1.3 milyar dolar görüşmeleri başladı

Güncelleme Tarihi:

1.3 milyar dolar görüşmeleri başladı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 16, 2002 02:05

Dünya Bankası'nca sağlanacak ‘Program Amaçlı Kamu ve Mali Sektör Uyum Kredisi’’nin ‘rötarlı’ 1 milyar 350 milyon dolarlık ilişkin görüşmeler, Banka misyonu ile ekonomi yönetimi arasında başladı.

Daha önce geçen Aralık ayında sağlanacağı duyurulan ancak, hazırlıkların tamamlanamaması nedeniyle, bu yıla sarkan kredinin bu kez Şubat ayı sonunda çıkabileceği belirtiliyor. Şubat krizinin ardından Türkiye'ye açtığı iki aşamalı paketin ikinci ayağını oluşturan PFPSAL-2 kredisi, bankacılık ve mali sektör alanında yeniden yapılanmayı öngörüyor. PFPSAL-2 kredisine ilişkin 1 milyar 350 milyon dolarlık krediye ilişkin müzakerelerin temelini, bankacılık alanındaki mevzuat düzenlemeleri oluşturuyor. Banka ekibinin halen Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in incelemesinde olan yasayı incelediği, özellikle reel sektöre aktarılması öngörülen ‘yüzde 60 kaynak’ bölümünde odaklandığı öğrenildi. Görüşmelerde ele alınan konular şunlar:

Bankacılık yasasına bağlı olarak, BDDK'nın BIS kuralları doğrultusunda çıkaracağı yönetmelik ve tebliğler, Kamu Bankalarının yeniden yapılandırılması konusunda, Bakanlar Kurulu'nca bu ay çıkarılması beklenen ‘kararname’’, Plan Bütçe Komisyonu'nda görüşülmeyi bekleyen Borçlanma Kanunu tasarısı, Etkin Yönetim ve Yolsuzlukla Mücadele için hazırlanan Eylem Planı, Vakıfbank'ın özelleştirilmesi.

Sezer'in bankacılık yasasına yönelik tutumu, PFPSAL-2 kredisinin geleceği konusunda da belirleyici rol oynayacak. Kamu Bankaları Ortak Yönetim Kurulu Başkanı Vural Akışık, Hükümet'in bilgisine sunulan ‘yeniden yapılandırmaya ilişkin kararnamenin’’ Ocak ayında çıkmasını beklediklerini, ancak bunun bankacılık alanındaki yasal değişikliklerden sonra yürürlüğe gireceği kanısında olduklarını söylemişlerdi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!