Dolar ne kadar oldu

Güncelleme Tarihi:

Dolar ne kadar oldu
Oluşturulma Tarihi: Eylül 28, 2016 09:57

Moody's kararına ilk tepkinin ardından piyasalarda sakin seyir bekleniyor; küresel gelişmeler ve Çetinkaya'nın açıklamaları izlenecek. 

Haberin Devamı

Moody's açıklaması öncesi Cuma günü 2.9550 civarında işlem gören dolar/TL haftasonu illikit piyasada 3.0040 seviyesini test ettikten sonra dün akşam günü 2.98 civarında tamamladı. Kur bu sabah 0834'te 2.9746/2.9766 seviyesinde işlem gördü.

Dün akşam saatlerinde 3.16 civarında seviyesinde olan sepet bazında TL aynı saatte 3.1543/3.1567, 3.34 civarındaki euro/TL ise 3.3339/3.3368 seviyesinde bulunuyor.

Moody's'in Türkiye'nin yatırım yapılabilir en düşük seviyede olan kredi notunu bir kademe düşürerek spekülatif seviyeye çekmesi sonrası piyasalarda yaşanan ilk tepkinin ardından nispeten daha sakin bir seyir izlenirken, bankacılar bugün küresel piyasalara daha odaklı sakin seyir bekliyorlar.

MERKEZ BANKASI BAŞKANI'NIN KONUŞMASI BEKLENİYOR

İç ve dış piyasalarda açıklanacak önemli bir veri gündemi bulunmazken Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Murat Çetinkaya'nın bugün saat 15.00'te yapacağı konuşma da piyasalarda yakından izlenecek.

Haberin Devamı

Hazine ihalelerinin de sona ermesiyle birlikte bono piyasasındaki baskının da bir miktar azalması da bekleniyor.

Hazine'nin not indiriminin ardından gerçekleştiği beş ihalede faizler yükselmesine karşı talep de yüksek oldu. Hazine bu ay düzenlediği ve biri Moody's kararı öncesi olmak üzere gerçekleşen altı ihale ile piyasadan 10.26 milyar TL borçlanarak Eylül ayı programını planladığı tutarın üzerinde tamamladı.

Türkiye, Moody's'in not indirimi ardından bazı yatırımcılar için gerekli olan iki yatırım yapılabilir nottan birini kaybederken, kararın ardından dolar/TL illikit piyasada 3.00 seviyesini aşmış, gösterge 10 yıllık tahvil faizi de Cuma kapanışa göre 50 baz puanlık artışla çift haneye yükselmişti.

YATIRIM YAPILABİLİR KREDİ NOTU SADECE FITCH'TEN

Riskten kaçınan bazı büyük uluslararası fonlar sadece en az iki yatırım yapılabilir nota sahip ülkelerin varlıklarına para yatırabiliyorlar. Moody's not indiriminin ardından üç büyük kredi derecelendirme kuruluşu arasında Türkiye'ye yatırım yapılabilir düzeyde not veren tek kuruluş olarak Fitch kaldı.

TAHVİL FAİZLERİNDE SON DURUM

Haberin Devamı

Tahvil bono piyasasında 11 Şubat 2026 itfalı 10 yıllık gösterge tahvilde bileşik faiz Pazartesi günü en yüksek yüzde 10.01 seviyesini test ettikten sonra dün spot kapanışta ortalama yüzde 9.80, valörde son işlemde yüzde 9.68 seviyesindeydi.

Öte yandan iki yıllık gösterge olan 11 Temmuz 2018 itfalı tahvilde ise dün spot kapanışta ortalama yüzde 8.85, valörde son işlemde yüzde 8.80 seviyesindeydi.

 

 

 

BAKMADAN GEÇME!