Cumhurbaşkanı Gül'den 2020 desteği

Güncelleme Tarihi:

Cumhurbaşkanı Gülden 2020 desteği
Oluşturulma Tarihi: Mart 24, 2013 12:46

2020 Yaz Olimpiyat ve Paralimpik Oyunları'nı düzenlemeye aday olan İstanbul'da incelemelerde bulunacak Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC) Değerlendirme Komisyonu'nun açılış toplantısı, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün katılımıyla yapıldı.

Haberin Devamı

Four Seasons Otel'de gerçekleştirilen toplantıda, İstanbul'un 2020 Olimpiyatları Adaylığı hakkında görüşler sunuldu ve değerlendirmeler yapıldı. Açılış toplantısına, Cumhurbaşkanı Gül'ün yanı sıra, Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, IOC Başkan Yardımcısı ve Değerlendirme Komisyonu Başkanı İngiliz Craig Reedie ve komisyon üyeleri, Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi Başkanı Uğur Erdener, İstanbul 2020 Adaylık Komitesi Başkanı Hasan Arat, milli voleybolcu Neslihan darnel ve diğer ilgililer katıldı.

İstanbul'un 2020 Olimpiyatları Adaylığı için ülkemize gelen Olimpiyat Komitesi gün boyu denetimlerde bulunacak, bu denetimler, tesis incelemeleri çarşamba gününe kadar sürecek ve 27 Mart Çarşamba günü basın toplantısı gerçekleştirilecek.

GÜL: "HALKIMIZ OLİMPİYAT OYUNLARINA HAZIR"
Basına kapalı gerçekleştirilen organizasyonun Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından yapılan açılış konuşmasında, “Türkiye pek çok şeyle tanınıyor ama ümit ederim şu ana kadar samimi Türk konukseverliğini tatmışsınızdır. Dünyaya kucak açıyor, evlerimizi, hayatlarımızı ve şehrimizi paylaşıyoruz. Halkımız olimpiyat oyunlarına hazır” ifadelerini  kullandığı belirtildi.

“Biz gururlu bir milletiz. Biz samimi bir milletiz” diyen Gül'ün, daha sonra şöyle konuştuğu kaydedildi: “Tüm dünyanın gözleri Türkiye'ye çevrildiğinde verdiğimiz sözleri tutacağız. Sunumları dinlediğinizde ve mekanları gördüğünüzde şu sözleri hatırlayacağınızı umuyorum; Türk hükümeti ve kişisel olarak Başbakan Erdoğan, İstanbul'un adaylığına ve söz verdiğimiz her şeyi yerine getirmeye tam anlamıyla destek vermektedir. Verdiğimiz sözleri yerine getirmek üzerine kurulmuş bir tarihimiz var. Olimpiyat ruhu daha şimdiden Türk insanının kalbinde ve tüm ulusta yer etmiş durumda. Artık Türkiye'nin sırası geldi. Daha önce hiç olmadığımız kadar hazır olduğumuzu önümüzdeki günlerde göreceğinizi umuyorum. Evimize hoş geldiniz, İstanbul'a hoş geldiniz.”

Haberin Devamı

TOPBAŞ: "DÜNYA BURADA OLMAK İSTİYOR"
Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç'ın da yaptığı konuşmada, “Size olimpiyatlar konusundaki vizyonumuzu değil tutkumuzu anlatmak istiyorum. Bu ülke ve bu şehir en büyük onur olan olimpiyat ve paralimpik oyunlarına ev sahipliği yapmaya hazır ve bunu başarabilecek güçteyiz” ifadelerini kullandığı bildirildi.

Haberin Devamı

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın ise İstanbul'un her yönüyle olimpiyatlara ev sahipliği yapmaya hazır olduğunu kaydederek, “İstanbul dünyada en fazla ziyaret edilen beşinci kent. Dünya burada olmak istiyor ve biz de içtenlikle onlara ev sahipliği yapmaya hazırız” diye konuştuğu kaydedildi.

İstanbul 2020 Adaylık Komitesi Başkanı Hasan Arat'ın yaptığı sunumda İstanbul'un dinamik bir nüfus yapısına sahip olduğunu ve mevcut tesis altyapısıyla birlikte olimpiyatlara ev sahipliği yapacak kapasitede bulunduğunu ifade ettiği belirtildi. Milli voleybolcu Neslihan Darnel'in de değerlendirme komisyonu üyelerine yönelik bir konuşma yaptığı bildirildi.

