Büyük şölen bu hafta sonu başlıyor F1, Türkiye’ye ise Mayıs’ta geliyor

Güncelleme Tarihi:

Büyük şölen bu hafta sonu başlıyor F1, Türkiye’ye ise Mayıs’ta geliyor
Oluşturulma Tarihi: Mart 23, 2011 10:39

Artık herkes yine Formula 1 ile yatıp kalkmaya başladı.

Haberin Devamı

Bu sezon Bahreyn’de yaşanan olaylar nedeniyle ilk startı neredeyse nisan ayının başına sarkan Formula 1’de ilk yarış heyecanı bu hafta sonu yaşanacak.

Geçtiğimiz sezona Red Bull Takımı’nın damgasını vurduğu Formula 1’de bu sezon 12 takım ve 24 pilot şampiyonluk mücadelesi verecek. Sezonun ilk yarışı olan Avustralya Grand Prix’si 26 Mart tarihinde düzenlenecek sıralama turları ve 27 Mart’ta verilecek müthiş startla birlikte geride bırakılacak.

SEVEN, sevmeyen, ilgilenen, ilgilenmeyen herkes fikirleri ne olursa olsun Formula 1 ile ilgili gelişmeleri biliyor ve yarışları göz ucuyla bile olsa takip ediyor. Birçok insanın düşündüğü gibi benim içinde dünyanın en önemli motorsporları şovu olan Formula 1 ilk olarak düzenlenmeye başladığı 1950 yılından itibaren bu özelliğini koruyarak günümüze kadar geldi. Bu işin patronu Bernie Ecclestone tarafından yaşanan tüm sorunlara rağmen büyük bir başarı ile organize edilen Formula 1, karşısına çıktığı tüm rakip organizasyonları da geride bıraktı. Büyük bir şov olmasının yanında yarışlarda ortaya çıkan heyecan düzeyi ile de sevilen Formula 1’de yeni bir sezon bu hafta sonu Avustralya’da verilecek olan ilk startla başlıyor.

Büyük kabuslarla başlıyor

Benim açımdan bu yıl Formula 1 yakın geçmişinin en sıkıntılı günleri ile start alıyor. Kuzey Afrika ve Ortadoğu’da yaşanan olaylar bu organizasyona ilk çelmesini taktı bile. Sezonun açılış yarışı olan ve bundan haftalar önce gerçekleştirilmesi gereken Bahreyn Grand Prix’si olaylar nedeniyle iptal edildi. 11-13 Mart tarihleri arasında düzenlenmesi gereken Bahreyn Grand Prix’si açılış yarışı olacakken, bir anda sezonun dışında kaldı. Belki olayların durulmasının ardından bu yarış takvimin bir yerine monte edilebilir ama şimdilik bu pek mümkün görünmüyor. 20 yarış olarak açıklanan takvim böylelikle daha en baştan 19 yarışa geriledi. Kanada’dan Avustralya’ya kadar tüm dünyayı dolaşan şampiyonanın Japonya ayağının etkilenmesi de muhtemeller arasında yer alıyor. Deprem, tsunami ve şimdi de radyasyon tehlikesi ile mücadele eden Japonya’nın ekim ayına kadar işleri yoluna koyması ancak mucizelere bağlı. Takvimin diğer bazı ülkelerinde de olayların boy göstermeye başlaması kimse için sürpriz olmayacak.
Favori sayısı çok fazla
Yeni sezon öncesinde yapılan açıklamalardan takımların büyük bir bölümünün iddialı olduğunu net bir şekilde görüyorum. Sezon öncesinde yapılan testlerin zamanlarını da dikkatli bir şekilde incelediğimde ortaya aynen takımların söyledikleri gibi favori sayısının oldukça fazla olduğunu gösteren bir tablo çıkıyor. Peki benim aklımdan geçen marka ve takım isimleri ne? Aslında buna net bir şekilde cevap vermem çok zor gibi görünüyor. Fakat bazı gerçekleri de göz ardı edemem. Öncelikle Mercedes ve Michael Schumacher ismi ön plana çıkıyor. Ferrari ile yarıştığı dönemlerde olsa şimdi birçoğunuz “zaten bu adam en önemli favori, bunu niye yazdın” diye aklından geçirecekti. Fakat geçtiğimiz sezon bu ikilinin gösterdiği performansın ardından herkes ümidini kesti ve diğerlerinin başarısını izledi.

