Dijitalleşmede henüz pilotuz

Güncelleme Tarihi:

Dijitalleşmede henüz pilotuz
Oluşturulma Tarihi: Aralık 19, 2017 23:24

TÜSİAD, Sanayi 4.0’ın kaçırılmaması için çalışmalarına bir de araştırma raporu ekledi. İmalat sanayinde 10 farklı sektörde 108 şirket ile gerçekleştirilen araştırma sonuçları Türkiye sanayisinin dijitalleşmede henüz pilot proje döneminde olduğunu, teknoloji kullanımının da siber güvenlikle sınırlı olduğunu gösterdi.

Haberin Devamı

TÜRKİYE, 4. Sanayi Devrimi’ni kaçırmamakta kararlı. Hem hükümet hem de iş dünyası çalışmalarını sürdürüyor. Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) da dönüşümü iş edinmiş örgütlerden. TÜSİAD’ın dün uluslararası araştırma ve danışma şirketi The Boston Consulting Group ile hazırladığı Türkiye’nin Sanayide Dijital Dönüşüm Yetkinliği raporu daha alınacak çok yol olduğunu ortaya koyuyor. Rapora göre, Türkiye’deki şirketler dijital dönüşümün rekabeti artıracağını düşünse de henüz teknoloji kullanma seviyeleri ‘siber güvenlik önlemleri’nin ötesine geçebilmiş değil. Sanayide dijitalleşme ise tam ‘pilot uygulama’ döneminde.

Dijitalleşmede henüz pilotuz


TÜSİAD’ın raporunun tanıtımı dün Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan’ın da katıldığı konferansla gerçekleşti. Araştırma imalat sanayinde 10 farklı sektörde faaliyet gösteren 108 şirket ile gerçekleştirildi. 118 sorunun sorulduğu araştırmada hedef Türkiye’nin dijital dönüşüm yetkinlik seviyesiyle dijital teknolojilerin yaygınlaşma seviyelerinin ölçülmesi idi.

Dijitalleşmede henüz pilotuz
BİLGİLİ AMA HAZIR DEĞİL
Şirketlerin yüzde 90’ı dijital dönüşüm hakkında bilgi sahibi, yüzde 95’i de dijital dönüşüme ilgi gösteriyor. 2016’daki araştırmada bilgi sahibi olanların oranı yüzde 77 idi. Bir yılda bilgi ve farkındalık seviyesi artsa da dijital dönüşüme hazır olduğunu düşünenlerin oranı yüzde 61. Katılımcıların yüzde 99’u dijitalleşmenin Türkiye’nin küresel rekabetini artıracağından emin.

Araştırmaya göre şirketlerin teknoloji kullanma seviyeleri oldukça düşük. Şirketlerin yarısından fazlasi siber güvenlik ve sensör teknolojilerini yaygın kullanırken, arıtılmış gerçeklik, yapay zeka kullanımında tam tersi durum var. Siber güvenlik teknolojisini kullanan ve yaygınlaştıran şirketlerin oranı yüzde 69 olurken, sensör kullanan ve yaygınlaştıranların oranı yüzde 62. Yapay zeka ve akıllı sistemleri kullanan ve yaygınlaştıran şirket oranı sadece 5 iken, arıtılmış gerçeklik teknolojisini uygulayan ve yaygınlaştıran şirket oranı yüzde 9. İkinci en önemi sonuç ise şirketlerin teknoloji uygulamaları. Araştırmaya katılanların yüzde 31-56’sı operasyonel iyileştirme yani üretim, akıllı fabrika, akılı depo, fabrika lojistiği gibi alanlarda pilot projeler hazırlamış veya uyguluyorlar. Yaygınlaştırma ve uygulama ise yok denilebilir.

YENİLİKÇİLİĞE 6.1 MİLYAR LİRA KAYNAK
KALKINMA Bakanı Lütfi Elvan, “Yenilikçi girişimciler çıkarma potansiyeli yüksek olan ve ayrıca girişimcilerin faydalanabileceği teknolojik altyapıyı sağlayan, araştırma altyapılarının kurulması ve geliştirilmesi için bugüne kadar yaklaşık Kalkınma Bakanlığı olarak 6.1 milyar TL kaynak tahsis edilmiştir” dedi. Elvan, 11. Kalkınma Planı’nın (2019-2023) hazırlık çalışmalarının bakanlık tarafından başlatıldığını anımsatarak, “Rekabetçi konumun güçlendirilmesi, katma değerli üretim yapısına geçebilmesi, için özel kesim, sivil toplum temsilcileri, kamu ve üniversite işbirliğiyle Sanayide Dijitalleşme Çalışma Grubu’nu oluşturduk” diye konuştu.

DOLAR 4.0'I GERİDE BIRAKMANIN YOLU
TÜSİAD Başkanı Erol Bilecik, konferansta yaptığı konuşmada “4. Sanayi Devrimi, gümbür gümbür gelen bir devrimdir. Doların 4.0 olduğu günleri geride bırakmanın bir tane yolu var; Sanayi 4.0’ı yakalamak” dedi. Bilecik, 4. Sanayi Devrimi’nin, ‘dört dörtlük’ bir devrim olduğunu vurguladı.

Dijitalleşmede henüz pilotuz


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!