10 il daha ‘ihracatın süper ligi’ne çıkacak

Güncelleme Tarihi:

10 il daha ‘ihracatın süper ligi’ne çıkacak
Oluşturulma Tarihi: Ocak 22, 2010 00:00

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, 2009 yılı ihracatının 101.6 milyar dolar olduğunu hatırlatarak, 12 ilin 1 milyar doların üzerinde ihracat yapabildiğini söyledi.

Haberin Devamı

Büyükekşi “Buna süper lig dersek, hedef 10 tane ili daha bu süper lige çıkarmak” dedi. Bu konuda eski bakanlardan Tınaz Titiz ile çalışma yürüttüklerini ve Mardin, Ordu, Samsun, Van’da toplantı yaptıklarını anlatan Büyükekşi, ihracatın Anadolu’ya yayılması konusunda projenin önemli olduğunu söyledi.
İhracat verilerine göre, genel ihracat düşüşü yüzde 23 iken, Avrupa’ya yapılan ihracatta yüzde 25 gerileme olduğunu kaydeden Büyükekşi, Avrupa’nın payı yüzde 51.9’a düşerken, Afrika’nın payının yüzde 10.1’e, diğer Asya’nın payının yüzde 3’e yükseldiğini anlattı. Büyükekşi, kriz ortamında Çin’e ihracatın yüzde 11 arttığını, 1 milyar doların üzerinde ihracat yapılan ülke sayısının da 25 olduğunu kaydetti.
Irak, Türkiye için şans
Irak’ın 2009 yılında Türkiye için şans olduğunu belirten Büyükekşi, “Irak, bundan sonraki aşamada önemli pazarımız olmaya devam edecek. Rakamın birkaç yıl içinde 10 milyar dolara çıkacağını düşünüyorum. İhracatçılar bu pazarı her zaman göz önünde tutsunlar” dedi. Büyükekşi, 1 milyar doların üzerinde yıllık ihracat yapılan ülkeler arasında en fazla ihracat düşüşünün Birleşik Arap Emirlikleri’nde gözlendiğini de belirterek, “Ukrayna, Rusya, Romanya, Bulgaristan gibi ülkelerdeki düşüş oldukça yüksek oldu. Listede çok sayıda AB ülkesinin yanı sıra ABD de yer alıyor. Bu da ihracatımızın gerilemesinde gelişmiş ülkelerin krizden etkilenmesinin payının büyük olduğunu gösteriyor” dedi. Büyükekşi, Mısır’a ihracatın da iki katın üzerinde arttığını vurguladı.

Haberin Devamı

IMF anlaşması sıcak para getirir

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, IMF ile bir stand-by anlaşmasının ihracatçıyı endişelendirdiğini söyledi. Büyükekşi, IMF ve Merkez Bankası ile bir problemleri bulunmadığını, çıkan sonuçlardan rahatsız olduklarını ifade etti ve “IMF anlaşmasının sıcak para ve döviz üzerine yapacağı baskı bizi endişelendiriyor. Düşük kur, güçlü TL konusunda endişelerimiz var. ‘İhracatın
kur baskısıyla karşılaşmaması için önlemler alalım’
diyoruz” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!