Dakar efsanesi

Güncelleme Tarihi:

Dakar efsanesi
Oluşturulma Tarihi: Ocak 17, 2011 00:00

Motosikletçi Merkit, ‘destek almadan yarışanlar’da 2. olarak podyumda Türk bayrağını dalgalandırdı. Arjantin ve Şili topraklarında yapılan 9 bin 605 kilometrelik yarışı 186 motosikletçinin 96’sı bitirdi. Kemal Merkit efsaneler arasına girdi

32. Dakar Rallisi, Arjantin’in başkenti dün Buenos Aires’te sona ererken, Türkiye’yi motosiklet kategorisinde temsil eden Kemal Merkit, evine ikincilik ödülü ile dönüyor.

Dakar fatihi Kemal Merkit, motor sporlarında yine yüzümüzü güldürürken, destek almadan yarışlar sınıfında 2’inci, genel klasmanda ise 63’üncü oldu.

Arjantin ve Şili topraklarında gerçekleştirilen 9 bin 605 kilometrelik zorlu yarışta, motosiklet kategorisinde mekanik destek almadan yarışanlar sınıfında (Malle Moto) ikincilik kupasını alan Merkit’in, 186 motosikletten 94’ünün bitirebildiği zorlu yarışta genel klasmanda elde ettiği 63’üncülükle de müthiş bir başarıya imza attı.

Kemal Merkit ayrıca 5. Dakar yarışını da bitirerek adını efsaneler arasına yazdırmayı başardı. “Çöl Kaplanı” lakaplı Merkit’in 19 Ocak Çarşamba günü akşam İstanbul’a geleceği bildirildi.

Al-Attiyah sürprizi

Dakar Rallisi’nde motosiklet klasmanında ilk üç sırayı KTM marka motosikletlerle yarışan Marc Coma (İspanya), Cyril Despres (Fransa) ve Helder Rodrigues (Portekiz) elde etti.

Otomobil klasmanında ilk 3 sırayı Wolkswagen ile yarışan sürücüler alırken, birincilik sürpriz bir isme gitti. Katarlı pilot Nasser Al-Attiyah kariyerinde ilk kez şampiyonluk kürsüne çıktı. Al-Attiyah’ı Güney Afrikalı Giniel de Villers ve efsane İspanyol Carlos Sainz izledi.

Kamyon klasmanında Kamaz marka kullanan Rus pilotlar Vladimir Tchaguine, Firdaus Kabinov ve Ilgizar Mardeev ilk 3 sırayı elde aldı.

Merkit’in günlüğü: Çöl ortasında Türk bayrağı

Merkit, Dakar Rallisi’nde her gün yaşadığı önemli olayları “dakarturk.com” adresli internet sitesine yazdı...
12 Ocak Çarşamba: Bir kum tepesi geçişinde, şahane bir an yaşadım bugün. Tepeyi bir çıktım ki, aşağıda arkadaşım Ozan kocaman bir Türk bayrağı açmış çölün ortasında. Muhteşem bir görüntüydü.
14 Ocak Cuma: Bugünkü en ilginç olay, özel etapta Annie Seel ile karşılaşmam oldu. Annie’nin motoru yağ boşaltmış ve etapta kalmıştı. Onu motorumun arkasına bindirip, en yakın seyirci noktasına kadar götürdüm.
16 Ocak Pazar: Ne yaparsam yapayım motosikletim 50 km süratin üzerine çıkamıyordu. Motor gaz yemiyordu. Bu hızla etabın git git bitmeyeceğini, ama başka da çarem olmadığını düşünerek güne başladım. Fakat motor kilometreler gittiçke açıldı ve eski haline döndü.

MERKİT KİMDİR

BAŞARILARI: 1996 Türkiye Enduro Şampiyonu, 2002 400 cc Türkiye Şampiyonluğu, 2003 Rally d’Orient 2005 Enduro Türkiye Şampiyonu, 2007 Dakar Rallisi dördüncülüğü, 2007 Birleşik Arap Emirlikleri Desert Challange maraton şampiyonluğu, 2008 Central Europe Rallisi altıncısı, 2008 Trans Orientale rallisi altıncısı, 2009 Dakar Rallisi dokuzuncusu, 2010 Trans Anatolia Rallisi genel klasman birincisi, 2010 Dakar Rallisi servissiz kategorisi birincisi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!