Turizmcide, ’Ukrayna krize girdi, Euro 2012 bize gelebilir’ umudu

Güncelleme Tarihi:

Turizmcide, ’Ukrayna krize girdi, Euro 2012 bize gelebilir’ umudu
Oluşturulma Tarihi: Kasım 07, 2008 00:00

Ukrayna’nın ekonomik kriz nedeniyle Euro 2012’den çekilme sinyalleri vermesi Türkiye için umut oldu. Ukrayna’nın çekilmesi halinde Türkiye’nin bu turnuvaya ev sahipliği yapabileceğini söyleyen Spordan Sorumlu Devlet Bakanı Murat Başesgioğlu’na turizm sektörü temsilcileri tam destek vererek "Biz hazırız" mesajı gönderdi.

ABD’de dev bankaları art arda devirerek dünyaya yayılan finans krizi futbolu da etkiledi. Euro 2012 Avrupa Futbol Şampiyonası’na Polonya ile birlikte ev sahipliği yapmaya hazırlanan Ukrayna’nın ekonomik kriz nedeniyle Euro 2012’den çekilme sinyalleri vermesi Türk turizmcisi için umut oldu. Yaklaşık 25 milyar dolarlık yatırım öngören Ukrayna’da birçok projenin durdurulması gündeme geldi. Ukrayna’nın organizasyondan çekilmesi halinde Türkiye’nin bu turnuvaya ev sahipliği yapabileceğini söyleyen spordan sorumlu Devlet Bakanı Murat Başesgioğlu’na sektör temsilcileri de tam destek vererek "Biz hazırız" mesajı gönderdi. Araştırmalara göre organizasyonun Türk ekonomisine katkısı 700 milyon Euro’yu bulabilecek.

2 stat daha geliyor

Türkiye’nin Euro 2012’ye ev sahipliği yapması durumunda başta İstanbul olmak üzere, İzmir, Ankara, Antalya, Bursa ve Kayseri gibi iller ön plana çıkıyor. Bu illerde 2 stadyum projesi devam ederken yeni projelerin de yakın zamanda temeli atılması öngörülüyor. Galatasaray’ın 2010 yılında tamamlanması beklenen Türk Telekom Stadayumu ve 33 bin kişilik Kayseri Kadir Has Stadyum projeleri 2012’ye kadar tamamlanacak. Bunun yanı sıra Bursa ve Antalya’da yeni stadyum projeleri gündeme gelirken, mevcut bazı tesislerde de yenileme ve kapasite artırma projeleri ön plana çıkıyor.

Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Mahmut Özgener, asıl hedefin Euro 2016 olduğunu vurgulayarak, şöyle konuştu: "Gelişmeleri yakından takip ediyoruz. Ancak asıl hedef Euro 2016 olmalı. UEFA’dan bu konuda resmi bir açıklama gelmeden temkinli olmakta fayda olduğunu düşünüyoruz. Ukrayna zorluk yaşasa da Polonya’nın da önemli yatırımlar yaptığını ve süreçte başarılı olduğunu unutmamak gerekir. Bu yüzden dikkat ediyoruz. Türkiye Futbol Federasyonu 2005’te bu şampiyonaya aday olurken 7 yıllık bir planlama yapmıştı."

Oteller hazır

Türkiye’nin turizm konusunda önemli gelişmeler kaydettiğini belirten Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkanı Ahmet Barut, şu değerlendirmeyi yaptı: "Euro 2012 gibi bir organizasyon için genel olarak otel yatırımı yeterli. Türkiye yılda 27 milyon turist ağırlıyor. Yeni yatırımlar da yapılmaya devam ediyor. Ancak şu bir gerçek 10 binlerce yatağa ihtiyaç duymuyoruz. Sadece bölgesel olarak otel ihtiyacı doğabilir. Ancak İstanbul, İzmir, Ankara ve Antalya gibi şehirlerde böyle bir sorun yaşanmaz. Türkiye’de toplam yatak kapasitesi 1 milyonu geçiyor."

7 ilde 8 stadyum yapılması gerekiyor

TÜRKİYE Futbol Federasyonu’nun bu tür organizasyonlar için plan ve programlar yaptığını belirten Mahmut Özgener, şu bilgileri verdi: "2005’te Euro 2012 şampiyonasına aday olurken 7 yıllık bir planlama yapılmıştı. Şimdi süre 4 yıla indi. Asıl hedefimiz 2016 Şampiyonası’na ev sahipliği yapmak. 7 ilde 8 stadyum yapmayı öngörüyoruz. Bu statların birçoğunun fiziki altyapıları zaten tamamlandı. 2012 söz konusu olmasa da Türk futboluna destek ve parlak geleceği sağlamak için statların fiziki koşullarını iyileştiriyoruz. Trabzon, Ankara 19 Mayıs ve Sivas stadyumlarına sezon başında yapılan yatırımlar buna en iyi örnektir."

4 yıl var Türkiye Euro 2012’ye ev sahipliği yapar

TÜRKİYE’nin Euro 2012 gibi dev bir organizasyona ev sahipliği yapabileceğinin altını çizen Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Başkanı Başaran Ulusoy, şöyle konuştu: "Biz her türlü maddi ve manevi desteği vermeye hazırız. Yeterki bu organizasyon Türkiye’ye gelsin. Bakan Murat Başesgioğlu’nun bu konuda devreye girmesi çok önemli. Önümüzde 4 yıllık bir süre var. Bu süre zarfında Türkiye çok yol kat eder. Şuanki yatak kapasitesi yeterli. Ancak gerekirse 4 yılda 100 bin yatak daha devreye girer."

65 milyon YTL’lik Kadir Has Şehir Stadyumu

TAMAMLANDIĞINDA Türkiye’nin en önemli stadyumlarından biri olması beklenen Kayseri Kadir Has Şehir Stadyumu da Euro 2012’ye yetişecek. Yaklaşık 65 milyon YTL’ye mal olacak ve yapımı devam eden stadyum 33 bin kişilik kapasiteye ulaşacak. Toplam 196 metrekarelik alan üzerine kurulacak stadyumda 24 adet 16 kişilik localar, 2 adet 23 kişilik loca, 1 adet 80 kişilik kafe, 1 adet 100 kişilik restoran bulunuyor. Stadyumda ayrıca alışveriş merkezi ve ofislerde yer alacak.

Ukrayna’nın projeleri nelerdi

Toplam yatırım 25 milyar doları buluyordu.

Otoyol, otel, stadyum, hastane, havaalanı ve demiryolu gibi projeler gündemdeydi.

Yatırımların yüzde 70’i özel sektör tarafından karşılanıyordu.

Yüzde 10’nunu devlet, yüzde 20’sini de belediyeler üstleniyordu.

7 tane havaalanı restore edilip kapasite artacaktı.

4 bin kilometrelik otoyol restore edilip, 6 şehirde stadyum inşa edilecekti.

36 adet spor sahası tamamlanması öngörülüyordu.

36 hastane Avrupa standartlarına çıkacaktı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!