1.7 milyar dolar yatırdık 60 milyon dolar mı suç oldu

Güncelleme Tarihi:

1.7 milyar dolar yatırdık 60 milyon dolar mı suç oldu
Oluşturulma Tarihi: Ekim 24, 2003 01:54

Doğan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Doğan, dünkü basın toplantısında Petrol Ofisi'ndeki borç erteleme olayıyla ilgili olarak, ‘‘İş Bankası'yla birlikte Petrol Ofisi'ne 1.7 milyar dolar yatırdık. Ertelenen borç 60 milyon dolar. Bunda etik, yasal olmayan hiçbirşey de yok’’ dedi.

DOĞAN Holding Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Doğan, Petrol Ofisi için devlete 1 milyar 260 milyon dolarla bugüne kadarki en yüksek ödemeyi yaptıklarını hatırlatarak, ‘‘5 milyar dolar ciro yapan bir grup 60 milyon dolarlık borcu ötelemiş, akıllıca da bir iş yapmış’’ dedi.

Borç ötelemesinin neden kamuoyuna açıklanmadığına ilişkin bir soruyu da ‘‘Biz yasayı çiğnemedik. Ötelenen borcunuz aktiflerinizin yüzde 10'unu geçiyorsa açıklama zorunluluğu var. Ötelenen borcumuz yüzde 10'un çok altında olduğu için yönetim açıklama gereği duymamış’’ diye yanıtladı.

‘‘Bu öteleme Doğan Grubu'nun değil de başka bir grubun ötelemesi olsaydı haber bile olmazdı’’ diyen Aydın Doğan, ötelemeyle şunları söyledi:

‘‘Konu gazetelerde çıkınca ben de Yönetim Kurulu Başkanı olarak bunu sordum. Neden gizlediniz diye sordum? 'Hayır gizlemedik' denildi. Kamuoyu bilgilendirme tebliğinde bir hüküm var, aktifinizin yüzde 10'unu geçiyorsa kamuya açıklamak zorundasınız. Yani ötelenen borç miktarı, aktiflerinizin yüzde 10'unu geçiyorsa açıklama gereği doğuyor. Biz yasayı çiğnemedik. Ötelenen borcumuz yüzde 10'un çok altında olduğu için yönetim açıklama gereği duymamış. Özellikle gizlenmiş değil. Ben de samimiyetle onu sonradan öğrendim. Biz devlete tek kalemde 1 milyar 260 milyon dolar ödedik. Devlet bizim 60 milyon dolar tartışılan rakam, iki yıl ertelemiş. Bununla bizim usulsüzlük yaptığımız etik davranmadığmız söyleniyor. Biz usülsüzlük yapmadık, çünkü açıklama mecburiyetimiz yoktu. Etik de davrandık. Gizleme demek, suç olan ve yasal olmayan bir şeydir.’’

Aydın Doğan, PO için 500 milyon dolar özkaynak koyduklarını belirterek, şöyle devam etti: ‘‘Devlet bankalarından kredi aldı, cebinden bir kuruş özkaynak koymadı' deniyor. Hayır kardeşim, 500 milyon dolar özkaynak koyduk. 1 milyar 260 milyon doları ödedik. 250 milyon dolar İş Bankası, 250 milyon dolar Doğan Holding, 500 milyon dolar özkaynak koyduk. 7 büyük, toplam 11 bankadan 760 milyon dolar kredi kullandık. Bunun da 60 milyon doları Vakıfbank'tandı. Bu 79 trilyonluk borcun 50 trilyonunu ödedik, 19 trilyon lirasını kasımda ödüyoruz. Faizlerini arkaya attık. Bu borç anlaşmamıza göre 2005'te bitiyordu zaten. Sanki bugün bitecek 270 trilyonu 2007'ye erteledik gibi yansıdı. Bu kadar büyük bir ciro yapan bir şirketin borçlarını ötelemesi çok doğal. Şu ana kadar devlete bizden daha yüksek para ödeyen olmadı tek kalemde. Bu öteleme Doğan Grubu'nun değil de başka bir grubun ötelemesi olsaydı haber bile olmazdı’’ diye konuştu.

Herkes birleşiyor PO neden birleşmesin

Özelleştirilmeden önce kárlı ve vergisini veren PO, birleştirmeden sonra zarar eder, vergi veremez hale geldi. Bunu nasıl değerlendiriyorsunuz?

