Nasdaq’ın eski başkanı Madoff’a 50 milyar dolarlık ’Ponzi oyunu’ tutuklaması

Güncelleme Tarihi:

Nasdaq’ın eski başkanı Madoff’a 50 milyar dolarlık ’Ponzi oyunu’ tutuklaması
Oluşturulma Tarihi: Aralık 13, 2008 00:00

EBD Nasdaq Borsası’nın eski Başkanı Bernard L. Madoff, ’Ponzi oyunu’ adı verilen ve bir çeşit saadet zinciri olan sistem ile yatırımcıları 50 milyar dolar dolandırdığı suçlamasıyla FBI tarafından tutuklandı. ABD’nin SPK’sı SEC de hakkında suç duyurusunda bulunduğu Madoff’un şirketi Mernard Madoff Investment Securities’in varlıklarına el konulmasını talep etti.

WALL Street’te 50 yıldır brokerlık yapan Nasdaq’ın eski Başkanı Bernard L. Madoff, Ponzi oyununa (bir nevi borçla borç ödeme sistemi) benzer bir yapıyla yatırımcıları 50 milyar dolar dolandırdığı gerekçesiyle tutuklandı. Federal Araştırma Bürosu (FBI) oğullarının da kendisine karşı tanıklık ettiği Madoff’u, eski yatırımcılara getiri sağlayamadığı halde yeni yatırımcıların parasıyla sanki getiri sağlamış gibi ödeme yaptığı gerekçesiyle suçladı. ABD’nin SPK’sı SEC de hakkında suç duyurusunda bulunduğu Madoff’un şirketi Mernard Madoff Investment Securities’in varlıklarına el konulmasını talep etti.

Şifreli doküman

Şikayetlere göre şirketinde farklı birçok iş kolu bulunan Madoff, yatırım danışmanlığı işini şirketin diğer iş kollarından daha gizli bir şekilde yürütüyordu. FBI da Madoff’un oğlu olduğu düşünülen iki çalışanın ifadelerine yer verdiği suç duyurusunda bu cümlelere şu cümlelere yer veriyordu: "Madoff şirketin finansal dokümanlarını gizli bir kasada kilitli tutardı. Yatırım bakancılığı dokümanlarının çoğu da şifreliydi. Madoff oğullarına 50 milyar doları aşan bir dolandırıcılık olayına karıştığını ve hapise gireceğini de söylemişti."

Krizde bile getiri

İddialara göre kriz döneminde bile çok büyük getiriler sunması üzerine dikkatleri ve şüpheleri üzerine çeken Madoff yatırımcıların paralarını hisselere yarıtarak değerlendiriyordu. ancak, bu yatırımlar her zaman kár getirmiyordu. Getiri vaadinin zarar görmesini istemeyen Madoff da ününün lekelenmesini önlemek için yen,i giren yatırımcıların paralarının bir kısmını kullanarak eskilere sözde getiriler sağlıyordu.

Kefaletle serbest

Wall Street Journal’ın haberine göre tutuklandıktan sonra Manhattan’daki evini garanti olarak sunarak kefalet karşılığı serbest bırakılan Madoff, şirketini neredeyse 50 yıl önce 5 bin dolar sermayeyle kurmuştu. Madoff büyüttüğü şirkette oğulları Andrew ve Mark ile çalışıyordu. Ancak iki oğlu da varlık yönetim bölümüyle ilgilenmiyordu. Yatırımcılara sağladığı yüksek getirilerle tanınan Madoff bu yatırımcılara aylık yüzde 2’ye varan otranlarda getiri sağlıyordu. Madoff bu başarıyı büyük sermayeli hisse alım satımları ile düşüşleri süspanse ederek sağladığını savunuyordu. Madoff’un hedge fonu Fairfield Sentry Ltd de S&P’i endeksine yatırım yapıyordu. S&P’nin yüzde 37.65 düştüğü Kasım ayında Madoff yüzde 5.6 getiri sağladığını iddia ediyordu. Ortalama yıllık yüzde 10.5 getiri sağlayan fon Wall Street’te kuşkuklara yol açıyordu. Bu kuşkular üzerine 2001 yılında menkul değer piyasalarında faaliyet gösteren bir başka yönetici olan Harry Markopolos SEC’e şüphelerini içeren bir yazı yazmış ve Madoff’un sunduğu getirilerin gerçek olamayacağını dile getirmişti.

Çalışanlar itiraf etti

Bernard Madoff, FBI ajanları Mahattan’daki dairesine dün sabah gelmeden önce, yatırım danışmanlığı faaliyetlerinin büyük bir saadet zinciri olduğunu ve yatırımcılara 50 milyar Dolar’a malolduğunu çalışanlarına itiraf etti. Madoff, FBI ajanlarına yaptığı açıklamada da "Yatırımcılara orada olmayan bir parayı ödedim" dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!