10 milyar dolarlık ziyaret başlıyor

Güncelleme Tarihi:

10 milyar dolarlık ziyaret başlıyor
Oluşturulma Tarihi: Aralık 03, 2001 01:51

IMF, 10 milyar dolar ile tarihinin en büyük mali desteğini vermeye hazırlandığı Türkiye'deki incelemelere bugün başlıyor. Bu kez ‘‘en geniş katılımla’’ Türkiye‘ye gelecek olan IMF heyeti, gruplara ayrılarak, Hazine, ÖİB, DPT, Maliye Bakanlığı, BDDK ve Merkez Bankası‘nda çalışmalarda bulunacak. Görüşmelerin odağını, yeni ekonomi programı çerçevesindeki yapısal programlar oluşturacak.

TÜRKİYE Masası şefi Juha Kahkonen başkanlığındaki Uluslararası Para Fonu (IMF) heyeti, bugün Ankara'ya gelerek yeni program çerçevesindeki çalışmalarına başlayacak.

Heyet, Hazine Müsteşarlığı'nda, Devlet Bakanı Kemal Derviş başkanlığındaki ekonomi heyetiyle bir toplantı yapmasının ardından, rutin görüşmelerine başlayacak. Bu kez ‘‘en geniş katılımla’’ Türkiye‘ye gelecek olan IMF heyeti, gruplara ayrılarak, Hazine, ÖİB, DPT, Maliye Bakanlığı, BDDK ve Merkez Bankası'nda çalışmalarda bulunacak.

Heyetin mali sektör uzmanlarının, İstanbul‘a geçerek, mali sektör ve sanayicilerle görüşmeler yapması bekleniyor.

Görüşmelerin odağını, yaklaşık 10 milyar dolarla desteklenecek olan yeni ekonomi programı çerçevesindeki yapısal programlar oluştururken, görüşmelerde, bankacılık başta olmak üzere, kamunun etkinliğini arttırıcı, ekonomik canlanmayı sağlayıcı ve yabancı sermayeyi çekecek yapısal önlemler üzerinde durulacağını ifade ediyorlar.

Prensip olarak stand-by düzenlemesi olarak uygulanacak olan ve 2002-2004 dönemini kapsayacak programın, geri ödeme, kredi dilimlerinin verilmesi ve faiz gibi ayrıntılarının, görüşmelerden sonra belirleneceği ifade ediliyor.

Görüşmelerin sonuna doğru, IMF'nin aralarında Türkiye'nin de bulunduğu ülkelerden sorumlu İcra Direktörü Willy Kiekens ile Avrupa sorumlusu Michael Deppler‘in de Türkiye‘ye gelerek ‘‘Yeni Niyet Mektubu’’nun hazırlanmasında katkıda bulunabilecekleri belirtiliyor.

Bu arada, IMF'nin, 10 milyar doların yanısıra, 11. gözden geçirme çerçevesinde verileceği daha önceden taahhüt edilen yaklaşık 3 milyar dolar ile gelecek yıla sarkan 1 milyar dolar diğer ödeme de dahil olmak üzere toplam 14 milyar dolarlık dış yardımı, yeni program çerçevesinde ve 2002‘de kullandıracağı belirtiliyor.

11. gözden geçirme çerçevesindeki 3 milyar doların, Aralık ayı sonuna doğru serbest bırakılabileceği de kaydediliyor.

Heyetin Şeker Bayramı'na kadar çalışmaları tamamlaması halinde Washington‘a döneceği belirtilirken, görüşmelerin tamamlanamaması halinde, Ocak ayı başında görüşmelere devam edileceği kaydediliyor.

DESTEK ARAYIŞI

Bu arada yeni bir stand-by anlaşması ile 10 milyar dolarlık ek destek vermeye hazırlanan Uluslararası Para Fonu (IMF), kendi vereceği desteğin yanısıra diğer ülke ve kurumlardan da Türkiye için kaynak aradığını açıkladı. IMF'nin bir üst düzey bir yetkilisi, Türk ekonomisinin gelecek yıl artı büyümeye geçmesinin beklendiğini ve IMF ile öngörülen stand-by'ın dışında Türkiye'ye bazı ülkeler ve Dünya Bankası'ndan ek ikili kredi gelebileceğini bildirdi. Yetkili, bu ülke ve kurumları Türkiye'ye ek destek vermeleri konusunda teşvik ettiklerini söyledi.


2002'de 14 milyar dolar gelecek

Uluslararası Para Fonu'yla (IMF) yeni yapılacak anlaşma çerçevesinde Türkiye'ye 2002'de 10 milyar dolar ek kaynak sağlanacak. Bunun yanısıra, 2001 yılındaki 11'inci gözden geçirmenin karşılığı 3.1 milyar doların gelişi de 2002'ye sarkacak. Ayrıca 2000 yılında uygulanan program çerçevesinde artan 1 milyar dolara yakın bir dilim de yine 2002'ye sarkacak. Böylece 2002'de gelecek miktar 14 milyar doları bulacak.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!