Continental Koç’tan Oltaş’ı alıp distribütör kendisi oluyor

Güncelleme Tarihi:

Continental Koç’tan Oltaş’ı alıp distribütör kendisi oluyor
Oluşturulma Tarihi: Haziran 24, 2008 00:00

Koç Holding, bünyesindeki Oltaş’ı Almanya’nın en büyük lastik üreticisi Continental AG’ye satıyor.

Alman lastik devi, Continental marka lastiklerin Türkiye distribütörü olan Oltaş’ı alarak büyük potansiyel gördüğü Türkiye’de kendisi doğrudan faaliyete geçmeyi planlıyor.

KOÇ Holding, otomotiv, dayanıklı tüketim ürünleri, enerji ve finanstan oluşan dört ana sektöre odaklanma stratejisi doğrultusunda çekildiği sektörlere lastiği de ekliyor. Koç Holding, bünyesindeki Oltaş’ı (Otomotiv Lastikleri Tevzi A.Ş.) Almanya’nın en büyük lastik üreticisi Continental AG’ye satmaya hazırlanıyor. Alman lastik devi, Continental marka lastiklerin Türkiye distribütörü olan Oltaş ile büyük potansiyel gördüğü Türkiye’de doğrudan faaliyete geçmeyi istiyor. Oltaş’ın satışı için Koç Holding ile Continental arasındaki görüşmelerin neredeyse tamamlanmak üzere olduğu belirtildi.

1963’te Vehbi Koç kurdu

Oltaş, Vehbi Koç tarafından ’Royal Lastikleri Tevzi A.Ş.’ adıyla 1963 yılında kuruldu. Şirketin ilk yönetim kurulunda Vehbi Koç’un yanı sıra şu isimlerden oluştu: Rahmi Koç, Bernar Nahum, Kenan İnal ve Can Kıraç. Genel müdürlük görevini de üstlenen Bernar Nahum’un tüm Ford bayilerinin Uniroyal bayi olduğunu açıklamasıyla şirket resmen faaliyete geçmiş oldu. İlk bayi teşkilatı 130 bayiden oluşuyordu.

Goodyear’a devroldu

1986 yılı şirket için önemli bir dönüm noktası oldu. Goodyear Lastikleri T.A.Ş. ile Uniroyal Endüstri T.A.Ş. arasında bir birleşme gerçekleşti. Goodyear, Uniroyal’in Adapazarı’nın Beşköprü Mevkii’nde bulunan fabrikasını devraldı. Bunun sonucu olarak da şirketin unvanı ’Otomotiv Lastikleri Tevzi A.Ş.’ olarak değiştirilerek bugünkü Oltaş adını aldı. 1989 yılında Fulda markalı lastiklerin satışına başlayan Oltaş, 2002 yılında Goodyear ile olan anlaşmayı feshetti. Aynı yıl Continental ile distribütörlük anlaşması yapan Oltaş, 1 Temmuz 2003 tarihinden beri Alman markanın lastiklerinin satışını gerçekleştiriyor.

Continental AG, Oltaş ile Türkiye’deki ilk yatırımını gerçekleştirmiş olmayacak. Grubun bünyesindeki ContiTech’in Bursa’da bir süspansiyon fabrikası bulunuyor. ContiTech Lastik Sanayi ve Ticaret A.Ş. Nilüfer Organize Sanayi Bölgesi’ndeki fabrikasında hava süspansiyon sistemleri üretiyor.

500 bin lastik sattı cirosu yüzde 13 arttı

YILDA 500 bin adetlik lastik satışı gerçekleştiren Oltaş, 2007 yılında cirosunu yüzde 13 oranında arttırarak 69 milyon YTL’ye çıkardı. Şirket, Barum ve Sportiva gibi Continental tarafından üretilen lastik markalarının satışına ek olarak otomotiv yan sanayi ürünleri de pazarlıyor. Oltaş halen Tudor Akü, Mann Filtre ve Alcoa Kamyon-Otobüs Dövme Alüminyum Jantları’nın satış ve pazarlamasını yürütüyor.

1871’de kuruldu, bu yıl 26 milyar Euro’yu geçecek

CONTINENTAL lastiklerine ait ilk fabrika 1871 yılında Almanya’nın Hannover kentinde kuruldu. Lastik kullanımının başlangıcıyla yaşıt sayabilecek Continental, 36 ülkede 150 bin çalışanıyla faaliyet gösteriyor. Geçtiğimiz yıl otomotiv teknolojileri geliştiren Siemens VDO’yu da satın alan Continental, aynı zamanda sürüş teknolojileri, elektronik güvenlik, güç iletişim ve süspansiyon sistemleri gibi otomotiv endüstrisinin en önemli donanımlarında da üretim yapıyor. Otomotiv sektörü dışında havacılıktan madenciliğe kadar birçok farklı alanda da faaliyete gösteren Alman devi, 2008 yılında 26.4 milyar Euro ciro elde etmeyi hedefliyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!