10 yıllık Konut Hesabı’nda adam başı 79 milyon çıktı

Güncelleme Tarihi:

10 yıllık Konut Hesabı’nda adam başı 79 milyon çıktı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 28, 2004 01:26

1986-1996 döneminde çalışanlardan kesilen Konut Edindirme Yardımı (KEY) hesapları tasfiye ediliyor. 5 milyon hak sahibine Temmuz ayına kadar nakit ödeme yapılacak. KEY hesabında kişi başına düşen para miktarı ise sadece 79 milyon lira.

1986-1996 dönemini kapsayan 10 yıl boyunca memur ve işçilerin maaşlarından kesilen Konut Edindirme Yardımı (KEY) paraları, 5 milyon haksahibine, Temmuz ayına kadar nemalandırılmış biçimde ve nakit olarak ödenecek. Başbakanlık Toplu Konut İdaresi’nce (TOKİ) hazırlanan ve hak sahiplerine hisse senediyle ödeme yapılmasından vazgeçilmesine ilişkin yasa taslağının mayısta Bakanlar Kurulu’nda imzaya açılması bekleniyor.

TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar, KEY hesabı karşılığı devralınan 395 trilyon liralık gayrımenkulu nemalandıracaklarını söyleyerek, ‘Bu taşınmazları nemalandırararak, en yüksek katma değerle haksahiplerine ödeme yapmak istiyoruz’ dedi.

Emlakbank’ın tasfiye sürecinde, KEY hesabı karşılığı ‘ayni sermaye’ olarak konulan 395 trilyon lira değerindeki gayrımenkulden, şu anda her bir haksahibi başına sadece 79 milyon lira ‘komik’ denecek bir para düşüyor.

SPK UYARDI

Sermaye piyasaları mevzuatına göre, Emlak GYO’nın 29 Temmuz 2003’e kadar KEY haksahiplerine hisse senedi arz etmesi gerekiyordu. Ancak Emlakbank, hak sahiplerini tesbit edemediği için, Emlak GYO’nun da hisse senetlerini hak sahiplerine arz edemediği ortaya çıktı. SPK’ya başvuran Emlak GYO’ya, SPK 28 Temmuz 2004 tarihine kadar ek süre verdi. SPK, KEY hesaplarına ilişkin belirsizliğin ortadan kaldırılması gerektiğini, aksi takdirde GYO statüsünün devamının imkansız olacağı uyarısında bulundu.

5 milyon kişiye bu yıl ödeme öngören, ‘Konut Edindirme Yardımı Hak Sahiplerine Nakit Ödeme Yapılması Hakkında Kanun’ taslağının getirdiği sistem şöyle:

Adlarına konut edindirme yardımı yatırılan kişiler veya yasal mirasçıları, Konut Edindirme Yardımı ‘haksahibi’ olarak kabul edecek. Bu kişilere nakit ödeme yapılacak. Bu düzenlemeyle, haksahiplerine hisse senedi verilmesinden vazgeçiliyor.

Tasfiye halindeki Emlakbank, yasa yürürlüğe girdikten sonraki iki yılda hak sahiplerini belirleyecek. Hak sahipleri Emlak GYO A.Ş’nin hissedarı olmaktan çıkarılıp, şirketin alacaklısı haline getirilecek. KEY hesabı karşılığı gayrımenkuller, şirket mal varlığına dahil edilecek.

Emlak GYO’nın 29 Temmuz 2003’e kadar KEY haksahiplerine hisse senedi arz etmesi gerekiyordu. Ancak Emlakbank, haksahiplerini tesbit edemediği için hisse senetleri arz edilemedi. SPK’ya başvuran Emlak GYO’ya SPK 28 Temmuz 2004 tarihine kadar ek süre verdi.

Haksahiplerinin alacaklarının nemalandırılmasında Emlakbank’ın KEY hesapları karşılığı devrettiği taşınmazların Sermaye Piyasası Yasası gereğince yaptırılan 2003 değer tesbitindeki miktar esas alınacak. Bu tutara 1 Ocak 2004’ten itibaren Ziraat Bankası’nın altı aylık vadeli mevudat hesaplarına uyguladığı faiz oranı uygulanacak.

Konut Tasarruf Hesabı geliyor

TOKİ
Başkanı Erdoğan Bayraktar, kaynak sağlamak amacıyla Konut Tasarruf Hesabı oluşturacaklarını açıkladı. Bu hesabın KEY’e benzemeyeceğini vurgulayan Bayraktar, kurulacak yeni modeli ‘Bir ana hesap olacak. Kredi ihtiyacı olan oraya başvuracak. Biz hesaptan para çekmeyeceğiz. Ancak altı ay boyunca haksahipleri para çekemeyecek. Altı ay sonra çıkmak isterlerse yüzde 2’lik bir kesinti yapacağız diye anlattı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!