Haberin Devamı

GÜL: "HER ZAMANKİNDEN DAHA FAZLA HAZIRIZ"
Cumhurbaşkanı Gül, Uluslararası Olimpiyat Komitesi Değerlendirme Komisyonu'nun açılış toplantısının ardından yaptığı değerlendirmede, “Çok yönlü ticari, finansal ve kültürel alışverişlerin gerçekleştiği gerçek bir global şehir” olarak nitelediği İstanbul'un “2020 Olimpiyatlarına ev sahipliği yapmak için tüm antik ve çağdaş kimlik unsurlarına sahip olduğunu” belirtti. İstanbul 2020'nin, “iki kıtada aynı anda yapılan ilk olimpiyat oyunları” olarak tarihe geçeceğini vurgulayan Gül, “Bunun da ötesinde Türkiye'de yani bir Müslüman ülkede yapılacak ilk olimpiyat oyunları olacak. Olimpiyat ailesini dünyanın başka hiçbir şehrinde var olmayan zengin bir tarihe ve etkileyici bir kültüre sahip yepyeni bir çevre ile tanıştıracak” ifadesini kullandı. İstanbul'un ve merkezinde bulunduğu geniş coğrafyanın heterojen yapısının ve kültürel çoğulluğunun altını çizen Gül, bunun yan yana inşa edilmiş camileri, kiliseleri ve sinagogları bir araya getiren İstanbul mimarisinde görülebileceğini, İstanbul'un olimpiyat ruhunun henüz dokunamadığı çok geniş bölgelere, kültürlere ve inançlara ulaşabildiğini kaydetti.

IOC üyelerinin İstanbul'u son ziyaretlerinin 2001 yılında gerçekleştiğini anımsatan Gül, Türkiye'de son 10 yılda yaşanan değişime dikkati çekti. 10 yıl önce başlatılan reformlar ve siyasi istikrarla daha güçlü bir Türkiye vizyonunun hayata geçtiğini ifade eden Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye'nin kendisine ve geniş bir coğrafyada “iyiliğin gücü” olabilme potansiyeline inandığını belirtti. Hayata geçirilen yapısal ekonomik reformlarla gayrisafi milli hasılanın 1 trilyon doları aştığına vurgu yapan Gül, 10 yıl içinde Türkiye'nin, dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasına girmesinin beklendiğini hatırlattı.

Haberin Devamı

"UNUTULMAYACAK BİR OLİMPİK MİRAS BIRAKMAYA KARARLIYIZ"
Türkiye'nin dört bir yanında gerçekleştirilen altyapı yatırımlarına işaret eden Cumhurbaşkanı Gül, İstanbul'un da altyapısının oyunlara hazır olduğunun altını çizdi. Gül, “Bu yatırımların arasında yeni havalimanları, yüksek hızlı trenler, metro hatları, otoyollar, yeni spor tesisleri ve dev konut projeleri var. İstanbul son 10 yıl içinde kendini dönüştürdü. 2005 yılından bu yana ulaşım alanındaki iyileştirmeler için her yıl ortalama 1,5 milyar dolar harcandı. 2018 itibarıyla ulaşım altyapısı için 10 milyar dolarlık daha yatırım yapılacak” değerlendirmesini yaptı.

İstanbul'un son yıllarda gerçekleştirdiği başarılı uluslararası organizasyonları da anımsatan Gül, Türkiye'nin ve İstanbul'un ekonomik ve organizasyonel kapasitesi, her tür uluslararası etkinliğe ev sahipliği yapmaktaki becerisini kanıtladığını kaydetti. Olimpiyatlar için inşa edilenlerin oyunlardan sonra atıl kalmayacağına vurgu yapan Gül, inşa edilenlerin Türkiye'nin genç ve dinamik nüfusuna miras kalacağını belirtti.

Cumhurbaşkanı Gül, “2020 Olimpiyat oyunlarına ev sahipliği yaparak bu şehirde, bu ülkede ve tüm bölgemizde unutulmayacak bir olimpik miras bırakmaya kararlıyız. Gün Türkiye'nin günüdür. Her zamankinden daha fazla hazırız” vurgusunda bulundu.

415 HALKA AÇIK TESİS VE 24 YENİ MEKAN
İstanbul 2020 Spor Direktörü Alp Berker ise 2020 Yaz Olimpiyat ve Paralimpik Oyunları'nı düzenlemeye aday olan İstanbul'da incelemelerde bulunan Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC) Değerlendirme Komisyonu'na sunumda bulundu. Alp Berker, Türk hükümetinin geçen yıl açıkladığı 1,7 milyar dolarlık yatırım programı kapsamında, 2020'ye kadar halka açık 415 spor tesisi ve 24 yeni mekan kurulacağını kaydederek, şu ifadeleri kullandı: "Yüzde 50'si 25 yaşın altında ve 20 milyonu 20 yaşından genç olan nüfusuyla oldukça büyük bir potansiyel seyirci kitlesine sahip Türkiye'nin her yanında spor faaliyetleri, adaylığımız yoluyla tabandan elite kadar teşvik edilirken, yeni mekanlar şehrimizin ve sakinlerinin uzun dönemli ihtiyaçlarına cevap verecek şekilde tasarlanacak. Adaylığımız, sporun kültürler, inançlar ve gelenekler arasında köprü olma, kalıcı bir uyuma esin verme gücüne inanıyor.

