracatçıların katma değerli üretimine destek olmayı ve rekabet gücünü artırmayı amaçlıyoruz. Dolar cinsinden yıllık 7.99, Euro cinsinden yıllık 6.99 faiz oranları söz konusu. 1 milyar dolar biterse tekrar kredi açılabilir. İhracatçılar limit üst sınırına takılmayacaktır; ihracatçıların kredi ödememe durumu çok az. Sürdürülebilir yeşil finansman konusunda da TİM’le çalışma yapıyoruz. Olgunlaştığında onu da paylaşacağız.”

Haberin Devamı

TİM Başkanı Mustafa Gültepe de 61 ihracatçı birliğinin finansmana çözüm sorununu çözmek için geçtiğimiz haftadan bu yana görüşmelerin sürdüğünü belirtti.

11 bankadan vadesiz kredi paketi: Bankalardan ihracatçıya yeni destek

‘BU PAKET İLAÇ OLACAK’

Gültepe, şöyle konuştu: “Son yıllar küresel ölçekte büyük krizlerle geçti. Pandemi sonrasında küresel piyasalarda oluşan fırsatları ihracatçılar olarak iyi değerlendirdik. Mal ihracatımızı son 3 yılda yüzde 40 artırdık. İhracat ekonomimizin lokomotifi oldu. İlk altı ayı önceki yıla kıyasla kayıpsız kapattık. İhracat rakamları büyüdükçe finansman ihtiyacı da artıyor. Finans sektörümüz her zaman ihracatçımızın en büyük destekçisi oldu. Bankalarımızla beraber yol alacağız. Ortak ülkümüz, derdimiz var; Türkiye’nin ekonomisini büyütüp, refahını artırmak. Alınan finansman tedbirlerine elbette itiraz etmeyiz. Reel sektörü göz ardı etmeyen adımları da memnuniyetle karşılıyoruz. Bu paket, bu dönem için ilaç olacaktır.”

Haberin Devamı

Toplantıya TİM Başkanı Mustafa Gültepe’nin yanı sıra Ziraat Bankası Genel Müdürü Alpaslan Çakar, Vakıfbank Genel Müdürü Abdi Serdar Üstünsalih, Halkbank Genel Müdürü Osman Arslan, İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran, Garanti BBVA Genel Müdür Yardımcısı Cemal Onaran, Akbank Genel Müdür Yardımcısı Bülent Oğuz, Yapı Kredi Bankası Genel Müdür Yardımcısı Cahit Erdoğan, QNB Finansbank Genel Müdür Yardımcısı Engin Turhan, Denizbank Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Aydoğdu, TEB Genel Müdür Yardımcısı Ömer Yenidoğan ve Odeabank Genel Müdür Yardımcısı Cenk Demiröz de katıldı.

ŞİRKETLERE ‘İHRACATI ÖNCELİKLENDİRİN’ MESAJI VERİLDİ

-Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de anlaşmaya ilişkin sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Bugün Ziraat Bankası liderliğinde ihracatçılarımıza ilave 1 milyar dolarlık ihracat kredi paketini devreye sokan bankalarımızı tebrik ediyorum. Kalıcı refah artışı için ihracatı önceliklendirmeye devam edeceğiz. 2024 yılında dezenflasyon ve ekonomide yapısal dönüşüm hız kazanacak. İç talebin yavaşlayacağı bir döneme gireceğiz. Firmalarımızın üzerine düşen ise ihracatı önceliklendirmek” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

11 bankadan vadesiz kredi paketi: Bankalardan ihracatçıya yeni destek

İHRACATÇILAR YENİ PAKETİ NASIL KARŞILADI

11 bankadan vadesiz kredi paketi: Bankalardan ihracatçıya yeni destek

-İstanbul Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İHBİR) Yönetim Kurulu Başkanı Kazım Taycı: 2022’de 254 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdik. Bu yüzden 1 milyar dolarlık anlaşmanın az olduğunu düşünüyoruz. Ancak ilerleyen süreçte bu rakamın daha üst seviyelere geleceğinin de bilgisini aldık. İhracatçılar olarak bu yaklaşımı oldukça olumlu bakıyoruz.

11 bankadan vadesiz kredi paketi: Bankalardan ihracatçıya yeni destek

-İstanbul Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği (İDMİB) Başkanı Güven Karaca: Ülkemizin ihracatına yön veren
firmalar son dönemlerde finansmana erişim noktasında sıkıntılar yaşıyordu. Açıklanan son kredi paketi ihracatçıları bir nebze olsun rahatlatacaktır. Ancak ihracat hammaddeden başlıyor. Dolayısıyla tüm tedarik zincirinin finansmana ulaşması büyük önem taşıyor.

Haberin Devamı

11 bankadan vadesiz kredi paketi: Bankalardan ihracatçıya yeni destek

İstanbul Tekstil ve Hammad-deleri İhracatçıları Birliği (İTHİB) Başkanı Ahmet Öksüz: İmzalanan protokolü memnuniyetle karşıladık. Açıklanan bu karar ihracatçılarımıza önemli bir katkı sağlayacaktır. Dünyanın en büyük beşinci tekstil ihracatçısı ülkesi olarak bu paketin, hayırlı olmasını diliyorum.

11 bankadan vadesiz kredi paketi: Bankalardan ihracatçıya yeni destek

-İstanbul Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği (İDDMİB) Başkan Vekili ve Ev ve Mutfak Eşyaları Sanayicileri ve İhracatçıları Derneği (EVSİD) Başkanı Talha Özger: Türkiye ekonomisine katkımızı kesintisiz olarak devam ettirmek en büyük hedefimiz. Bu tip anlaşmaların sayıları artıkça ihracatçılar olarak bizler de finansman noktasında oldukça rahatlayacağız.

11 bankadan vadesiz kredi paketi: Bankalardan ihracatçıya yeni destek

TİM Maden Sektör Kurulu Başkanı ve İstanbul Maden İhracatçıları Birliği (İMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Rüstem Çetinkaya: Her banka kendi limitleri oranında bu programa katılıyor. Bunun üzerine çıkılması gerektiğini düşünüyoruz. İhracat bizim en önemli lokomotifimiz olacak. Bu anlamda beklentimiz de daha büyük. İhracatçıya verilecek desteğin artlasını diliyoruz.

BAKMADAN GEÇME!