Haberin Devamı

Yine en büyük favori Schumi

Haberin Devamı

BUNU ben söylemiyorum bunu İspanyol Fernando Alonso söylüyor. Michael Schumacher ile tatlı sert bir rekabet içinde olan Alonso yeni sezon öncesinde hayatının en önemli ve en net açıklamalarından birini yaptı ve Schumacher’in sezonun en önemli favorilerinden olduğunu söyledi. Elbette onun bu açıklamayı yapmasındaki etken, otomobilin gösterdiği ilerleme, takımın yaşadığı gelişmeler ya da ortaya çıkan tur zamanları değildi. Alonso, Schumacher’i en yakından tanıyan isimlerden birisi olduğu için, onun karakterini yakından bildiği için bu açıklamayı yaptı. Schumacher sadece Formula 1’de değil, motorsporlarının tüm branşlarında bugüne kadar gördüğüm en hırslı adamlardan biri. Bu hırsını sürekli olarak kendisini geliştirip, başarılı sonuçlara odaklaması ise onun Alman disiplininin bir göstergesi. Antrenmanlarda bir anda ortaya çıkan ve elde ettiği hızlı zamanlarla Ferrari ile yarıştığı dönemleri hatırlatan Michael Schumacher, Mercedes ile bana göre de bu sezonun en önemli favorisi. Elbette Ferrari, Red Bull, McLaren Mercedes gibi takımların ve pilotların zaten favori olduğunu söylememe bile gerek yok. Ama diğerleri arasında da Williams büyük bir atak yapabilir ve yolu Ferrari’den geçen Rubens Barrichello tecrübesi ile mücadeleye ortak olabilir. Red Bull Takımı ise her zaman olduğu gibi hızlı. Şampiyon pilotları Sebastian Vettel ile sözleşme uzatarak rahata da ermiş gibi görünüyorlar. Geçtiğimiz sezona da hızlı başlayan ama dayanıklılık problemleri yaşayan takım bu yılda da aynı sorunların üstesinden gelmeye çalışacak.

Haberin Devamı

Türkiye’ye veda edecek

BU yıl Formula 1 sezonun dördüncü yarışı olarak 8 Mayıs tarihinde Türkiye’ye gelecek. Bilet fiyatlarında uygun diye açıklanan ama bana göre yine uygun olmayan bir tablo ortada. Ana tribünden yarışı izlemek için 500 TL ödemek ya da ödeyebiliyor olmak herkesin harcı değil.Çimlerin üzerinden ve hiçbir konfor olmadan yarışı izlemek içinse 70 TL ödemek gerekiyor.
Tamam dünya çapında fiyatlarla karşılaştırıldığında uygun olabilir ama Formula 1’i bu fiyatlarla ülkemizde izleyebilmek hayal. 7 yıllık anlaşmanın son yarışı olan İstanbul Park Pisti’ndeki organizasyon bana göre geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi yine boş ve durgun bir şekilde yapılacak. Keşke fiyatları gerçekten uygun seviyeye çekerek bu ülkede Formula 1’in ne kadar çok sevildiğini ve ne kadar yüksek bir ilgi ile takip edildiğini herkese gösterebilseydik. Tribünlerin tamamını doldurup, işin içine renkli şovları da katarak Formula 1’e bu şekilde veda etseydik. En azından bugüne kadar Türkiye hakkında durmadan konuşan ve seyirci yok, ilgi yok diye açıklamalar yapanlara çok güzel bir cevap vermiş olurduk. Ama motorsporlarında iktidar, muhalefet tartışmalarının tavan yaptığı günümüzde bunlara ayıracak vaktimiz yok gibi görünüyor. Biran önce sular durulsa ve bizlerde yolumuza motorsporları tutkunları olarak daha net bir şekilde bakmaya başlasak çok iyi olacak.

Haberin Devamı

F1 yayınlarının durumu ne olacak?

FORMULA 1 ile ilgili bilindiği gibi yayıncı kuruluş ülkemizde TRT. Serhan Acar tarafından sunulan yarışlar takip edebildiğim kadarıyla beğeni ile izleniyor. Serhan Acar kendi zengin bilgi arşivini de yarışların içine katarak çok önemli bir başarı örneği sergiliyor ve sergilemeye de devam edecek gibi görünüyor. Bununla birlikte Okay Karacan’ın tecrübesi de TRT’nin en önemli kozlarından biri. Yıllardır Formula 1 denince ülkemizde akla gelen ilk isimlerden biri olan Okay Karacan gerçekten de önemli bir koz.
Fakat TRT’nin geçtiğimiz sezonun sonlarına doğru yayınları TRT1 yerine TRT3’e kaydırması bildiğim kadarıyla Formula 1 tutkunlarının büyük bir bölümü tarafından tepki çekmişti. TRT3’ün bir spor kanalı olması durumu söz konusu olduğu için bu tip bir değişiklik yapılmıştı. Yapılan tanıtımlara göre bu yılda Formula 1, TRT SPOR kanalında olacak.
Bunun yanında Formula 1 gibi devasa bir organizasyonun yayınlar açısından da geliştirilmesi gerektiğini düşünüyorum. Milyonlarca insan Pazar günü büyük bir keyifle televizyonunun karşısına geçerek Formula 1’i takip ediyor ve bundan da büyük bir keyif alıyor. Bu sayıyı artırmak yayıncı TRT’nin elinde ve bu çok zor olmasa gerek. Farklı programlarla Formula 1 projesi böylesine önemli bir ulusal kanal için çok daha fazla ilgi gören bir organizasyon olabilir. Formula 1 zaten son derece zengin bir içeriğe sahip organizasyon. Yeter ki Formula 1 bu doğru projelerle ekranlara gelebilsin.


 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!