TERİM: “HEPİZ, HER ŞEYİMİZLE BU ORGANİZASYONA HAZIRIZ"

Galatasaray Teknik Direktörü Fatih Terim, 2020 Yaz Olimpiyat ve Paralimpik Oyunları'na aday İstanbul'un, bu önemli organizasyonu düzenlemeye hazır olduğunu söyledi. Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC) Değerlendirme Komisyonu'nun İstanbul'da yaptığı incelemeler kapsamında basın mensupları, Türk Telekom Arena'yı gezdi. Medya mensuplarını stadın VIP salonunda Galatasaray Kulübü Başkanı Ünal Aysal, başkan yardımcısı Refik Arkan, Galatasaray İcra Kurulu Başkanı Lutfi Arıboğan ile sarı-kırmızılı futbol takımının teknik direktörü Fatih Terim karşıladı.

Aysal ve yöneticiler basın mensuplarıyla yakından ilgilenirken, Fatih Terim kısa bir açıklamada bulundu. Terim, Türkiye'nin olimpiyat oyunlarını düzenlemeye hazır olduğunu dile getirerek, “Ülke olarak hazırız. İstanbul'un önemli bir şehir olduğunu düşünüyoruz. Olimpiyatları istiyoruz. Buradan bütün ülke adına, önemli adaylardan biri olduğumuzu ve 'Bu kez biz olalım' diyoruz. Tüm ümidimiz odur. Hepimiz, her şeyimizle bu organizasyona hazırız. Umarım olimpiyat camiası da bizi seçer” ifadelerini kullandı. İstanbul 2020 Adaylık Komitesi Medya ve İletişim Danışmanı Emir Turam, yerli ve yabancı basın mensuplarına stadın özellikleri ve çevresiyle ilgili sunum yaptı.

IOC DEĞERLENDİRME KOMİSYONU ÜYELERİ ATATÜRK OLİMPİYAT STADI'NI GEZDİ

2020 Yaz Olimpiyat ve Paralimpik Oyunları'nı düzenlemeye aday İstanbul'da incelemelerde bulunan Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC) Değerlendirme Komisyonu'nun üyeleri, Atatürk Olimpiyat Stadı'nı gezdi. IOC Başkan Yardımcısı İngiliz Craig Reedie başkanlığındaki komisyon üyeleri, Four Seasons Hotel'de gerçekleştirilen ve Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün de katıldığı açılış toplantısının ardından Olimpik Şehir Bölgesi, Sahil Bölgesi, Orman Bölgesi ve Boğaziçi Bölgesi olarak 4'e ayrılan İstanbul 2020 Master Planı'nda ilk önce Orman Bölgesi'nde bulunan Türk Telekom Arena'yı gezdi.

Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi Başkanı Uğur Erdener, İstanbul 2020 Adaylık Komitesi Başkanı Hasan Arat ve komite üyelerinin eşlik ettiği IOC Değerlendirme Komisyonu Üyeleri, burada yapılan incelemelerin ardından otobüsle Atatürk Olimpiyat Stadı'na hareket etti. Heyet, yapımı süren Kirazlı-Olimpiyat Parkı metrosunun İSTOÇ durağından kalkan özel seferle stada geldi.

Çevresi ve içi afişlerle süslenen stadı inceleyen IOC Değerlendirme Komisyonu üyeleri, burada Türkiye Atletizm Federasyonu Başkanı Mehmet Terzi, Türkiye Yüzme Federasyonu Başkanı Ahmet Bozdoğan, Türkiye Tekvando Federasyonu Başkanı Metin Şahin, Türkiye Golf Federasyonu Başkanı Ahmet Ağaoğlu, milli sporcular Gamze Bulut, Servet Tazegül, Eşref Apak, Nilay Yiğit ve Nazmiye Muslu ile bir araya gelerek fotoğraf çektirdi.
IOC Değerlendirme Komisyonu Üyesi Namibyalı eski atlet Frank Fredericks de statta genç atletlerle gösteri yarışı yaptı.

Yerli ve yabancı basın mensupları da komisyon üyelerinden ayrı olarak Türk Telekom Arena'yı gezdikten sonra aynı şekilde metroyla Atatürk Olimpiyat Stadı'na geldi. İstanbul 2020 Adaylık Komitesi Medya ve İletişim Danışmanı Emir Turam, basın mensuplarına Atatürk Olimpiyat Stadı ve Olimpik Şehir Bölgesi'ne yapılacak tesisler hakkında görüntüler eşliğinde bilgi verdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!