Dolar yeni güne böyle başladı

Güncelleme Tarihi:

Dolar yeni güne böyle başladı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 30, 2016 09:27

Petrol fiyatlarında dün yüzde 3'e ulaşan sert düşüşler yaşanması ile gelişmekte olan ülke para birimlerinde yaşanan baskı sonucu dolar/TL dün yükselirken bugün güne sınırlı bir düşüşle başladı.

Haberin Devamı

ABD'de Cumhuriyetçi Donald Trump'ın seçimleri kazanmasının ardından dolarda gözlenen küresel güçlenme eğiliminin son günlerde zayıflamış olması ve gelişen piyasalardan yaşanan çıkışların ardından zirve seviyeyi görmüş olabileceği beklentileriyle gelişmekte olan piyasalarda satış baskısı yerini daha iyimser bir seyre bırakıyor.

Dolar/TL dün akşam saatlerinde 3.4250 civarında günü tamamladıktan sonra bu sabah saat 0856'da güne 3.4090/3.4145 seviyesinde başladı.

Bankacılar piyasalarda başta ADP özel sektör istihdamı olmak üzere ABD verilerinin izleneceğini belirttiler.

DOLAR TARİHİ SEVİYENİN ALTINDA

Dolar/TL de Trump'ın seçimleri kazanmasının ardından dolarda gözlenen küresel güçlenme eğiliminin hafta başından beri miktar zayıflamasının da desteğiyle tarihi zirvelerinin altında seyrediyor.

Haberin Devamı

ABD başkanlık seçimlerinin yaptığı 8 Kasım'dan bu yana gelişen ülke piyasalarından 16 milyar dolarlık bir çıkış yaşanırken, Hindistan, Endonezya, Filipinler, Tayvan, Tayland ve Güney Kore gibi yerlerden gelen veriler bu çıkışın yavaşlamaya başlamış olabileceğini gösteriyor.

Dolar Kasım ayında yen karşısında yüzde 7 ve euro karşısında da yüzde 3 değer kazanmış durumda. Dolardaki bu yükseliş ABD'de başkanlığa yeni seçilen Trump'ın mali harcamaları artıracağı ve bunun da daha yüksek enflasyonla beraber Fed tarafından daha hızlı parasal sıkılaşmaya yol açacağı beklentileri etkili.

Petrol fiyatlarındaki sert düşüşler ise enerji ithalatına bağımlı olan Türkiye ekonomisi için aslında olumlu bir gelişme. Ancak Türkiye'nin ekonomileri enerji gelirlerine bağlı ülkelerin oluşturduğu gelişmekte olan ülkeler sepetinde yer alması, petrol fiyatlarındaki sert düşüş ve yükselişlerde bu para birimlerine paralel bir seyri dün olduğu gibi zaman zaman beraberinde getirebiliyor.

BU VERİLER TAKİP EDİLECEK

Bugün iç piyasada saat 10.00'da Merkez Bankası tarafından yayımlanacak Finansal İstikrar Raporu ve Ekim ayına ilişkin dış ticaret verileri ile Hazine'nin saat 17.00'da açıklayacağı önümüzdeki üç aya ilişkin yayımlayacağı iç borçlanma stratejisi izlenecek.

Haberin Devamı

Dış piyasalarda ise Euro Bölgesi öncü enflasyon verileri ABD Kasım ayı ADP özel sektör istihdam verileri, kişisel gelirler, tüketici harcamaları çekirdek PCE, Chicago PMI ve bekleyen konut satışları takip edilecek.

Bankacılar dolar/TL'de yaşanan düşüşe karşın Türkiye'ye özgü endişelerin henüz son bulmadığına da dikkat çekiyorlar.

TAHVİL BONO PİYASASI

Tahvil-bono piyasasında ise 11 Şubat 2026 itfalı 10 yıllık gösterge tahvil dün spot kapanışta ortalama bileşik faiz yüzde 11.05 seviyesinden gerçekleşirken valörde son işlem yüzde 11.06 oldu. Öte yandan 11 Temmuz 2018 itfalı tahvilde ortalama bileşik faiz dün spot kapanışta yüzde 10.55 seviyesinden gerçekleşirken valörde son işlem yüzde 10.61 oldu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!