Dopinge savaş

Güncelleme Tarihi:

Dopinge savaş
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 15, 2000 00:00

Haberin Devamı

Yasaklı madde kullandığı ikinci kez belirlenen futbolcu, ömür boyu müsabakalardan men edilecek. Kulüp, yönetici, antrenör, kulüp doktoru ve masörler de ağır ceza alacak

YENİDEN DÜZENLENDİ

Futbol Federasyonu Disiplin Talimatı'nın dopingle ilgili 39. maddesinde yapılan değişiklikle çok ağır cezalar getirildi. Yeniden düzenlenen maddeye göre sporcu, doktor, masörün dışında, antrenör, yönetici ve kulübe de ağır yaptırım uygulanacak. İşlenen suçun niteliğine göre hak mahrumiyeti cezası 1 aydan başlıyor, tekrarında ‘‘ömür boyu men’’ cezasına kadar artıyor.

EN AZ İKİ YIL

Futbolcunun doping kontrolüne gitmemesi, kontrol işleminde hile yapması, (A) örneğinde saptanan yasaklı maddeye rağmen 48 saat içinde itiraz edilmemesi, (B) örneğinde de yasaklı madde saptanması halinde ilk defada en az iki yıl müsabakalardan men cazası verilecek. Bu durumun ikinci kez tekrarlanması halinde verilecek ceza, ‘‘ömür boyu men’’ olacak.

RAPORLAR GEÇERSİZ

Doping kontrol örneğinde efedrin, pseudoefedrin fenilprofanolamin, striknin, kafein maddelerinin saptanması durumunda futbolcuya ilk defada altı aya kadar, ikinci defada iki yıla kadar, üçüncü defada ise ömür boyu müsabakadan men cezası verilecek. Kontrol yapıldıktan sonra herhangi bir sağlık kurumundan alınacak rapor cezai işlem sırasında dikkate alınmayacak.

ÜÇ PUAN SİLİNECEK

Numunede pozitif sonuç alınması durumunda kulübe 200 milyon ceza kesilecek. Bir sezonda iki futbolcuda pozitif sonuç alınırsa ceza beş kat, üç futbolcuda çıkarsa 10 kat artacak. Üç veya daha fazla futbolcuda pozitif sonuca rastlanırsa, takımın üç puanı silinecek. Kupa'da 2 oyuncusu dopingli çıkan kulüp, bir sonraki sezonda kupa karşılaşmalarına alınmayacak.

CEZALAR KATLAMALI

Talimatlara aykırı davranan, dopingli futbolcuyu maça çıkaran, yasak madde kullanıldığını bildiği halde önlemeyen, bu tip olaylara karıştığı, katıldığı, zorladığı, yardım ettiği saptanan yönetici, antrenör, masör, doktor ve diğer ilgililere 1 yıldan 3 yıla kadar hak mahrumiyeti, kulübe de 200 milyon cezası verilecek. Tekrarı halinde ceza 10 katına çıkarılacak. Süleyman ALASYA

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!