1.5 milyon iÅŸyeri BBG evi gibi izlenecek

Güncelleme Tarihi:

1.5 milyon iÅŸyeri BBG evi gibi izlenecek
OluÅŸturulma Tarihi: Eylül 10, 2012 09:38

Şirketler geliştirilecek yeni bir programla BBG evi gibi izlenecek. Birden fazla işçi çalıştıran 1.5 milyon işyeri bir merkezden kontrol edilecek. İş güvenliği uzmanı çalıştırmayan işyerine 5 bin lira ceza kesilecek.

Haberin Devamı

Türkiye'de faaliyet gösteren bir ve birden fazla işçi çalıştıran iÅŸletmeler, 1 Ocak 2013’ten itibaren adeta BBG evi gibi izlenecek. Star Gazetesi'nden Hüseyin Özay'ın haberine göre, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na baÄŸlı Ä°ÅŸ SaÄŸlığı ve GüvenliÄŸi Genel Müdürlüğü, 1 Ocak’tan itibaren yürürlüğe girecek olan ve iÅŸletmelere ‘güvenlik uzmanı’ ile ‘iÅŸyeri hekimi çalıştırma zorunluÄŸu getiren yasa için bir program geliÅŸtirme kararı aldı.Â

Halen bilişim uzmanları tarafından üzerinde çalışılan program ile, Türkiye genelinde 1’den fazla işçi çalıştıran yaklaşık 1 milyon 500 bin işletmenin, bir merkezden kontrol edilmesini kapsıyor.

Sistem nasıl çalışacak?

OluÅŸturulacak olan merkeze SGK’dan ve vergi idarelerinden ÅŸirket bilgileri aktarılacak. Ä°ÅŸ güvenliÄŸi uzmanı, iÅŸyeri hekimi çalıştıran veya ÅŸirketlerden iÅŸ güvenliÄŸi hizmeti alımı için sözleÅŸme imzalayan iÅŸyerlerinin isimlerinin yanında yeÅŸil ışık yanacak. Ä°ÅŸ güvenliÄŸi uzmanı çalıştırmayan iÅŸletmelerin isimleri ise kırmızı renkte olacak ve isimlerin yanında ünlem iÅŸaretleri yer alacak. Kırmızı renkli iÅŸletmelere, iÅŸyeri hekimi ve uzmanı çalıştırması için önce uyarı yazısı gönderilecek. Uyarıya raÄŸmen güvenlik uzmanı çalıştırmayan iÅŸletmelere ise inceleme için müfettiÅŸ görevlendirilecek. MüfettiÅŸler ise gerekli incelemenin ardından ÅŸirketlere, güvenlik uzmanı çalıştırmadığı için her ay için 5 bin lira para cezası verecek.Â

Haberin Devamı

İş güvenliği uzmanlarına piyango

Sistem ilk aşamada, iş sağlığı ve güvenliğinin kontrolü amacıyla kullanılacak. İlerleyen dönemlerde ise sistemin geliştirilerek, kayıt dışı istihdam ile mücadele için de kullanılması planlanıyor. Buna göre, şirketlerin personelleri ile ilgili tüm gelişmeler bu sistem sayesinde izlenecek. Öte yandan iş güvenliği yasası ile birlikte iş güvenliği uzmanlarına da adeta piyango vurdu. İş Güvenliği Genel Müdürlüğü tarafından yapılan hesaplamaya göre, gelecek yıldan itibaren yaklaşık 15 bin iş güvenliği uzmanına ve yaklaşık bin iş güvenliği merkezine ihtiyaç duyulacak. Halen ise iş güvenliği uzmanı belgesine sahip yaklaşık 9 bin kişi bulunuyor. Geri kalan 6 bin uzman için Ekim ayında ve 2013 yılının Mayıs ayında iki ayrı sınav açılacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!