Editör

Güncelleme Tarihi:

Editör
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 07, 2004 21:33

Türkiye Arkeolojik Yerleşmeleri İnternette

TAY
Projesi’nin iki ay kadar önce klasörünü yayınladığı ‘Türkiye Arkeolojik Yerleşmeleri 14C Veri tabanı’ internet sitesinde de kullanıma sunuldu.

Tarihler, arama-sorgulama yapılabilir bir ‘veri tabanı’ formatında.

Tarihlerden yerleşmelere, yerleşmelerden tarihlere ulaşmak mümkün.

Hem de, bu tarihlere dayanarak oluşturulan, Anadolu ve Trakya’nın zamandizinsel tablolarıyla birlikte...

Şu anda Paleolitik Çağ’dan Kalkolitik Çağ’ın sonuna kadar.

Çok yakında Ilk Tunç Çağı ve devamı eklenecek...

Ulaşım: http://tayproject.org/veritab.html’den...

Ayrıca TAY Projesi’nin 2003 yılında gerçeklestirdiği Karadeniz ve Dogu Anadolu keşif gezileri sonucunda elde edilen arkeolojik yerleşmelere ait fotograflar da veri tabanlarına eklenince, 2036 yerleşmeye ait 10.030 fotoğraf da http://tayproject.org’da yayınlandı.

I. Ulusal Afet Tıbbı Kongresi

26-30
Haziran tarihleri arasında Antalya’da ilk Ulusal Afet Tıbbi Kongresi yapılıyor (www.uatk2004.org). GATA Acil Tıp AD Başkanlığı tarafından düzenlenecek olan; TSK Sağlık Komutanlığı, TC Sağlık Bakanlığı, üniversiteler, tıp fakülteleri, Başbakanlık Acil Durum Yönetimi Genel Müdürlüğü, Sivil Savunma Genel Müdürlüğü, Kızılay ve sivil toplum kuruluşları'nın katılacağı kongre, ülkemizde ve dünyada ''Afet Tıbbı'' ile ilgili son gelişmeler, uluslararası organizasyon örnekleri, arama - kurtarma faaliyetleri, afet eğitim metodları, her türlü afetin tıbbi yönetim ve sonuçları, yenilikler ve gerek duyulan özel düzenlemeler tartışılacak. Son başvuru tarihleri ve yazım kuralları ile ilgili bilgileri de içeren duyuru broşüründen edinmek isteyenlerin drmehmeteryilmaz@yahoo.com adresine mail atarak posta adreslerini belirtmeleri yeterli olacak.

Fotoğrafta yorum

Kültür
Bilincini Geliştirme Vakfı tarafından düzenlenen diali söyleşide, Mehmet Bayhan Fotoğrafta yorum başlıklı bir konuşma yapacak. Tarih: 5 mayıs çarşamba, saat: 19.00) Akbank Kültür Sanat Merkezi/ Aksanat, Istiklal Cad. No: 16 Beyoğlu

Tel: (0212) 252 35 03

Genç buluşçular

Bursa
Özel Namık Sözeri Okullarında 1998 yılından beri uygulanmakta olan öğrenci merkezli eğitimin Fen Bilimleri alnındaki sonuçları düzenlenen Bilim Şenlikleri ve gerçekleştirilen Proje Yarışmalarında kazanılan ödüllerle ürünlerini veriyor. Öğrencilerin ‘Paletli Çocuk Arabası’ ve ‘Klozet Kapağı ve Oturma Yerinin Ayakla Açılması’ buluşları Tubitak 3. Buluş Şenliğinde 1. oldu; 27Ğ30 Ağustos 2004 tarihleri arasında Tokyo Ğ Japonya’da Buluş Olimpiyatına katılma hakkı kazandı. Henüz 11-12 yaşlarında olan öğrencilerin bu başarısı büyük ilgi çekti. Bu konuda önümüzdeki sayılarda daha ayrıntılı bilgi vereceğiz. Öğrencilerimizi kutluyoruz.

