5 yıllık zarar ’pes’ ettirdi ilk yerli elyafçı işi bıraktı

Güncelleme Tarihi:

5 yıllık zarar ’pes’ ettirdi ilk yerli elyafçı işi bıraktı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 07, 2008 00:00

Türkiye’nin ilk elyaf üreticisi Sönmez Filament’in Yönetim Kurulu, üretim faaliyetlerine tümüyle nokta koymaya karar verdi. Şirketin Yönetim Kurulu Başkanı Celal Sönmez, "Çok üzgünüm. Demek ki üretim buraya kadarmış. Sendikaya, çalışan arkadaşlarımıza, işçiden genel müdüre, bekçiye, çaycıya herkese teşekkür ederim" dedi. Şirket, 5 yıldır zarardan kurtulamıyordu.

TÜRKİYE’nin ilk polyester chips, iplik ve elyaf üreten entegre tesisi olarak 1972’de kurulan Sönmez Filament Sentetik İplik ve Elyaf, iki kez ara verdiği üretimini tamamen durdurdu. Sönmez Holding’in patronu Celal Sönmez, ailenin ilk göz ağrısı olan şirketle ilgili verdikleri karardan üzüntü duyduğunu belirterek, "Üniversite öğrencisiyken kurulan fabrikanın temelleri arasında dolaşmışlığım var. Üretimi durdurmak zor ve üzücü bir karar bizim için. Şirket kársızlığa devam etti. Bu karara mecbur kaldık" dedi. Duygusal bir ses tonu ile konuşan Celal Sönmez sözlerini şöyle sürdürdü: "Çok üzgünüm. Demek ki üretim buraya kadarmış. Sendikaya, çalışan arkadaşlarımıza, işçiden genel müdüre, bekçiye, çaycıya herkese teşekkür ederim. Uzakdoğu’nun haksız rekabeti, enerji işçilik gibi girdi maliyetlerindeki yükseklik işleri buraya getirdi."

2003’ten bu yana zarar

Ağustos başından bu yana piyasa şartlarındaki olumsuzluklar nedeniyle üretime ara veren şirket İMKB’ye yaptığı açıklamada, piyasa koşullarında bir iyileşme olmadığını, aksine belirsizliğin daha da arttığını vurguladı. Dampingli ithalat artışının yanında elektirik ve doğalgaz zamlarının da olumlu beklenti yaratmadığı belirtilen açıklamada "2003’ten bu yana zarar ediyorduk. Kapasite daraltılması, verimlilik artışı gibi tedbirler zararlı durumdan çıkmak için yeterli olmadı. 6 Kasım’da kadar üretime verilmiş aranın sürekli hale getirilmesine ve bütün üretim faaliyetlerimizin tamamen sona erdirilmesine, kalması zaruri personel dışındakilerin iş akitlerinin fesh edilmesine karar verildi. Çıkarılan işçilerle ilgili toplam yükümlülüğümüz 2 milyon 421 bin YTL’dir. Yükümlülükler şirket kaynaklarından ödenecek. Anonim şirketimizin tasfiyesi söz konusu değil" denildi. Sönmez, çalışan 229 kişiden çıkarılan 205’inin tazminatlarının ödendiğini belirtti.

Tek kuruş borç yok

Sönmez Filament’i kapatmadıklarını belirten Sönmez, "Üretimi durdurduk. Polyester iplik üreten makinaları satacağız. Tesislerimiz ise uygun şartlarda kiralanabilecektir. Elimize geçecek kaynakla değişen dünyanın güncel sektörlerinde iş yapmaya devam edeceğiz. Bu tekstil olmayacak. Hiçbir bankaya, piyasaya, devlete, SPK’ya tek kuruş borçumuz harcımız yok" dedi.

Zararı ikiye katlandı

SÖNMEZ Filament’in satış gelirleri, bu yılın ilk yarısında, 2007’nin aynı dönemine göre yüzde 13.2 oranında azalarak 23.8 milyon YTL’ye indi. Şirketin zararı ise yüzde 118 artarak 2 milyon 691 bin YTL’ye çıktı. Daha çok iç piyasaağırlıklı çalışan şirketin 2007 yılı cirosu 40 milyon dolar civarındaydı. Sönmez Filament sporla da özdeşleşmiş bir isimdi. Futbol ve voleybol takımları olan Sönmez Filament, voleybolda 1 kez lig şampiyonluğuna ulaşmıştı. Futbolda da ikinci lige kadar yükselmişti.

Hisse sırası kapalı

SÖNMEZ Filament’in açıklamasının ardından İMKB, Sönmez Filament’ten ek açıklama istedi ve bu nedenle, şirketin hisselerinin işlem sırasının geçici olarak kapalı kalacağını duyurdu. Sönmez Filament hisseleri yüzde 1.85 düşüşle 0.53 YTL’den işlem görüyordu. Ağustos başında 0.92 YTL olan hisseler, 26 Eylül 2007’de 2.46 YTL’ye kadar yükselerek tarihi zirvesine ulaşmıştı. Sönmez Filament’in sermayesinin yüzde 27.99’u Celal Sönmez’e, yüzde 17.96’sı Sönmez Endüstri Holding’e, yüzde 15.43’ü Sönmez A.S.F.’ye, yüzde 12.91’i Sönmez Pamuklu’ya ait. Sönmez Filament’in yüzde 25,91 hissesi ise İMKB’de işlem görüyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!