1 milyar dolarlık poliproplen yatırımı yapacak, Türkiye’nin cari açığına darbe vuracak

Güncelleme Tarihi:

1 milyar dolarlık poliproplen yatırımı yapacak, Türkiye’nin cari açığına darbe vuracak
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 04, 2012 00:00

Türk şirketi Bayegan, Suudi Arabistanlı Advanced Petrochemichal Company ile Adana-İskenderun bölgesinde 1 milyar dolarlık poliproplen üretim tesisi kuracak. Yıllık 500 bin tonluk kapasiteli proje ile 500 kişi istihdam edilecek.

Haberin Devamı

PETROKİMYA sektörünün önde gelen şirketlerinden Bayegan, Suudi Arabistanlı Advanced Petrochemichal Company ile Adana-İskenderun bölgesinde 1 milyar dolarlık poliprobilen üretim tesisi kuracak. Yıllık 500 bin tonluk kapasiteli proje ile 500 kişi istihdam edilecek. 2013’te inşaatına başlanıp, üretime 2015 yılında geçmesi beklenen tesisin, yıllık 1 milyar dolarlık ithalatın önünü kesmesi bekleniyor. Yurtdışındaki ilk yatırımlarını Türkiye’ye yaptıklarını belirten Advanced Petrokimya Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı Abdüllatif Khalifa Al Muhlem, “Saudi Turkish Polyproplen Company adıyla kurulacak tesisteki payımız yüzde 70 olacak. Türkiye ve ülkenin petrokimya sektörünün gelişmesinde ve sanayileşmesine hizmet edecek stratejik proje, Türk ekonomisinin gücüne duyduğumuz güveni yansıtıyor” dedi.

Haberin Devamı

İthalatı yüzde 25 azaltacak

Bu ortaklığın güçlü ve sürekli gelişecek iş birliği olduğunu vurgulayan Al Muhlem konuşmasını şöyle sürdürdü: “Türkiye’de liman gibi başka tesisler için de yatırım yapacağız. Bunlar hem çevre dostu, hem de ekonomik büyümeyi destekleyecek projeler olacak. Türkiye bu tesisle bu üründeki ithalatın yüzde 25’inden kurtulacak. Bu da ülkenin cari açığına yıllık 1 milyar dolar katkı sağlayacak. Bu tesis Türkiye’nin allah vergisi jeopolitik konumuyla birlikte, yabancı yatırımcıyı çekme konusundaki kabiliyetine yardım edecek.”

Yerli üretim hayalimizdi

Türk kimya sektörünün yaşadığı en büyük sıkıntı hammadde tedariki olduğunu, bu nedenle Türkiye’de üretim fikrinin hep hayallerinde yattığını anlatan Bayegan Yönetim Kurulu Başkanı Ercüment Bayegan ise şunları söyledi: “Türkiye bu üründe yıllık 1.5 milyon ton ithalatla dünya çapında Çin’den sonra en fazla ithalatçı. Yerli üretim bana hep mantıklı gelirdi. Petrokimyada yatırımlara devam etmek istiyoruz. Bölgeyi, devlet desteklerse bir güç haline getirebiliriz. Çalıştığımız diğer şirketler de yarın Türkiye’ye gelmeye hazırlar.”

Üretimde dünya üçüncüsüyüz

Türk Plastik Sanayicileri Geliştirme ve Eğitim Vakfı (PAGEV) Başkanı Mehmet Uysal da, Türkiye ve plastik sektörü için önemli bir adım atıldığını belirterek şunları söyledi: “Türk petrokimya sektörü üretim hacmine bakıldığında şu anda dünya üçüncüsü konumda. Hammaddenin yurt içindeki tedariki de bir diğer sorunu oluşturuyor. Sektörün yüzde 85’i ithalata bağımlı durumda. Yeni yatırım, bu açığın kapatılmasında önemli rol oynayacak. 127 bin ton yerli üretim varken, 1.5 milyon ton ithal ediyoruz. Bu da sadece poliproplene 3 milyar lira para harcıyoruz anlamına geliyor. Yatırımla birlikte 1 milyar dolar daha az döviz ödeyeceğiz.”

Haberin Devamı

50 milyon lirası devletten

TÖRENDE konuşan Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, “Petro-kimyada yeni yapılacak tesisle, cari açıktan 1 milyar dolar eksilecek. Yatırımın yüzde 40 katma değer yaratması son derece önemli. Bu tesis, beşinci bölge üretim teşviklerinden yararlanırken, finansman için ödenecek faizin 50 milyon liralık bölümü devlet tarafından karşılanacak. Söz konusu yatırım, yeni teşvik sisteminin ilk yatırım müjdesi olarak, teşviğin göbeğine oturdu. Bugüne kadar 200’e yakın Türk işadamı, Suudi Arabista’a yatırım yaptı. Suudi Arabistan’dan pek çok firma ise Türkiye’ye bugüne kadar 1.5 milyar dolarlık yatırım gerçekleştirdi. Ümit ediyoruz ki bugün adeta bir işaret fişeği olacak bu yatırımla, çok daha fazla artacaktır.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!