- PO, ortaklarına 1 milyar 700 milyon dolara mal oldu. Amortisman indirimine rağmen 6 aylık faaliyet karı 129 trilyon lira. PO birleşmeden dolayı zarar etmedi. Geçmiş borçlarını mahsup edene kadar vergi ödemeyeceğiz. PO 3-4 yıl vergi ödemeyecek ama sonra daha çok vergi verecek. Birleşmeyi devlet teşvik etmiş, ben uydurmadım. İki şirket var, İş Doğan otogaz işi yapıyor, petrol ithal ediyor, petrol sevkiyatı yapıyor. PO, petrol dağıtımı yapıyor. Biz bunların hepsini birleştirdik. PO'ya bir ciro taşıdık, büyüttük. Yasadan da yararlandık. Aldığımız şirketi batıracak mıyız? PO sayesinde devletin kasasına 1.260 milyon dolar girdi. Tek kalemde bugüne kadar gerçekleşen en temiz, en büyük, en şeffaf özelleştirme. Birleşen diğer şirketleri niye görmüyorsunuz. Başkaları birleşti kimseden ses çıkmadı. Garanti Bankası, Osmanlı Bankası, Körfezbank birleşti, Koç Yatırım - Koç Holding birleşti, Maret-Sek-Tat birleşti kimse birşey demedi. Devlet birleşmeyle büyüyün, ben sizi teşvik ederim, zararlarınızı mahsup ederim diyorsa ben niye bundan yararlanmayayım?

BASIN TOPLANTISINA KİMLER KATILDI?

A.A.

Dünden Bugüne Tercüman

Halkın Tercümanı

Star

Vatan

Akşam

Tempo

Gözcü

Cumhuriyet

Dünya

Zaman

Yarın

Yeni Şafak

Yeni Çağ

Vakit

Milliyet

Hürriyet

Radikal

Ekonomist

Gözcü

TRT

Cine5

SKY Türk

Flash TV

Star TV

Kanal 7

CNN Türk

Kanal D

Habertürk

Ordu ayrıldı, altın hisseye gerek kalmadı

Petrol Ofisi'nde ‘‘altın hisse’’ neden kalktı?

- Petrol Ofisi özelleştirme şartnamesinde açıkça diyor ki, PO stratejik bir kuruluş, orduya mal temin eden kuruluşlardan biri. Stratejik görüldüğü için 5 yıl süreyle burada altın hisse tutulacaktı. Ancak ordu da 5 yıl içinde PO'dan ayrılabilecekti. Ordunun ihtiyacını karşılayan Ant adlı kuruluş vardı. Ordu 5 yıl içinde ayrılacağı için o süre içinde altın hisseyi elinde tutmak istiyordu.Ancak biz aldıktan 6 ay sonra ordu PO'dan ayrıldı. Ordu PO'dan ayrılınca altın hissenin var olma nedeni ortadan kalktı. PO'nun yüzde 95'i İş Bankası - Doğan Holding'in. Devlet niye PO'da hangi mantıkla altın hisse tutsun.''

Altın hisse konusunda Doğan Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili İmre Barmanbek de şunları söyledi: ‘‘Altın hissenin kaldırılması sadece PO'ya özel sir uygulama değil. Daha önce Deniz Nakliyat'ın özelleştirilmesinde de aynı gerekçeyle altın hisse vardı. Çünkü Milli Savunma Bakanlığı'nın taşımalarını Deniz Nakliyat yapıyordu. Milli Savunma'nın taşıma işleri Deniz Nakliyat'ın bünyesinden çıkınca altın hisse de ortadan kalktı. Çünkü gereği ortadan kalkmıştı.’’

Petrol Ofisi'nde İş Bankası da var

Petrol Ofisi'nin borç ertelemesi haberinin sadece kendi resminin konularak yapıldığına dikkat çeken Aydın Doğan, şöyle konuştu: ‘‘POAŞ'ın yüzde 50'si İş Bankası'nın, yüzde 50'si Doğan Holding'in, Doğan Holding'in de yüzde 34'ü halka açık. İş Bankası'nın onbinlerce ortağı var, önemli bir kısmı halka açık. Bu olay Aydın Doğan'ın şahsiyla ilgili değil. Neden ötelediğimizi yazmadığımız soruluyor, diyorum ki yazmak için bir neden yoktu. 5 milyar dolar ciro yapan bir grup 60 milyon dolarlık borcu ötelemiş, akıllıca da bir iş yapmış bence. Bununla grubun zor durumda olması diye bir bağlantı olabilir mi?’’
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!