100 milyon lira bağışlanacak, 350 bin kurban vekaletle kesilecek

Güncelleme Tarihi:

100 milyon lira bağışlanacak, 350 bin kurban vekaletle kesilecek
Oluşturulma Tarihi: Kasım 19, 2009 00:00

Piyasada kurban fiyatlarının pazarlarda 500 liradan başlaması, vekaleten kurban bedeli 275 liradan başlayan vakıflara ve derneklere olan talebi artırıyor. Kurban Bayramı’nda 100 milyon TL değerinde 350 bin bağış bekleniyor. Bağışlar artık taksitle de yapılabiliyor.

BU yıl Kurban Bayramı’nda vakıflara ve derneklere yaklaşık 100 milyon TL ve 350 bin kurbana denk gelen bağış yapılacak. Kurban bedelleri 275 liradan başlayıp, 320 liraya kadar çıkarken, ekonomik kriz nedeniyle yapılan bağışta azalma olacağını öngören kurumlar, kredi kartına 4 taksit dönemini de başlattı. Toplu alım yapan dernek ve vakıfların hisseli ve vekaleten kesilen kurbanlarında fiyatların yarı yarıya ucuz olması ve sokaklarda yaşanan olumsuz görüntülerin önüne geçmesi de bağışa olan talebi artırıyor. Bu yıl, yine en fazla kurban bağışını 280 lira bedelle kesim yapan Mehmetçik Vakfı’nın alması bekleniyor.

Taksitle bağış dönemi

Bu yıl yükselen et fiyatları nedeniyle küçükbaş hayvan fiyatlarının pazarlarda 500 liradan, marketlerde ise 480 liradan başlaması nedeniyle, kurbanlarını dernek ve vakıflar aracılığıyla ihtiyaç sahiplerine ulaştırmak isteyenlerin sayısında yüzde 50’ye varan artış olması bekleniyor. Ayrıca vakıf ve dernekler, bağışları çekebilmek amacıyla yeni uygulamalar da gündeme getiriyor. Kurban bedeli 275 lira olan Türk Kızılay’ı, bu yıl bir ilki gerçekleştirerek, bağışların kredi kartına 4 taksitle yapılmasına imkan sağlıyor. Türk Kızılayı’na yapılan bağışlar, Et ve Balık Kurumu tarafından kavurma yapılarak, 800 gramlık kutulara konularak yıl içerisinde ihtiyaç sahiplerine dağıtılıyor. Geçtiğimiz yıl 30 bin bağış alan Türk Kızılayı bu yıl 60 bin adet bağış bekliyor.

En fazla Mehmetçik’e

TSK Mehmetçik Vakfı, Türk Kızılayı, LÖSEV, Darüşşafaka, Darülaceze, Türk Hava Kurumu ve Diyanet İşleri Vakfı gibi vekaleten ve hisseli kesim yapan kurumlarda kurban bedelleri 275 liradan başlayıp 320 liraya çıkıyor. 2008 yılında 171 bin 855 adet vekâleten kurban bağışında bulunulan Mehmetçik Vakfı, bu yıl bu rakamının üzerine çıkmayı hedefiyor. Tüm bağışçılarına teşekkür mektubu ve noter onaylı kesim tutanağı gönderen vakfın, bu yıl da geçen yıllarda olduğu gibi en fazla bağışı alması bekleniyor. Son 5 yılda 422 bin aileye kurban etlerini kavurma olarak dağıtan Türk Hava Kurumu da geçtiğimiz yıl 4 bin 116 adet kurbanı keserken, bu yıl 10 bin vekaleten kesim hedefliyor. Diyanet Vakfı’na da 30 bine yakın bağış bekleniyor.

Öğrencilere de bağış

Bugün 844 öğrencinin ilköğretim dördüncü sınıftan liseyi bitirinceye kadar Anadolu Lisesi statüsünde eğitim almalarını ve genel ihtiyaçlarını toplumdan aldığı bağışlarla sağlayan Darüşşafaka, 3 bin kurban bağışı bekliyor. Darüşşafaka Cemiyeti kesimsiz kurban bağışıyla da çocukların diğer eğitim ihtiyaçlarını karşılıyor. Kurban bağışlarını kimsesiz çocuklar, yaşlılar ve yardıma muhtaç vatandaşlara ulaştıran Darülaceze ise bu yıl 2 bin 500 bağış almayı planlıyor. LÖSEV de, geçtiğimiz yıl bağışlanan 39 bin kurbanı lösemili çocuklar ve ailelerine dağıtmaya hala devam ediyor.

Mehmetçik Vakfı’nın yardımları 207 milyon liraya ulaştı

ŞEHİTLERİN yakınları ile gazi Mehmetçiklere ve çocuklarına destek olmak amacıyla kurban bağışlarını kabul eden Mehmetçik Vakfı, bugüne kadar 31 bin 198 Mehmetçik ’e ve bakmakla yükümlü olduğu yakınlarına yaklaşık 207 milyon 450 bin lira yardımda bulundu. Vakıf ayrıca, her ay 3 bin 421 gazi ve engelli Mehmetçik ile bin 928 Mehmetçik çocuğuna yaklaşık 4.1 milyon lira yardım yapıyor.

Vakıfların kurban bedellleri ne kadar (TL)

Türk Kızılayı: 275
TSK Mehmetçik Vakfı: 280
Türk Hava Kurumu: 280
LÖSEV: 280
Diyanet İşleri Vakfı: 290
Darüşşafaka: 290
Darülaceze: 320
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!