Deprem korkusu villa satışlarını patlattı

Güncelleme Tarihi:

Deprem korkusu villa satışlarını patlattı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 24, 1999 00:00

Haberin Devamı

Deprem felaketi, çok katlı apartmanda oturmak istemeyen yüksek gelir sahibi kesimi villalara yöneltti. Beykoz, Kemerburgaz ve Şile gibi bölgelerde villa satışları 2-3 kat arttı.

YAŞANAN deprem felaketi sonrasında, Büyükçekmece'den Beykoz'a, Kemerburgaz'dan Şile'ye kadar İstanbul'un çeşitli bölgelerinde inşaa edilen villaların satışında büyük artışlar meydana geldi. Çok katlı apartmanlarda oturmak istemeyen, ya da depremde evleri zarar görenler iki katlı villalara rağbet ediyor.

Özellikle Yeşilköy, Yeşilyurt, Florya, Etiler civarında evleri zarar gören ve gelir durumu iyi olanlar villalara hücum etti. Villa satışları deprem öncesine göre en az iki-üç kat artarken, kullanılan lüks malzemeler, konutların genişliği ya da sitelerin içindeki sosyal aktiviteler artık müşterilerin tercihini öncelikli etkileyen unsurlar olmaktan çıktı. Müşteriler villalardan önce, müteahhit firmayı bilmek, daha önceki çalışmalarını görmek istiyor. Müşteriler zemin etüdleri ve depreme dayanıklılık raporlarını da mutlaka görüyor.

Kemerburgaz'da yer alan Kemer Country'de özellikle kiralık evlere talep depremden sonra iki katına çıktı. Üç fazda satışların tamamlandığı Kemer Country'de dördüncü faz satışlarına devam ediliyor. Kemer Country'de 1999 yılında toplam 660 ev satıldı. Kiraların yaklaşık 4 bin dolardan başladığı Kemer Country'de satış fiyatları da 400 bin dolardan başlıyor. Müşterilerin şimdi ilk olarak konutların depreme dayanıklılık raporlarını, zemin etüdlerini görmek istediklerini belirten Kemer Country yetkilileri şu bilgileri verdi:

‘‘Kiralık talebi daha fazla. Ev sahiplerine çağrıda bulunduk. Talep hakkında bilgi verdik. Altıncı mahalle için California'da Kobe depreminden sonra yerleşim planını yapan firma ile anlaştık. Şu anda özellikle Yeşilköy, Florya, sahil tarafında oturanlardan büyük talep görüyoruz. Depremden önce sadece yabancı yönetici ve işadamları rağbet ederken, şimdi talebin büyük çoğu Türklerden geliyor.’’

CALİFORNİA EVLERİ

İstanbul Büyükçekmece'de Alarko Holding tarafından inşaa edilen Alkent 2000 projesi toplam 7 mahalle ve 2 bin villadan oluşuyor. Şu anda 600 villanın inşaatı tamamlanan Alkent 2000'de, 600 villanın 550'si satıldı. Depremden sonra satışların iki kat arttığını belirten yetkililer, kiralık evlerin de depremden sonraki üç gün içinde bittiğini söylediler. Bundan sonraki projelerde iki katlı yanında tek katlı evlerin de inşaa edileceğini belirten yetkililer, tek katlı ev isteyen müşterilerin de fazla olduğunu belirtiyorlar. Gelen talep doğrultusunda hızla yeni mahallelerin inşaasına başlanacak olan Alkent 2000'de, kiralar 2 bin 500 dolardan başlayarak 6 bin dolara kadar çıkıyor. Alkent 2000'de evlerin satış fiyatları da 1 milyon dolara kadar ulaşıyor.

TALEP 8 KAT ARTTI

Toplam 1452 villa bulunan İstanbul Beykoz'da kurulu Acarkent'te, ikinci bölgede 350 villa henüz satışa sunulmazken, şu anda satışta olan 80 villa kaldı. Depremden sonra talebin 7-8 kat arttığını belirten yöneticiler, satışa sunulmayan 350 villaya da talebin fazla olduğunu belirtiyor. Üç dört ziyarette ancak gezilebilen Acarkent, İstanbul'un en yaşlı ve sağlam kayalıklarının üzerinde kurulmasının avantajını yaşıyor. Acarkent'te villa fiyatları 275 bin dolarla 850 bin dolar arasında değişiyor.

Beykoz Konakların'da şu anda satışta olan yaklaşık 400 villanın 205 tanesi satıldı. Hafta sonu normalde 20 25 kişinin gezdiği siteyi şimdi yaklaşık 100 kişi geziyor. Talebin 4-5 kat arttığı belirtilirken, kiralık evlerin de tümü tutuldu. Satış fiyatları 600 bin dolarla 1.2 milyon dolar arasında değişen vilların, kira fiyatları da orta tipte 2 bin 500 dolar büyük tipte de 3 bin dolar. Beykoz Konakları'nın bir özelliği de üst çatı kaplamalarının hafif bir malzeme olan shingle'dan yapılması. Altında da gaz beton ve çelik krişlerin bulunduğu çatı, büyük bir sarsıntıda kütle halinde değil krılarak düşüyor.

İstanbul'daki villa projeleri

Alkent 2000 Beykoz Konakları Acarkent Kemer Country Ekinoks Eston Ardıçlı Evler Bahçeşehir Teras Konutlar Ağaoğlu My City



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!