Çok uluslu lig

Güncelleme Tarihi:

Çok uluslu lig
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 31, 1997 00:00

Haberin Devamı

Yarın başlayacak futbol liginde sayısal üstünlük Rumenler'de. 12 Rumen'i 6 Güney Afrikalı, 5 Bulgar futbolcu izliyor. 18 kulübümüzün 10'unun teknik patronu da yabancı.

Özlenen ve beklenen ligimiz yarın start alıyor. Yine bir yığın umut, kıyasıya mücadele, istemesek de tartışmalar, itişmeler, zaman zaman küfürleşmeler hep bu lig filminin içinde olacak.

1997-98 futbol sezonunda Türkiye Birinci Ligi bu ilginç görüntülerin ötesinde, bir başka ilginç mücadeleye sahne olacak. Bu yeni sezonda 22 ülkeden tam 59 yabancı futbolcu, yerli futbolcularımızın arasına karışarak puan kavgasına girişecek.

Hani, derler ya: ‘‘72.5 milletten adam var’’ diye... İşte ona benzer bir gerçeği bu sezon ligimizde yaşayacağız. Kim bu yabancılar, en fazla hangi ülkenin futbolcusu ligimizde oynayacak. En yaşlısı kim. En genci hangisi. Kaç tane yabancı teknik adam var. Bu soruların her birine bu yazıda yanıt bulacaksınız.

RUMEN ÜSTÜNLÜĞÜ

Evet, 22 ülkeden, 59 yabancı futbolcunun yer alacağı ligimizde sayısal üstünlük Rumenlerde... Tam 12 Rumen futbolcuyu bu sezon izleme fırsatı bulacağız. Romenlerin takımlara dağılımları da şöyle: G.Saray (4), Altay (3), G.Antep (1), Kocaeli (1), Samsun (1), Karabük (1), F.Bahçe (1).

Rumenler'den sonra ikinci sırayı 6 futbolcu ile Güney Afrika alırken, üçüncü sırada ise 5 futbolcuyla Bulgaristan var. Yine bu ligde 4'er Bosna Hersek ve Nijeryalı, 3 Brezilyalı, 3 Sırp, 3 Kamerunlu, 2 Zaireli, 2 Kongolu, 2 Hırvat, 2 Gana, 2 Uganda ve birer tane de Danimarka, Rusya, Çek, İran, Zimbabve, Avusturalya, İngiliz, Polonya, Makedon futbolcu bulunuyor. Bu arada tam 9 takım Kocaeli, Altay, Kayserispor, Ç.Dardanel, Ankaragücü, Gaziantep, F.Bahçe, G.Saray ve Beşiktaş 4 yabancı futbolcu kontenjanını kullanarak yeni sezonda mücadele edecekler.

Peki, bu yabancılar cennetinin en yaşlı futbolcusu kim? Ankaragücü'nün Avusturalyalı futbolcusu Vlado Bozinoski'nin nufus kağıdında 1964 doğumlu yazıyor. Yani 33 yaşında... En genci ise, Şekerspor'un Kongo'dan transfer ettiği Yvos Kitutele. Bu futbolcu 1978 doğumlu. Tam tamına 19 yaşında.

Kulüplerimizin yabancı transferi genelde orta saha ve forvet oyuncular üzerinde yoğunlaşıyor. Bu arada yeni sezonda, 18 takımdan 5'inin kalesini de yabancılar koruyacak.

VE TEKNİK ADAMLAR

Yeni sezonda yabancı teknik adamların çokluğu lige ayrı bir hava katacak. Gerçek şu ki, ligimizde yabancı teknik adam hegemonyası var. Rakamlar yalan söylemediğine göre, 18 Birinci Lig takımından 10 tanesinin başında yabancılar yer alacak. 3 Hırvat, 2 Alman, 2 Romen, 1 Galli, 1 Belçikalı ve 1 Bosna Hersekli... Bakalım, bu yabancılar yeni sezonda takımlarına ne oranda yararlı olacak. Yabancı transferinin yıl sonuna kadar serbest olduğunu da düşünürsek, bekleyelim bu yabancılar kervanına daha kimler katılacak...

LİGİMİZDEKİ YABANCI TEKNİK DİREKTÖRLER

Otto Bariç (F.Bahçe), Toshack (Beşiktaş), Osieck (Kocaeli), Hrubech (Samsun), Heylens (G.Antep), Biyediç (Karabük), Susiç (İstanbulspor), Multescu (Kayseri), Pezuroviç (G.Birliği), Marian Bondrea (Altay).

YABANCI FUTBOLCULAR

GALATASARAY: Hagi (Romanya), Popescu (Romanya), İlie (Romanya), Filipescu (Romanya)

BEŞİKTAŞ: Amokachi (Nijerya), Mrmiç (Hırvatistan), Yankov (Bulgaristan), Lecthkov (Bulgaristan)

FENERBAHÇE: Högh (Danimarka), Okocha (Nijerya), Uche (Nijerya), Sabin (Romanya)

TRABZONSPOR: Rada (Çek Cum.), Vugrineç (Hırvatistan), Misse Misse (Kamerun)

BURSASPOR: Pollen (G.Afrika), Madida (G.Afrika), Vidolov (Bulgaristan)

İSTANBULSPOR: Gerson (Brezilya), Salenko (Rusya), Musiç (Bosna)

KOCAELİSPOR: Stingaciu (Romanya), Dobrowski (Polonya), Moshoeu, (G.Afrika), Mirkoviç (Sırbistan)

G.ANTEP: Lima (Brezilya), İsias (Brezilya), Bukya (Uganda), Preko (Gana)

SAMSUNSPOR: Allum (Kamerun), Timofte (Romanya), N'Gonge (Zaire)

ANTALYA: Kona (Zaire), Guintchev (Bulgaristan), Khuse (G.Afrika)

GENÇLERBİRLİĞİ: Pascal (Nijerya), Phiri (G.Afrika)

ANKARAGÜCÜ: Kalenga (Kongo), Bozinovski (Avustralya), Baidoo (Gana), Gabbiadini (İngiltere)

VANSPOR: Donev (Bulgaristan), Bernard (Kamerun)

ALTAY: Moisescu (Romanya), Coparan (Romanya), Dancilescu (Romanya), Sharudi (İran)

Ç.DARDANELSPOR: Mapeza (Zimbabve), Musisi (Uganda), Shubert (Sırbistan), Gerson (Brezilya)

ŞEKERSPOR: Kitutele (Kongo)

D.Ç.KARABÜK: Tene (Romanya), Haliloviç (Bosna), Senhad (Bosna)

KAYSERİ: Michelele (G.Afrika), Strizu (Romanya), Sladan (Sırbistan), Çeleski (Makedonya).

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!