Çanlar Kimin İçin Çalıyor

Güncelleme Tarihi:

Çanlar Kimin İçin Çalıyor
Oluşturulma Tarihi: Şubat 27, 2002 01:34

ERNEST Hemingway'in romanı ile ilgili bir yazı yazmayacağız. Bu başlığı sadece son günlerde Galatasaray spor takımında oluşan şansız sakatlanmalar sonrası uygun olacağı kanısı ile yazının başına koyduk.

2 haftada 3 çapraz bağ sakatlığı hakikaten dikkati çekecek kadar mı? Diğer ülkelerin liglerinde de görüyoruz, mesela İtalya'da Redondo, Inzaghi, Macellari, Baggio, Locatelli bu yıl içinde maalesef ön çapraz bağ zedelenmesi nedeni ile ameliyat olmuşlardır.

Futbol günümüzde daha hızlı ve daha sık olarak oynanmaktadır. Üst seviyede bir takım neredeyse 3-4 günde bir maç yapmaktadır. Bunun dışındaki günlerde yapılan taktik antrenmanlarını da ekleyecek olursak sporcu her an sakatlıkla yüz yüze kalmaktadır.

FIFA yayınladığı bültenlerde; sakatlıkların % 40-70'inin dizde ön çapraz bağ, menisküs ve kıkırdaklarda olduğunu, genellikle hızlanma ve yavaşlama hareketlerindeki ani durmaların bacağı fikse edip vücudun döndüğünü ve zedelenmeye neden olduğunu, başka sakatlığının varsa bunun oranının arttığını, genel sağlık durumunun önemini belirtmiştir. Yorgun bir sporcuda motor koordinasyonda eksiklik ortaya çıkmaktadır.

ZEMİN FAKTÖRÜ

Ön çapraz bağ zedelenmesi çoğunlukla başka sporcunun teması olmadan, ayağın yerde sabit takılması ile olmaktadır. Burada sporcunun genel durumunun yanında sahanın düzgünlüğü, saha şartları ve sporcunun giydiği ayakkabı ve kramponlar çok önemlidir. Ali Sami Yen Stadı'nda sporcularımız çoğunlukla zemin bozukluğundan yakınmaktadırlar. Zeminin bozukluğu sonrası her türlü sakatlık riski artmaktadır. Buna ilave olarak uygun olmayan ayakkabı seçimi, krampon seçimi, maç öncesi germe ve ısınmaların iyi yapılmaması, maça yorgun çıkılması, başka bir sakatlığın risk faktörlerini arttırmaktadır.

İyi bir fizik kondisyon, teknik, adele kuvveti, motor koordinasyon sakatlanma riskini en aza indirir. Takım coachunun ve teknik kadronun vazifesi bu işlevlerin herhangi birinde aksama olmasını önlemektir. Eğer bu atlanır ve aşırı yorgunluk olursa, kondisyon, adele kuvveti ve motor koordinasyon bozukluğu açığa çıkar ve ciddi sakatlıklarla her zaman karşılaşılabilinir.

KONTROL DIŞINDA

Takım sağlık ekibi ve doktoru, G.Saray'da Dr.Kurtulmuş ve ekibinin yaptığı gibi, bu olaylar üzerinde fazla etkinliği yoktur. Tıbbi olarak gereken zaten yapılıyor ve oluşan olaylar sağlık ekibi kontrolü dışında gelişmektedir.

Aktif spor yapanlarda çapraz bağ zedelenmesinin tedavisi cerrahidir ve patellar tendon yada Hamstring tendonu kullanılarak yeni çapraz bağ yapılır ve sporcu iyi bir rehabilitasyon devri sonrası en erken 4 ayda sporuna döner. FIFA bültenlerinde bu süre 6-8 aydır.

Çanların başka sporcularımız için ÇALMAMASI dileği ile.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!