"Çifte puan"ı saçma buldu

Güncelleme Tarihi:

Çifte puanı saçma buldu
Oluşturulma Tarihi: Aralık 11, 2013 14:01

Red Bull-Renault takımının pilotu: "(2014 sezonun son yarışında iki kat puan verilmesi) Çok saçma ve tüm sezon boyunca sıkı çalışanları cezalandırıyor"

Haberin Devamı

Formula 1 takımlarından Red Bull-Renault'nun üst üste 4. kez şampiyonluk yaşayan sürücüsü Sebastian Vettel, 2014 sezonunun "son yarışında iki kat puan verilmesi" kuralını eleştirdi.

2013 sezonundaki son 9 yarışı kazanan Vettel, Uluslararası Otomobil Federasyonu'nun (FIA) 2014 Formula 1 sezonunda yaptığı kural değişikliklerinden "takımların sezonun sonuna kadar şampiyonaya odaklanması için sezonun son yarışı Abu Dabi Grand Prix'sinde iki kat puan verilmesi"ni Alman Sport Bild dergisine değerlendirdi.

Sürücüler, taraftarlar ve uzmanların, kural değişikliği karşısında şaşkına döndüğünü ve endişelendiğini belirten Alman pilot, "Formula 1'in geleneklerine değer veren biri olarak yeni kurala bir anlam veremedim. Düşünün ki Almanya Birinci Futbol Ligi'nin (Bundesliga) son haftasında puanlar aniden ikiye katlanıyor. Çok saçma ve tüm sezon boyunca sıkı çalışanları cezalandırıyor" ifadelerini kullandı.

Formula 1 Strateji Grubu ve Formula 1 Komisyonu'nu, Dünya Motor Sporları Konseyi toplantısında, "son yarışta çifte puan" uygulamasının yanı sıra "küçük kural ihlalleri için 5 saniye cezası verilmesi", "sürücülerin, 2 ile 99 arasında, her sezon sabit olarak kullanacağı yarış numaraları seçmesi", "Ocak 2015'ten itibaren takımların bütçelerine genel bir sınır getirilmesi" ve "Lastik tedarikçisi Pirelli'nin, Red Bull, Mercedes, Ferrari, Force India ve Toro Rosso takımlarının katılımıyla 17-19 Aralık 2013 tarihlerinde sezon öncesi test yapması"na karar vermişti.

"Çifte puan" şampiyonları değiştiriyor

Gelecek sezon uygulanması planlanan "son yarışta çifte puan" kuralı, önceki sezonlarda yürürlükte olsaydı şu an şampiyon olan pilotların yerine başka isimler birincilik sevinci yaşayacaktı.

2012 sezonunu, son yarış Brezilya Grand Prix'sindeki ikinciliğine rağmen (şampiyona lideri Vettel 6. olmuştu) 278 puanla Vettel'in 3 puan arkasında ikinci bitiren Ferrari'nin İspanyol pilotu Fernando Alonso, yeni kural geçerli olsa kariyerinin üçüncü Formula 1 şampiyonluğunu kutlayacaktı.

2008 şampiyonu, son yarış Brezilya Grand Prix'sinde 5. olan Büyük Britanyalı Lewis Hamilton değil, damalı bayrağı ilk sırada geçen ancak bir puanla sürücüler klasmanını ikinci bitiren Brezilyalı Felipe Massa olacaktı.

Aynı şekilde 2003'te de unutulmaz pilot Alman Michael Schumacher yerine Fin pilot Kimi Raikkonen zirveye çıkacaktı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!