Dünyanın kralı Hasan

Güncelleme Tarihi:

Dünyanın kralı Hasan
Oluşturulma Tarihi: Kasım 24, 1997 00:00

Haberin Devamı

ABD'deki unvan mücadelesinde Kolombiyalı Alex Lubo'yu 12 raund sonunda sayıyla yenen Hasan Al, profesyonel boksta şampiyon olarak dünyanın en iyi 15 boksörü arasına giren ilk Türk oldu. Hasan bu maçtan 80 bin dolar kazandı...

Tarihi başarı

Profesyonel bokstaki gururumuz Hasan Al sözünü tuttu ve dünya şampiyonu oldu. ABD'nin Florida eyaletinin Clearwater şehrindeki Armory Spor Salonu'nda yapılan WBC (Dünya Boks Konseyi) şampiyonluğu karşılaşmasında, Kolombiyalı Alex Lubo'yu 12 raund sonunda sayıyla yenerek, ringden kemerle indi ve tarihe geçti.

Sayıyla kazandı

ABD'li Parker'in yönettiği maçta, her üç hakemin 120-108, 118-110 ve 119-109 lehine kararıyla 67 kiloda dünya şampiyonu olan Hasan'la profesyonel boksta ilk kez bir Türk en iyi 15 boksörün arasına girmiş oldu. Yaklaşık 2500 kişinin izlediği karşılaşmaya Hasan salona kendisini izlemek için Danimarka ve Orlando'dan gelen Türklerin tezahüratı arasında girdi.

Raund raund maç

Amerikalı seyircilerin de alkışlarıyla destekledikleri Hasan Al, 12 raund boyunca temposunu hiç düşürmedi, rakibini defalarca zor durumunda bıraktı. İşte raund raund maç: 1.RAUND: Hasan, hemen rakibinin üzerine gitti. Çok heyecanlı görünen Lubo, sürekli köşe değiştirerek Al'ın kroşelerinden kaçmaya çalıştı.

Lubo'yu dağıttı

2.RAUND: Rakibinin midesine çalışan Hasan, sağ ve sol kroşelerle üstünlüğü sağladı. Lubo, çareyi sık sık sarılmada aradı. 3.RAUND: Aparkartlarla Lubo'yu sarsan Hasan, 2. dakikada üst üste kroşelerle Kolombiyalı'yı perişan etti. 4.RAUND: Hasan, sol kroşelerle rakibini açtı, sağ kroşelerle Lubo'yu fena dağıttı.

Yıkıp, saydırdı

5.RAUND: Hasan son saniyelerde attığı önce sol sonra sağ kroşe ile tekrar sarstığı Lubo'yu tam yıkacaktı ki, çan Kolombiyalı'nın imdadına yetişti. 6.RAUND: 3. dakikaya geliniyordu ki, rakibini sağ kroşe ile yere yıkan Hasan, saydırdı. 7.RAUND: Lubo'nun yoruldu. Hakem küçük bahanelerle her iki boksörü birbirinden ayırdı bu da Lubo'nun işine yaradı.

Temposu yükseldi

8. RAUND: Hasan'ın temposu yükseldi. Kroşelerle puanlar topladı. 9.RAUND: Maçı hemen bitirmek isteyen Hasan, 5 kroşe ile Lubo'yu sıkıştırdı. Lubo düşmemek için daire çizip iplere yaslandı. 10.RAUND: Alex Lubo çareyi kaçak dövüşmede buldu. Hasan ise en iyi dövüşünü sergiledi.

Nakavttan kurtuldu

11. RAUND: Hasan, tekrar Lubo'nun üzerine giderek direk bir sol kroşe ile rakibini sarstı, saydıramadı. 12.RAUND: Hasan sürekli kroşelerinden kaçan rakibini nakavt ederek maçı kazanmak istedi. Ancak sağlam ve dayanıklı olan Lubo, 12. raundda da yıkılmadı. Hasan bu maçtan 80 bin dolar kazandı.

Beni yalnız bıraktılar

Buruk sevinç

Profesyonel olarak yaptığı 10 maçı da, 4'ü nakavtla olmak üzere kazanan ve ilk dünya şampiyonu olan Türk boksörü olarak adını altın harflerle yazdıran, Hasan Al, sevinçten uçuyor, ama içi buruk. Bu burukluk, Türkiye'den gerekli ilgiyi görememekten geliyor. Hasan, Federasyon Başkanı Caner Doğaneli'ne de sitem ediyor.

Hürriyet'e anlattı

Hasan hep yanında olan Hürriyet'e içindeki buruk sevinci şu sözlerle dile getirdi: ‘‘Sevinçliyim. Ringden yeni inen boksörler gibi yüreğim taş gibi. Ülkemdeki milyonlarca insanıma dünya şampiyonluğunu hediye ediyorum. Üzgünüm, çünkü Türkiye'yi yanımda görmek istiyordum, göremedim. Hürriyet ve Milliyet gazeteleri olmasaydı, yapayalnızdım.’’

Sahip çıksınlar

‘‘Üzerime düşen görevi yalnız bırakılmama, tüm güçlüklere, ezilmeme rağmen yerine getirdim. Bundan sonrası Türkiye'deki büyüklerime kaldı. Bir bayrağı bile elimde tutmama izin verilmedi. Bana sahip çıksınlar, Cumhurbaşkanımız Sayın Süleyman Demirel, babalığını göstersin.’’

HASRETİM

Bu hafta Danimarka'ya giderek anne ve babasını ziyaret edecek olan Hasan, daha sonra Türkiye'ye gelip Hürriyet'i gezeceğini belirtip, ‘‘Türkiye'de Spor Bakanı, Başbakan ve Cumhurbaşkanı'nın ellerini öpmek istiyorum. 20 yıldır Türk halkına ve ülkeme hasretim. Zorluklarla buraya geldim ama bu kemeri de onlara hediye ediyorum’’ dedi.

Şimdi daha zor

Bundan sonra boksta işinin daha da zor olduğunu bildiğini belirten Hasan, ‘‘Artık herkes benimle maç yapıp unvanı almaya çalışacak. Hedefim iki kez kemeri koruyup, çifte dünya şampiyonu olarak en büyük şampiyon olmak. Bir Amerika bir Danimarka TV'si bana sahip çıkıyor. Niçin Türkiye çıkmıyor?’’ diye konuştu.

Amerikalılar Hasan’a bayıldı

Boks tutkunu ve Hasan Al'ı çok merak eden ABD'li seyirciler, günler önce Armory Salonu'nun ön koltuklarını ayırttılar. 2500 kişilik salon doluydu ve seyirciler ‘‘Hasan'ı daha önce duyduk, merak ettik. O yüzden ön koltukları günler önce ayırttık’’ dediler. Salonda ilk kez maç yapıldığı için zaman zaman aksaklıklar yaşandı. Mikrofonlar arızalandı, ışık problemi çıktı.

Hasan Al, profesyonel ilk 8 maçını 6 raund üzerinden, 9'uncuyu 8 raund üzerinden yapmıştı. Boksörümüz ilk kez Lubo karşısında 12 raundluk bir mücadele verdi. Ancak performansı ve gücü 36 dakika boyunca düşmedi. Boks otoriteleri de Hasan'ın çok iyi ve sağlam bir boksör olduğunu, kemerini uzun süre koruyacağına inandıklarını söylediler.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!