10 milyar dolar piyasaları yatıştırdı

Güncelleme Tarihi:

10 milyar dolar piyasaları yatıştırdı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 07, 2000 00:00

Haberin Devamı

Dün sabah yapılan açıklamalardan sonra para piyasaları kriz havasından çıkıp, normal likidite sorunlu görüntülerine döndüler. Ortalama gecelik faizler İnterbank'ta yüzde 183 ve repoda yüzde 213 oldu. Borsa ise dün de yüzde 18.6 yükselip iki günlük çıkışını yüzde 42'ye dayandırıldı.

PARA piyasalarındaki ‘bitirici’ dönem, dün sabah yapılan açıklamalarla biraz daha normale yakın hale gelip, sıradan likidite sorunu görüntüsü vermeye başladı. Dün IMF acil yardım paketine ilişkin açıklamalardan sonra İnterbank'ta ilk gecelik işlem yüzde 150'den gerçekleşti. Gün içinde yüzde 290'a kadar çıkan İnterbank gecelik faiz oranları tekrar gevşeyip 170'ler seviyesine kadar çekildi. Ortalama gecelik faiz İnterbank'ta yüzde 182.67'ydi. Repo piyasasındaysa gecelik faiz gün içinde yüzde 550'ye kadar çıktı. Piyasanın kapanışında gecelik ortalama repo faizi yüzde 213.21 oldu. Önceki gün ortalama gecelik faizler İnterbank'ta yüzde 363.21 repo piyasasındaysa yüzde 267.81 olarak gerçekleşmişti.

Bono piyasasındaysa gösterge niteliği taşıyan 20 Haziran 2001 vadeli tahvilin gün içinde gördüğü ortalama bileşik oranlar, önceki güne göre yaklaşık 17 puan gerileyip 69.07 seviyesine indi.

Son üç haftalık sürede Merkez Bankası'ndan sürekli olarak dolar satın alan bankalar, dün satıcı konuma geçtiler. Bankalar 12 işlem gününde 7 milyar dolardan fazla alım yaptıkları Merkez Bankası'na dün yaklaşık 500 milyon dolar satış gerçekleştirdiler.

Borsa ise önceki gün gerçekleştirdiği 19.4'lük rekor yükselişinden sonra dün yüzde 18.6 artışla 10 bin 387 puandan kapandı. Böylece İMKB-100 Endeksi kapsamında borsa dünkü 1632 puanlık çıkışla iki günde yüzde 41.7 yükseldi.

Dün Merkez Bankası'nın açtığı repo ihalesinde ortalama bileşik faiz yüzde 331.70 oldu. İhaledeki basit ortalama faiz yüzde 148.33 düzeyindeydi. Merkez Bankası dünkü ihalede piyasaya 1 katrilyon 300 trilyon lira verdi.

SABAH BAŞLADI

Türkiye'nin girdiği krizden çıkması için başlatılan ‘görüşme ralli’leri sonunda ortaya çıkan tablonun dün sabah açıklanması kısa vadede piyasalardaki dengeleri değiştirdi. Dün sabah erken saatlerden itibaren yapılmaya başlanan açıklamaların ilki Demirbank ile Park Yatırım Bankası'nın, Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'na devredilmesiyle ilgiliydi. Bu açıklamanın ardından Başbakan Bülent Ecevit'in ‘IMF ile anlaşıldığı’ şeklinde özetlenebilecek açıklaması geldi.

Daha sonra Hazine Müsteşarı Selçuk Demiralp, Merkez Bankası Başkanı Gazi Erçel ve IMF Avrupa Bölüm Başkanı Michael Deppler'in katıldığı basın toplantısı yapıldı. Bu basın toplantısında IMF'in toplam 10.4 milyar dolara ulaşan yardım paketi ve Dünya Bankası'nın 5 milyar dolar düzeyindeki desteğiyle ilgili açıklamalar yapıldı.

PİYASALAR SAKİNLEŞTİ

Bu açıklamalardan sonra güne başlayan piyasalar geride kalan iki haftalık döneme göre çok daha sakindi. Düşük hacimlerin dikkat çektiği dünkü işlemlere gecelik faizler nedeniyle yakından izlenir hale gelen İnterbank'ta gecelik oranlar yüzde 150'den başladı. Daha sonra yükseliş eğilimine giren bu piyasadaki gecelik faizler önce yüzde 170'e daha sonra 290'a kadar çıktı. Ortalama gecelik faiz İnterbank'ta yüzde 182.67 düzeyinde gerçekleşti.

Repo piyasasında da aynı şekilde durgunluk vardı. Açılış sonrası bir süre işlem yapılmayan piyasada gecelik oranlar yine İnterbank'taki oranlar gibi yüksek olmakla birlikte, son günlerdeki olağandışı iniş-çıkışlar yaşanmadı. Repo piyasasındaki faiz oranları gün içinde düşük işlem hacmiyle birlikte yüzde 550'ye kadar çıktı ve kapanışta ortalama gecelik faiz yüzde 213.21 seviyesine geriledi.

BANKALAR DOLAR SATTI

Dolar satın alarak 11 iş gününde Merkez Bankası'ndan 7-7.5 milyar dolar arasında nakit çıkış gerçekleştiren bankalar, dün ilkdefa dolar sattılar. Bankaların Merkez Bankası'na sattıkları dolar miktarı yüklaşık 500 milyon dolar oldu. Satışın nette bu rakama ulaşması sayesinde gecelik oranlar, geride kalan günlerdeki gibi aşırı yükseliş kaydetmedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!