V. Geleneksel Bilim Şenliği

Özel
Deniz Anaokulu, İlköğretim Okulu ve Anadolu Lisesi’nin Cumhuriyetin 80. yılında, Atatürk’ün ışığında düzenlemiş olduğu V. Geleneksel Bilim Şenliği 17-18 Nisan 2004 tarihleri arasında İzmir Kültürpark’ta yapıldı. İl Milli Eğitim Müdürü Kamil Aydoğan ileve Talim Terbiye Kurulu Bşk. Prof.Dr. Ziya Selçuk’un da katıldığı şenlikte, öğrenciler deney gösterilerini yaptılar; müzik ve matematik gösterisinin de yer aldığı şenlikte ‘Yeni Yüzyılda Bilim İnsanlığa mı, Savaşa mı Hizmet Ediyor?’ başlıklı bir de panel yapıldı. Bir öğrenci, Yüzyılın Buluşu: Ötzi - Bakır Çağı Buz Adamı başlıklı bir konuşma yaptı. Müzik dinletisi ve dans gösterilerinden sonra, İnsan hakları dersi verildi ve Robot topluluğu gösterisi sunuldu. Sonunda jüri bilimsel deneyleri değerlendirdi ve başarılı bulunan öğrenci projeleri ödüllendirildi.

Hazzın biyolojisi

Bilim, haz duymak, zevk almak, arzulamak, hoşlanmak vb gibi sanki birbirine benzeyen, aralarında sadece küçük farklılıklar olduğunu düşündüğümüz sözcüklerin, bedenimizdeki biyolojik serüvenlerinin veya biyolojik ifadelerinin aslında ne kadar farklı olduğunu ortaya çıkartmaya başladı.

Bu hafta size ana konu olarak sunduğumuz haz üzerine yapılan son araştırmalar, beyinde bugüne kadar kabul edilen ‘haz veya zevk’ konusundaki standart bilgileri, tepetaklar etmediyse de, epey değiştirdi.

Ortaya çıkan en çarpıcı bir sonucun altını çizersek: Hazzın nedeni, temel kaynakları ve ortaya çıkmasını sağlayan kimyasalların bağlı olduğu sistem, canlıların varlığını ve yaşamını sürdürmesini sağlıyor.

Öyle ki, bilincin ve karar verme süreçlerin temelinde beyindeki haz sistemi bulunuyor...

Hazzın yarattığı veya verdiği o derin duyguyu çoğumuz biliriz.

Önemli, tayin edici bir başarının ardından, hazzın o muhteşem duygusunu iliklerinize kadar duyumsarsınız.

Zaten günlük yaşamda bu duyguyu çoğu kimsenin ‘orgazm’ sözcüğü ile açıklamaya çalıştığı da bilinir.

Bu duygu, hayata daha sıkı bağlanılmasını sağlar.

Zaten yaşamın en temel güdüsünün, hayatta kalmaya yönelik etkinlikler olduğu düşünülürse, hazzın yaşamın bu temel sisteminin bir parçası olduğu kolayca anlaşılır.

Haz üzerine son bulguları içeren yazımızın ikinci bölümünde, haz üzerine en çok merak edilen 5 soruya verilen yanıtları okuyacaksınız. Hazzın sınırı, diğer canlılarda hazzın olup olmadığı, müzik- haz ilişkisi gibi..

* * *

Dergimizin en çok okunan bölümlerinden biri ‘Dr. Yanıt’, yani ilginç sorulara verilen yanıtlar. Okurlarımız özellikle bu köşeye çok sayıda soru gönderiyor. Gönderilen soruların ilginçliği, Bilim okurlarının nitelikli merak derecelerini de göstermesi bakımından sevindirici.

Okurlarımız, sorularına çabuk yanıt alamamaktan şikayetçi. Düşünün ki elimizde 100’den fazla soru birikmiş durumda; bazen de istediğimiz yanıtlara hemen ve kolayca ulaşamıyoruz...

Merak ettiğimiz bir konu, her hafta verdiğimiz Bilim Çocuk sayfasının ne kadar ilgi çektiği... Bu sayfamız üzerine düşüncçelerinizi belirtir misiniz?

Gelecek cumartesiye kadar sevgi ve dostlukla..

Editör
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!