Dene, öğren!

Güncelleme Tarihi:

Dene, öğren
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 16, 2004 00:01

Parmak izin nasıl saptanır?

Televizyonda
izlediğiniz filmlerde detektiflerin olay yerinde parmak izi aradıklarını sık sık görürüz. Bu hafta sizlere parmak izinin ne şekilde görünür kılınabileceğini göstereceğiz. Önümüzdeki hafta ise ayak izini korumayı öğreneceğiz.

Gerekli malzemeler:

Yapışkan bant

Kurşun kalen

Bıçak

Zımpara kağıdı

Zımpara kağıdıyla, kurşun kalemden elde ettiğiniz siyah tozu istediğiniz zaman kullanmak üzere boş bir film kutusunda biriktirin. Evde ya da başka bir yerde parmak izi bulduğunuzu sandığınız bölgeye yumuşak bir fırçayla biraz bu tozdan sürerek parmak izinin iyice ortaya çıkmasını sağlayın.

Parmak izi ancak tüm çizgilerin görülmesi halinde işe yarar. Kendinizi gerçek bir detektif gibi hissetmek için yapışkan bandı parmak üzerinin üzerine yapıştırın ve daha sonra dikkatlice çektikten sonra bir defter sayfasına yapıştırın.

Parmak izinin yanına buluntu yerini de yazmayı ihmal etmeyin. Bu parmak izinin kime ait olduğunu bulmak için ıstampa yardımıyla evdekilerin parmak izini alın ve defterdeki örnekle karşılaştırın. Parmak izi üzerindeki çizgileri bir büyüteçle daha kolay görebilirsiniz.

BUNU BİLİYOR MUYDUNUZ?

Bir deprem normalde levhaların birbirine sürtünmesi ile meydana gelir. Fakat İran’da bulunan bir fay 1998 yılında herhangi bir sarsıntı olmaksızın farklı bir pozisyona girmişti. Shahdad fayında meydana gelen ve asismik ya da ‘sessiz’ deprem olarak adlandırılan deprem sismografların gözünden kaçtıysa da radar kayıtlarına yakalanmıştı. Sağdaki resim Shahdad bölgesinin yüzey yapısını alttaki resim ise yeraltındaki deformasyonları göstermekte. Arkadaki renkli alan altı ay önce meydana gelen 6,6 şiddetindeki bir depremi, kırmızı alanlar da fayın doğuya doğru ne şekilde kırıldığını göstermekte. Ön plandaki levha hareketleri sismik dalgalar oluşturmuş olsaydı 6 şiddetinde bir deprem meydana gelebilirdi diyor uzmanlar.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!