Dene, öğren!

Güncelleme Tarihi:

Dene, öğren
Oluşturulma Tarihi: Aralık 31, 2005 00:00

Ses dalgaları nasıl yayılıyor? Hangi maddeler sesi daha iyi iletiyor?

Bu soruları yanıtlamak için telden üretilmiş bir elbise askısına, biraz da pamuklu paket ipliğine ihtiyacımız olacak.

Tel elbise askının iki kenarına 50cm uzunluğunda pamuk paket ipini bağlayın. İpin uçlarını sağ ve sol işaret parmaklarınıza dolayıp, askıyı duvara doğru ya da sandalyeye doğru sallayarak çarpmasını sağlayın. Ne duyuyorsunuz?

Deneyimizin ikinci bölümünde aynı şeyi kulaklarınızı işaret parmaklarınızla tıkayarak tekrarlayınız Askıyı farklı objelere çarpmayı deneyin. İsterseniz askıyı farklı biçimlerde bükebilirsiniz. Bakalım duyduğunuz ses değişecek mi?

Elbise askısı bir yere çarptığında titreşime geçerek ses çıkarır. Kulaklarınızı parmaklarınızla tıkadığınızda, ses yükselir. Çünkü parmaklarınıza doladığınız pamuk iplik titreşimleri havadan daha iyi iletir.

Belki banyo yaparken suyun altında seslerin daha iyi duyulduğunu fark etmişsinizdir. Çünkü su da sesi daha iyi iletir.

BUNU BİLİYOR MUYDUNUZ?

Bundan yaklaşık olarak 152-145 milyon yıl önce sürü içinde yaşayan Stegosaurus, 9 metre uzunluğunda ve dört metre yüksekliğindeydi, ağırlığı ise 2-4 ton arasında değişiyordu. Yani iki otomobil büyüklüğündeydi. Otçul olan bu dev dinozorun kafası bedenine görü çok ufaktı. Bilim adamları bu nedenle sırtında bulunan testere dişine benzer çıkıntılarla kendisini düşmanlardan korumuş olabileceğini tahmin ediyorlar.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!