10 milyar dolar, yatırım için Türkiye’yi gözlüyor

Güncelleme Tarihi:

10 milyar dolar, yatırım için Türkiye’yi gözlüyor
Oluşturulma Tarihi: Şubat 15, 2000 00:00

Haberin Devamı

IMF'yle stand-by imzalanması, ardından AB'ye tam üyelik adaylığı, yabancı fonları yöneten kurumları yönünü Türkiye'ye çevirdi. Credit Lyonnais Securities Asia Global Emerging Market (CLSA GEM) Türkiye'yi bölge için üs seçti. CLSA GEM Avrupa Başkanı Jonathan Compton, ‘‘Reformlarda başarı sağlanırsa, Türkiye'ye ilk etapta 10 milyar dolar akar’’ dedi

CREDIT Lyonnais Securities Asia Global Emerging Market (CLSA GEM), gelişmekte olan Akdeniz ülkelerini de içine alacak Ortadoğu ve Kuzey Afrika Bölgesi için İstanbul'u merkez seçti. CLSA Türkiye ofisi, Türkiye'yi merkez alarak Akdeniz, Orta Doğu ve Kuzey Afrika ülkelerine danışmanlık yapacak. Bugün faaliyete geçecek büronun tanıtımı için İstanbul'a gelen CLSA GEM Avrupa Başkanı Jonathan Compton, Türkiye'de büyük yerli piyasa potansiyeli olduğunu söyledi. Türkiye'nin büyük bir değişim süreci içinde olduğunu belirten Compton, ülkenin gelişmekte olan piyasalar içinde hálá yüksek riskli olduğunu vurguladı.

Jonathan Compton, Türkiye'ye ilişkin şöyle konuştu:

‘‘Reformlarda başarı sağlanır ve ülke istikrara kavuşursa, Türkiye'ye büyük bir yabancı fon akışı olur. Mesela ABD'den, son bir kaç yıldır gelişmekte olan piyasalara ciddi bir fon girişi olmadı. Türkiye'ye ilişkin istikrar konusunda hálá istikrar endişeleri var. Bunlar aşılırsa, başta ABD olmak üzere uluslararası piyasalardan ilk etapta 9-10 milyar dolarlık bir kaynak gelebilir. Mesela 90 milyon nüfuslu Malezya'yı ele alalım. Malezya'ya yabancı fon akışı, Türkiye'nin en az yedi katı. Türkiye'ye ilişkin endişeler ortadan kalkarsa, kurumsal yatırımcı akını gerçekten çok büyük olabilir. Şu anda Türkiye'deki yabancı para, kısa süreli kazançlar için geliyor. Bu paranın kalıcığından söz edilemez. Kademeli olarak enflasyon ve faizler düşürülürse, çok daha ciddi, gerçekten yatırım amaçlı uzun vadeli kalıcı yabancı sermaye gelebilir.’’

Türkiye'nin risk priminin düşmesine paralel, yabancı yatırımların artacağını yineleyen Compton, Avrupalı yatırımcıların da Türkiye'de henüz çok fazla para tutmadıklarına değindi.

YATIRIM BANKACILIĞI

Türkiye'yi ve Türk şirketlerini bir süredir Londra'daki uzmanları kanalıyla takip ettiklerini hatırlatan Compton, gelişmekte olan piyasalarda aracı kurum ve yatırım bankacılığı faaliyetlerinde öncü olarak tanınan CLSA'nın İstanbul'da kalıcı olmak istediğini söyledi.

CLSA'in dünya çapında 27 ofisi bulunduğunu ve yaklaşık 700 çalışanı ile faaliyet gösterdiğine işaret eden Compton, İstanbul'da ofis açmalarının Türkiye'ye olan inançlarını gösterdiğini belirtti. CLSA, İstanbul'un yanısıra son dönemde yıldızı parlamaya başlayan piyasalar arasına giren Johannesburg'da da yeni bir ofis açtı.

Nisan ayında bölgeye yönelik yatırım bankacılığı faaliyetlerini de İstanbul'a taşıyacaklarını sözlerine ekleyen Compton, CLSA olarak, Türkiye'deki özelleştirmelerde büyük rol almayı amaçlıyor.

Fon'daki bankalara müşteri bulabiliriz

TÜRKİYE'de halen üç büyük özelleştirme operasyonunun hazırlığını yaptıklarını belirten CLSA GEM Avrupa Başkanı Jonathan Compton, bunların her birinin 100 milyon dolarlık parasal büyüklüğe sahip olduğunu vurguladı. CLSA Türkiye Araştırma Müdürü Neslihan Başaran da, Merkez Bankası Tasarruf Sigorta Fonu'ndaki beş bankanın yabancılara satışına kurum olarak aracılık yapabileceklerini, bu bankalara müşteriler bulabileceklerini söyledi. Başaran, İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’nda işlem yapmak isteyen yabancı fonlara genellikle banka, telekomünikasyon ve holding hisselerini önerdiklerini belirtti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!