1 yıl nükleer santral kapısında otursan uçaktaki kadar radyasyon almazsın

Güncelleme Tarihi:

1 yıl nükleer santral kapısında otursan uçaktaki kadar radyasyon almazsın
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 31, 2012 00:00

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’de nükleer santral kurulmasıyla ilgili eleştirilere ilginç bir örnekle yanıt verdi.

Haberin Devamı

Erdoğan, “Bir yıl boyunca 24 saat nükleer santralın kapısında otursanız bir uçak yolculuğunda aldığınız kadar radyasyonu almıyorsunuz” dedi. Atom Enerjisi Kurumu’nun Kazan’daki Nükleer Araştırma ve Eğitim Merkezi’ndeki Türkiye’nin ilk proton hızlandırıcı tesisini açan Erdoğan şöyle konuştu:

Bize nükleer lazım

Büyümenin en önemli ihtiyaçlarından olan enerji için çözüm üretmek durumundayız. Sadece termik santrallerle, ithale mahkum olduğumuz doğalgazla, fuel oil’le, hidroelektrik santrallerle yürüyemeyiz. Bazı yerlerde ideolojik yaklaşımla nükleer enerjiye tavır takınanlar oldu. Bizim hedefimiz önce insandır. İnsanın refahı için atmamız gereken bütün adımları atacağız. Artık nükleer enerjide insan hayatını tehdit eden unsurlar adeta yok edilmiştir. 10 yıl, 20, 30 yıl öncesinin nükleer enerji santralleri kurulmuyor.

Haberin Devamı

Bağımlılıktan kurtulacağız

10 yıl sonra 2 kat daha fazla elektriğe ihtiyacımız olacak. Ne yazık ki bir yandan da dünyada enerji fiyatları artıyor. Onun için ‘nükleer santral’ diyoruz. Nükleer santral inşa ederek hem ucuz elektrik üreteceğiz hem dışa bağımlılıktan kurtulacağız hem de karbon salınımını azaltarak çevreyi çok daha fazla güçlendirmiş olacağız. Planımız 2023’e kadar 2 nükleer santrali üretime geçirmek. Birisi Akkuyu, bir diğeri Sinop.

436 nükleer santral var

Dünyada 436 nükleer santral çalışıyor. 61 tanesi de inşa aşamasında. Fransa elektriğinin yüzde 77’sini nükleer santralden karşılıyor. Rusya yüzde 18, ABD yüzde 19, Güney Kore yüzde 35 oranında elektriğini bu yolla üretiyor. Bu güne kadar 3 kaza yaşandı. Bu kazalardan büyük dersler çıkarıldı. Tedbirleri iyi aldığınızda, güvenliği sağladığınızda hiçbir tehdit içermiyor.  Iğdır sınırımıza 16 kilometre uzaklıkta Ermenistan’da nükleer santral var, gerekli güvenlik tedbirleri alınmamış, 32 yaşında ve tehlike saçıyor. Biz her uluslararası toplantıda bunu dile getiriyoruz.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!