Can Maxim-Furkan takası kime ne kazandırır?

Güncelleme Tarihi:

Can Maxim-Furkan takası kime ne kazandırır
Oluşturulma Tarihi: Aralık 29, 2016 14:44

Anadolu Efes ile Banvit kulüpleri son yılların en çok ses getiren transfer anlaşmasına imza atıp Furkan Korkmaz ile Can Maxim Mutaf'ı takas yaptı. Bekir Yusuf Alpay, bu takastan kimin ne kadar karlı çıkacağını yazdı.

Haberin Devamı

CAN MAXİM-FURKAN TAKASI KİME NE KAZANDIRIR

Furkan Korkmaz, basketbolumuzun son yıllarda gördüğü en büyük yetenek. Bu kadar özel bir yeteneği A takım seviyesine entegre etmek ve rotasyonda yer açmak yerine, kenarda oturtup onu dışarıda bırakan bir kadro planlaması oluşturmak son yıllarda Avrupa basketbolunun en kötü yönetilen takımlarından biri olan Anadolu Efes için fazla şaşırtıcı değil.

Can Maxim-Furkan takası kime ne kazandırır
Furkan'ın yeteneklerinin ne kadar özel olduğu  bundan 3 yıl önce de bilinmeyen bir şey değildi ancak Anadolu Efes'in Furkan üzerindeki tasarrufu açık. Öyleyse Banvit'e kiralanmış olmak Furkan için son derece olumlu bir gelişmedir. Hatta şöyle söylemek gerekir; Anadolu Efes'ten mümkün olan en kısa sürede ayrılmak her genç oyuncu için doğru bir kariyer planlaması yolunda atılan ilk adımdır. Aldığı süreler, sorunları kamufle ediyor olsa da, NBA'e gitmeden önce uygulaması gereken pek çok pratikten uzak kalan Cedi Osman için de Anadolu Efes'te geçirdiği yıllar sanıldığından çok daha az verimli ve geliştiricidir.

 

Haberin Devamı

FURKAN SİSTEMİN NERESİNDE YER ALIR

Saso Filipovski için en kritik karar Furkan Korkmaz'a, Can Maxim Mutaf'la aynı rolü mü yoksa güncellenmiş bir paket mi vereceğidir. Can Maxim, son derece uyumlu çalışan bir mekanizmanın değerli bir tamamlayıcısıydı. Banvit'in; kısalarını, perdelerle beslenen topsuz koşularla uygun şut alanlarına kavuşturması Can Maxim'in oyun tarzı için son derece uygun bir düzendi. Ayrıca Can Maxim'i sınırlı zamanlarda kendi orta mesafe şutunu hazırlarken de görmek mümkündü.

 

Fakat Furkan Korkmaz bundan çok daha fazlasını yapabilir. Doğru pozisyon alabilme becerisi Furkan'ı er ya da geç Banvit düzeninde önemli bir parça haline getirecektir. Bununla birlikte yüksek kaliteli hücumlarla rakip savunmanın yerleşimini bozabilen ve -sıklıkla Jordan Theodore için- penetre kanalları açan Banvit hücumuna, potaya gitme yetkisi almış Furkan Korkmaz'ın da dahil olması ciddi bir aşama olur.

 

ŞABLON LAZIM

Haberin Devamı

Furkan, Anadolu Efes'te geçirdiği yıllarda hiçbir zaman skorer içgüdülerini oyununa yansıtabileceği bir şablona sahip olmamıştı. Bu sefer takımın kenardan gelen en önemli skoreri olmakla yükümlü. Kenardan getirdiğiniz skorere de şablonlar sunmak durumundasınız. Filipovski'nin Can Maxim üzerinden işlevsel şablonları vardı ancak belirli bir zorluk seviyesinin üstüne çıkmak kolay değildi Can Maxim için. Furkan için böyle bir seviye yok. Eli bu anlamda çok daha rahatlayabilir Filipovski'nin. 

 

Öte yandan rakip savunmaların ön alan presleri karşısında topu karşıya geçirmekte zorluklar yaşayan bir takım Banvit. Chappell, Can Maxim, Muric bu konuda fazla güvenilir oyuncular değiller. Furkan'la bu soruna da çözüm üretebilmek mümkün. 

 

 

Haberin Devamı

Bütün bunlar için tek ve en önemli şart ise Furkan'ın, Anadolu Efes'in her oyuncu üzerinde bıraktığı pastan kurtulması.

 

Soru işaretinin büyüğü savunma tarafında olacaktır şüphesiz. Banvit'in en önemli sorunları da savunmada aslında. Theodore, hücumda üzerine binen ağır yük ve aldığı yüksek sürelerin de etkisiyle gerek ikili oyun savunması gerek topsuz oyun savunmalarında rolantiye alıyor kendini. Chappell ise zaman zaman iyi preslerle rakibini zorlasa da maç boyunca eşleşmesini takip etme noktasında güvenilir değil. Furkan için en önemli görev savunmada adamını kaçırmamayı öğrenmek olacaktır.

 

CAN MAXİM VE ANADOLU EFES CEPHESİ

Henüz sezonun ortasına gelmemişken Anadolu Efes'e transfer olmak Can Maxim Mutaf için ileri yönde atılmış bir adımdır, buna şüphe yok. Ancak sorun şu ki; Can Maxim, görev tanımları net yapılmış bir düzen takımının tamamlayıcı parçasıydı.

 

Haberin Devamı

Anadolu Efes ise bin bir türlü karışıklıkla, görev dağılımındaki belirsizlik ve hoşnutsuzluklarla uğraşıyor şu anda. Kısa rotasyonunda Can Maxim için düşünülen sürenin zorluk derecesi yüksek maçlarda hayli düşük olduğunu söyleyebiliriz. Bu kısıtlı sürede, böylesine karışık bir ortamda neyi yaparak verim verebileceğini çözebilmek Can Maxim için zor bir görev olacaktır.

 

Banvit'in ve Furkan'ın ise bu takasla çok şey kazanacağını söyleyebiliriz. Banvit Filipovski'nin elini hayli güçlendiren bir skoreri takıma kazandırdı.

 

Ayrıca Furkan için şunu unutmamak gerekir. Hedef NBA ve bu doğrultuda Avrupa'da hangi seviyede oynadığından çok, oynadığı takımın ona verdiği rol önemli. Banvit, Furkan için doğru bir yapı. Yani bu takas Furkan için geri adım değil, hedefler doğrultusunda Anadolu Efes gibi bir engelden kurtulmak anlamına gelir. Can Maxim Mutaf'ın Anadolu Efes'te yaşayacağı macera hakkında ise -Anadolu Efes'in uzun yıllardır yaptıkları referans alınınca- olumlu düşünmek neredeyse mümkün değil.

BAKMADAN GEÇME!