Çılgın projemiz tamam

Güncelleme Tarihi:

Çılgın projemiz tamam
Oluşturulma Tarihi: Mart 20, 2017 21:55

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak’ın ‘Güneşteki çılgın projemiz’ olarak adlandırdığı Türkiye’nin en büyük güneş enerjisi santralı için ihale dün yapıldı. Kıran kırana pazarlığın döndüğü ihalede kazanan kilovatsaat başına 6.99 cent fiyat veren Kalyon-Hanwha Grubu oldu.

Haberin Devamı

TÜRKİYE’NİN en büyük güneş santralı için dün yapılan ihalede en iyi teklifi 6.99 sent ile Kalyon-Hanwha Grubu verdi. 8 sent’ten açılan ihale 18 tur devam etti. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, “Burada 1.3 milyar doları aşacak bir yatırımın ötesinde artık Türkiye’de güneş enerjisinde teknoloji üreten, Ar-Ge yatırımını da yaparak hem iç piyasada değerlendirilecek hem de bölgeye ihraç edilecek bir sürecin de başlangıcına şahitlik etmiş olduk” dedi.

Karapınar Yenilenebilir Enerji Alanı (YEKA) ihalesi, dün Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nda yapıldı. Karapınar Enerji İhtisas Endüstri Bölgesinde bulunan ve bin megavat kapasite tahsisli Karapınar YEKA-1 GES ihalesine, Limak- CMEC- Hareon Solar Ortak Girişim Grubu, Kalyon-Hanwha Grubu, Çalık Enerji-Solargiga Ortak Girişim Grubu ve AKC Güneş Ortak Girişim Grubu katıldı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Abdullah Tanca’nın komisyonu başkanlığını yaptığı ihale, kilovatsaat başına elektrik enerjisi alım tavan fiyatı olarak belirlenen 8 sent üzerinden açıldı. 19 tur süren ihalede en iyi fiyatı Kalyon-Hanwha Grubu 6.99 sent ile verdi.

Haberin Devamı

İhaleden sonra Bakan Albayrak, projeyi “çılgın” proje olarak adlandırdığını belirterek, yenilebilir kaynaklarda kritik bir kavşak olan güneş enerjisinde önemli bir adım atıldığını söyledi. Farklı ülkelerden gelen yatırımcıların ihalede kıyasıya yarıştığını ifade eden Albayrak, “İhalenin sonunda Kalyon-Hanwha Grubu kilovatsaat başına 6.99 sentlik fiyatla hem Türkiye yenilenebilir enerjisi açısından hem bölgede güneş enerjisi ve piyasası açısından çok büyük bir yatırım taahhüdü ile kazanan grup oldu” dedi.

SIRA RÜZGÂRDA

Albayrak, şunları söyledi: “Bu alanda, Türkiye’nin dünya ile rekabet edebilecek bir enerji sektörünün önünün ardına kadar açıldığını düşünüyorum, çünkü önümüzdeki aylarda benzer bir ihaleyi inşallah rüzgar enerjisinde de yapacağız. Bugün itibarıyla güneş enerjisinin çılgın projesi diyeceğimiz ve dünya üzerinde kurulu en büyük fotovoltaik saha dediğimiz bin megavatlık bir yatırımdan bahsediyoruz. Bu tarz, büyük bir yatırım Türkiye ekonomisinin, Türkiye enerji sektörünün büyüklüğü açısından da çok önemli bir mesaj veriyor. Daha düne kadar güneş enerjisinde üretilen elektriğin teşviki ile birlikte uyguladığımız fiyat politikası 13.3 sent alım garantisinin üzerine yerli ekipman kullanımına bağlı 19.5 sent olarak uygulanan bu enerjinin maliyet politikası, bugünkü ihaleyle 6.99 sente düşerek, neredeyse üçte biri rakamla tarihi resmi bir başarıyı ortaya koyuyor.”

Haberin Devamı

Albayrak, Türkiye’yi büyütmeye devam edeceklerini vurgulayarak, “Karapınar YEKA projesinde, elektrik enerjisi üretim tesisinin kurulumunda yaklaşık 700 ve fabrikanın işletilmesinde 200 ila 350 daimi personel,  Ar-Ge faaliyetlerinde 100 tam zamanlı teknik personelin doğrudan istihdam olanağı sağlanırken, yerli tedarik zinciri ile ayrıca binin üzerinde personelin dolaylı istihdamı sağlanmış olacaktır” dedi.

 TÜRKİYE’YE GÜVENİ GÖSTERİYOR

KALYON Holding Enerji Grubu Başkanı Murtaza Ata, ihalenin Türk ekonomisi açısından oldukça önemli olduğunu belirterek, “Hanwha Q Cells şirketinin Türkiye’de bu yatırıma giriyor olmasını Türkiye’nin geleceğine olan güvenini göstermesi açısından çok önemsiyoruz” dedi. Hanwha Q Cells Türkiye Genel Müdürü Ho woo Shin da Türkiye ekonomisi ve güneş enerjisinin gelişimine inandıklarını söyledi. 

BAKMADAN GEÇME!