100 okul, depremzede öğrencilerle buluştu... QNB Finansbank’tan 100. yıl dokunuşu

Güncelleme Tarihi:

100 okul, depremzede öğrencilerle buluştu... QNB Finansbank’tan 100. yıl dokunuşu
Oluşturulma Tarihi: Ekim 25, 2023 07:00

QNB Finansbank ve UNICEF deprem bölgesindeki çocukların eğitimi için el ele verdi. Bankanın bölge için ayırdığı toplam 50 milyon TL’lik kaynağın 10 milyonu ile okullar onarıldı. QNB Finansbank Genel Müdürü Ömür Tan, “Cumhuriyet’in 100’üncü yılında deprem bölgesindeki 100 okulu rehabilite ettik, eğitime hazır hale getirdik. Kaynağın 36 milyon lirasını da bölgedeki çocukların yaşam ve eğitim bursuna aktardık” dedi.

Haberin Devamı

Cumhuriyet’in 100 yılı iş dünyasında büyük bir hareket yarattı. Şirketlerin 100’üncü yıla atfettiği sosyal sorumluluk projeleri dikkat çekici. Bu projelerin odağında ise ülkece iyileştirmek için seferber olduğumuz deprem bölgesi var. Bölgenin uzun soluklu ihtiyaçları ortada. Herkes bir ucundan tutmaya çalışıyor. Aslında herkes en iyi bildiği alanda fayda yaratmaya odaklanıyor. 2015’ten bu yana sosyal sorumluluk projelerinin odağına çocukları alan QNB Finansbank da böyle yapmış. Depremden etkilenen 11 ilde, çocukların ihtiyaçlarına odaklanmış. Minik Eller Büyük Hayaller projesi ile sekiz yılda 600 binden fazla çocuğa ulaşan bir banka için bu bakış açısı, tam isabet.

Önceki gün QNB Finansbank Genel Müdürü Ömür Tan’ın, deprem bölgesindeki çalışmalarını anlattığı bir toplantıya katıldım. Bölgede 44 şubesi olan bir bankanın genel müdürü Ömür Tan. “Arkadaşlarımızı kaybettik, onlara destek oluyoruz. İlk hafta 11 ili dolaştım. Biz de elbette akut dönemde önemli katkılar yaptık ama bölgede uzun soluklu ihtiyaçların giderilmesine odaklandık” diye anlattı yaklaşımlarını. Genel Müdür Ömür Tan ve ekibinin odağına aldığı konu çocukların yaşamını iyileştirmek. Burada en önemli konulardan eğitimi sahiplenmişler.

Haberin Devamı

50 MİLYONLUK KAYNAK

Bankanın deprem bölgesine önemli bir desteği var. Ömür Tan, “Çocuğu ve çocuğun ihtiyaçlarını merkeze alan bir sosyal sorumluluk anlayışımız var. Bölgedeki en büyük mağduriyet çocuklardaydı. Yönetim kurulumuzda karar aldık. Depremzede çocukların eğitimine destek vermek üzere mart ayında 50 milyon TL’Lik fon ayırdık” diye özetledi bu desteği.

Ömür’ün verdiği bilgilere göre bu kaynağın verimli kullanımı için hızla ilgili kurum ve sivil toplum kuruluşları, vakıflarla işbirliğine gidildi. Kaynağın 36 milyon TL’lik kısmıyla öncelikle ailelerini, evlerini kaybeden çocukların diğer şehirlerde veya barındıkları yerlerde yeniden eğitimlerine dönmeleri için bir fon oluşturuldu. Bu fon Türk Eğitim Vakfı (TEV) ve Türk Eğitim Derneği (TED) ile birlikte Minik Eller Büyük Hayaller Bursu’nun hayata geçirilmesine kaynak oldu. Ömür Tan, “Bu fona banka çalışanları da bağış yapabiliyor. 2 bin 400 adet burs desteği buradan sağlandı. İlkokul, ortaokul, lise ve üniversite olmak üzere her eğitim kademesinden çocuğun tüm eğitim hayatı desteklenecek” dedi.

