Denizlerin Ferrari'si İstanbul'da

Güncelleme Tarihi:

Denizlerin Ferrarisi İstanbulda
Oluşturulma Tarihi: Şubat 09, 2010 12:37

Arena Marine Yacht firması tarafından üretilen “Fe-1” modeli 11 metrelik sürat teknesi, 12 Şubat'ta başlayacak Avrasya Boat Show'da yerli ve yabancı alıcıların beğenisine sunulacak.

Konuya ilişkin yazılı açıklamada, CNR Ekspo Fuarcılık tarafından, Deniz Endüstrisini ve Denizciliği Geliştirme Derneği (DENTUR) desteğiyle düzenlenen Avrasya Boat Show 2010'un, 12-21 Şubat 2010 tarihleri arasında CNR Expo Fuar Merkezi'nde gerçekleştirileceği anımsatıldı.

Fuarda, Arena Marine Yacht Firması tarafından ilk kez üretimi yapılan ve Türkiye'nin en hızlısı olması planlanan 11 metre uzunluğundaki derin V yapılı Fe-1 modeli sürat teknesine, iç pazarın yanı sıra Avrupa ülkeleri ve komşu ülkelerden de yoğun talep beklendiği kaydedildi.

“Denizlerin Ferrarisi” olarak nitelendirilen ve ilk kez Avrasya Boat Show'da denize inecek olan Fe-1 sürat teknesinin, ilk etapta, İngiltere, İspanya, Fransa, İtalya ve Bulgaristan'a ihraç edilmesinin hedeflendiği dile getirilen açıklamada, “Hız ve deniz tutkusu olanların gözdesi olacak Fe-1, saatte tercih edilecek motora göre 80 ile 130 mil ve üzeri sürat yapıyor. 2 yılın üzerindeki Ar-Ge çalışmasının ardından, 2009 yılının ilk çeyreğinde yapımına başlanan Fe-1'e, henüz yapım aşamasındayken, iç ve dış pazardan yoğun ilgi ve talep yağdı” denildi. Fe-1'in, Avrasya Boat Show'da 4C32 No'lu stantta tanıtılacağı ifade edildi.

AR-GE AŞAMASINDA 15 ADET SİPARİŞ

Arena Marine Yacht firmasının ortaklarından Gültekin Demir, açıklamada yer verilen değerlendirmesinde şunları kaydetti:

“En büyük tutkum olan deniz ve hız birleşince, 2 yıllık Ar-Ge çalışmasının ardından hem soyadım hem de demiri simgeleyen Fe-1'nin üretimine başladık. Kendim için yaptığım tekneye, daha yapım aşamasındayken, yurt içi ve yurt dışından yoğun talebin olduğunu görünce, bu işi profesyonel olarak yapmaya karar verdik. Şu an, 2010 sonuna kadar yaklaşık, 15 tane Fe-1 sürat teknesi yapım siparişi aldık. Nitekim, şu an dünyada, yoğunlukla Amerika'da üretimi yapılan bu tip tekneler, peynir-ekmek gibi satılıyor.”

Demir, “denizlerin Ferrari”si olarak tanımladığı Fe-1'in, mevcut sürat teknelerine oranla 4-5 kat hıza sahip olduğunu, hız, dayanıklılık ve güvenlikte ciddi bir Ar-Ge çalışmasından geçtiğini vurguladı.

11 metre uzunluğundaki derin V yapılı sürat teknelerinin, ağırlıklı olarak Amerika'da üretildiğini anlatan Demir, ABD'de başta işçilik olmak üzere, girdi maliyetlerinin yüksekliğine işaret ederek, daha rekabetçi olunması nedeniyle, Avrupa ülkeleri, Orta Doğu ve Rusya'dan yoğun sipariş talebi beklediklerini bildirdi.
Demir, aynı tip tekneler ABD'de 250 bin ile 1,5 milyon dolar arasında satılırken, Türkiye'de maliyetlerin düşük olması nedeniyle bu tip sürat teknelerinin ortalama, motorsuz olarak 100 bin ile değişik ebatta ve motor seçenekleri ile 750 bin dolar aralığında satılabileceğini belirtti.

Fe-1'in iç ve dış mimarisine de değinen Gültekin Demir, şunları ifade etti:

“Uzun bir Ar-Ge çalışmasının ardından, son derece estetik, sağlam, güvenilir, konforlu ve kullanışlı bir sürat teknesi yaptık. Türkiye'nin en hızlısı olmasını planladığımız için saatteki 130 mil ve üzeri hızda, dalgalara ve rüzgara direnecek güçte bir tekne hazırladık. Teknenin iskeletini ve bütün donanımlarını olması gerekenden çok daha sağlam oluşturduk. İç-dış dizaynını, desen ve renklerini ise tekne sahibinin kişisel zevkine bırakıyoruz.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!