1.2 milyar dolarlık Başkent Doğalgaz’da kritik karar günü

Güncelleme Tarihi:

1.2 milyar dolarlık Başkent Doğalgaz’da kritik karar günü
Oluşturulma Tarihi: Nisan 27, 2011 00:00

Elektrik ve gaz dağıtımında toplam 8 milyar dolarlık teklifle dikkatleri çeken Mehmet Kazancı ve Mehmet Emin Karamehmet’in ortak şirketi MMEKA için ilk kritik karar bugün alınacak. EPDK, 1.2 milyar dolarlık Başkent Doğalgaz ihalesinde Çankaya Doğal Gaz’a devir konusun görüşüp, karara bağlayacak.

Haberin Devamı

BAŞKENT Doğalgaz ve İstanbul’un elektrik dağıtım ihalesini kazandıktan sonra anlaşmazlığa düşen Mehmet Emin Karamehmet ile Mehmet Kazancı ortaklığında bugün kritik gün. Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK),  bugünkü toplantısında 1 milyar 211 milyon dolarlık özelleştirme ihalesi yapılan Başkent Doğal Gaz A.Ş’nin MMEKA ortaklığındaki Çankaya Doğal Gaz Dağım A.Ş’ye devrini karara bağlayacak. Aynı Kurulda bu şirketin kendi bilgisi dışında kurulduğunu belirterek itiraz eden Mehmet Kazancı’nın itirazı da görüşülecek.
Onaylanırsa devir tamam
Kurul’un devir işlemini onaylaması halinde daha önce Özelleştirme Yüksek Kurulu ve Rekabet Kurulu tarafından uygun görülen özelleşttirme işlemine ilişkin son onay da verilmiş olacak. Böylece haftaya Özelleştirme İdaresi hesabına şirketin yüzde 80’i için teklif edilen 1.2 milyar dolar özelleştirme bedeli peşin olarak yatırılacak, hisse devir sözleşmesi imzalanarak, devir tamamlanacak. Ardından şirkette sermaye artırımına gidilerek diğer bölgelerin devir işlemine geçilecek. EPDK’nın Çankaya Gaz’a deviri onaylamaması halinde, 5 Mayıs’a kadar son uzatmayı alan MMEKA’ya devir işleminin yapılmaması ve ihalenin iptali ile toplam 140 milyon dolara yaklaşan teminatın yanması gündeme gelecek. EPDK’dan bir yetkili “Özelleştirme İdaresi Başkanlığı devrin uygun olduğunu belirtti. Bir iptal olacağını sanmıyorum” dedi.
MMEKA’da iki ortağın yüzde 50’şer hissesi bulunuyor. İlk olarak Başkent Doğalgaz Dağıtımı ihalesine katılarak ismini duyuran şirkette, Kazancı Holding’de enerji işlerinin içinde olan Mehmet Kazancı’nın tecrübesi ve Çukurova Grubu’nun patronu Mehmet Emin Karamehmet’in parası buluşmuş olacaktı. Ancak iki ortağı ayıran yine Başkent Doğalgaz ihalesi oldu. MMEKA, Başkent Doğalgaz’ı 7 Mart’ta sona eren devralma süresinde alamamış ve 36.33 milyon dolar ek teminat bedeli ödeyerek ÖİB’den iki ay ek süre almıştı. Ek süre 5 Mayıs’ta doluyor ve şartname gereği bir kez daha uzatma imkanı yok.

Haberin Devamı

Kazancı: Çankaya Doğalgaz inceleniyor

MMEKA Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kazancı, “Çankaya Doğalgaz şirketinin usulsüz olduğu artık inceleme konusu. EPDK’nın içinde hukukçu kurul üyeleri de var. Kurul’un başvuruyu iptal etmesini bekliyoruz” dedi. Önceki gün yaptığı sert açıklamayı sorduğumuz Kazancı, şunları söyledi: “MMEKA olarak ihaleleri kazanan firmayız. Başkent Doğalgaz’ı Yönetim Kurulu kararıyla kurduk. Sonra bilgim dışında Karamehmet grubu Çankaya diye bir şirket kuruldu. Bu kontrolü ele geçirme operasyonu.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!