Haberin Devamı

100 OKUL ONARILIYOR

Bankanın deprem bölgesine yönelik çalışmalarında işbirliği yaptığı kuruluşlardan biri de UNICEF oldu. Bölgede zaten deprem öncesi de çocuklara yönelik çalışmaları olan UNICEF, yaklaşık 4 milyon öğrencinin depremden etkilendiğini ve eğitimle ilgili ihtiyaç olduğunu ortaya koyunca QNB Finansbank ile yollar kesişmiş. 50 milyonluk kaynağın 10 milyon TL’sinin hemen okulların rehabilitasyonuna aktarıldığını söyledi Ömür Tan.

Projeyi şöyle özetledi: “UNICEF işbirliğinde depremden etkilenen bölgedeki 100 okulun renove edilmesi projesini hayata geçirdik. Deprem bölgesindeki çocukların eğitime hızla dönerek, hem psikolojik hem de öğrenim açısından desteklenmesi hedeflendi. Yedi anaokulu, 58 ilkokul ve 35 ortaokulun yenilenmesi ve öğrenim malzemeleriyle desteklenmesi çalışmalarına ağustosta başladık. Milli Eğitim Bakanlığı’nın koordinasyonunda 100 okul, yeni akademik yıl için düzenlenen zamanlamaya uygun olarak eylülde. Adıyaman, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş ve Malatya olmak üzere beş kentteki 100 okulda, toplamda yaklaşık 30 binin üzerinde öğrenci öğrenim görüyor. Bu projeyi Cumhuriyeti gelecek yüzyıllara taşıyacak çocukları desteklemek üzere 100. Yıl Projesi olarak belirledik.” 

Haberin Devamı

100 okul, depremzede öğrencilerle buluştu... QNB Finansbank’tan 100. yıl dokunuşu

QNB Finansbank’ın 2015’te başlattığı Minik Eller Büyük Hayalleri projesi ile çocuklara kodlama gibi alanlarda eğitim veriliyor, yarışmalar yapılıyor.
 

PSİKOSOSYAL DESTEK VERİLİYOR

QNB Finansbank’ın deprem bölgesindeki çocuklar için ayırdığı 50 milyon TL’lik kaynağın bir bölümüyle de bir başka önemli sorun ele alınmış. 2022’den bu yana TEGV ile sürdürülen “İklim Koruyucuları Yetişiyor” projesi depremzede çocuklara psikolojik destek çalışmasına evrilmiş. Ömür Tan, şu bilgileri verdi: “Proje kapsamında bin 750 çocuğa ulaşıldı. Ayrıca Kadın Hekimler Eğitime Destek Vakfı (KAHEV) işbirliğiyle de depremden etkilenen 45 öğrencinin, eğitimlerinin devamı için 16 aylık eğitim burslarını üstlendik.”

Haberin Devamı

ANKARA’DA İKİNCİ GENEL MERKEZ

Ömür Tan, ‘İstanbul depremi’ için yapılan hazırlıkları da anlattı. Bunlardan biri binaların güvenliğini sağlamak. Tüm şubelerin binalarını 6 Şubat depremleri öncesinde buna göre değiştirdiklerini söyleyen Tan, şimdi de çalışanların yaşam alanlarına yönelik çalışma başlattıklarını belirtti. Tan, Ankara’da bir genel müdürlük binası satın aldıklarını, kritik birimlerden kısıtlı sayıda kişinin orada çalışacağını söyledi.

‘BEN 3’ÜNCÜ SINIFA GEÇEMEDİM’

UNICEF Türkiye Genel Müdürü İnci Haseki’nin bölgedeki çocukların ihtiyaçlarıyla ilgili verdiği detaylar önemli. “İlk etapta bölgeye 1 milyondan fazla eğitim materyali verdik. Ancak asıl sorun uzun soluklu ihtiyaçlardı” diyen Haseki, bu süreçte QNB Finansbank ile karşılaşmış olmaktan dolayı mutlu. Haseki, “Depremin ardından destek verdiğimiz bir çocuk, ‘İkinci sınıftan üçe geçemedim, deprem oldu’ demişti. Bu hepimizi etkiledi” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!